Bloomberg
Μεγάλη έκπληξη προκάλεσαν τα αποτελέσματα των καλοκαιρινών εξετάσεων εισαγωγής στο μάθημα της λογοτεχνίας, της υψηλού κύρους σχολής μεταπτυχιακών σπουδών Ecole Normale Superieure (ENS) του Παρισιού.
Και αυτό γιατί ένα ποσοστό 77% των υποψήφιων που πέτυχαν στον βασικό τμήμα της λογοτεχνίας ήταν γυναίκες, σημαντικά υψηλότερος αριθμός από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, που ήταν στο 59%, σύμφωνα με τη λίστα εγγραφών του ENS που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Γαλλίας.
Ο λόγος; Η εισαγωγή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ιδρύματος αυτόν τον χρόνο βασίστηκε αποκλειστικά και μόνο στην γραπτή εξέταση που δεν αποκάλυπτε τις ταυτότητες των υποψηφίων. Η προφορική εξέταση που συνήθως συνδυάζεται με την γραπτή έπρεπε να ακυρωθεί λόγο της πανδημίας. Από τα 72 άτομα που εισήχθησαν στο τμήμα, τα 55 ήταν γυναίκες.
Τα αποτελέσματα δεν πέρασαν απαρατήρητα. Για την Sandra Lapointe, καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο McMaster και συνεργάτη έρευνας στο Ινστιτούτο Πολυπολιτισμικότητας του Πανεπιστημίου Ryerson στο Καναδά, το αποτέλεσμα αποτέλεσε σημάδι των υποσυνείδητων προκαταλήψεων που μπορούν να υπάρξουν κατά την διάρκεια μίας προφορικής παρουσίασης.
Το tweet της σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα πυροδότησε πολλές αντιδράσεις, με πολλές από αυτές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία ήταν άδικη, υπονοώντας μεροληψία λόγω φύλου στην σχολή.
Paris ENS is France’s top school and agregation there is highly competitive. This year, due to COVID they cancelled the orals, only had the (anonymous) written exam. As a result ~80% of successful candidates were women. 8-0. Eighty.
Women usually represent ~40% of ENS agrégés
— Prof Sandra Lapointe (@mslapointe) August 19, 2020
Για την Lapointe, όμως, η διαφορά είναι ελάχιστη. Εξάλλου, οι γυναίκες αποτελούσαν την πλειοψηφία των υποψήφιων που γίνονταν αποδεκτοί ακόμη και πριν από αυτή τη χρονιά.
Αντίθετα, κατά τη γνώμη της η συγκεκριμένη υπόθεση παρέχει τις τέλειες συνθήκες για ένα πείραμα μικρού μεγέθους, αποδεικνύοντας ότι η σχολή πρέπει να ρίξει μία καλή ματιά στις προφορικές της εξετάσεις.
«Βασικά, αυτό στέλνει ένα μήνυμα που θα έπρεπε να προκαλέσει τους ανθρώπους να κάνουν τις σχετικές ερωτήσεις», είπε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη.
Η σχολή δήλωσε μέσω email ότι «απέχει από την μεροληψία και την λογική επιλεκτικότητας που μπορεί να υπάρχει, κυρίως με βάση το φύλο και την κοινωνική προέλευση».
Όπως κάθε χρόνο, σχεδιάζει να ρίξει μία πιο προσεκτική ματιά στα αποτελέσματα, συγκεκριμένα στις μεταβλητές όπως το φύλλο, την γεωγραφία και τον κοινωνικό περίγυρο, είπε. Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στις Επιστήμες απασχολεί ιδιαίτερα την σχολή, τόνισε το ENS. Μόνο το 28% όσων εισάγονται στις Επιστήμες ήταν γυναίκες, σε σχέση με το 62% στη Λογοτεχνία.
Η σχολή θεωρεί τις προφορικές εξετάσεις ως ένα κύριο κομμάτι της διαδικασίας εισαγωγής στη Λογοτεχνία, εφόσον «διορθώσουν τις μεροληψίες σε σχέση με την γραπτή εξέταση,» είπε.
Για την Lapointe, ενώ είναι απίθανο να υπάρξει συγκεκριμένο συμπέρασμα περί μεροληψίας στην υπόθεση του ENS, «γενικά, το νούμερο των γυναικών που γίνονται δεκτές για εισαγωγή αυξάνεται όταν οι εξετάσεις είναι ανώνυμες, όπως μας έχουν δείξει έρευνες πολλές φορές».
Για παράδειγμα, οι «τυφλές» ακροάσεις για ορχήστρες αυξάνουν τις πιθανότητες του να επιλεχθούν γυναίκες μουσικοί. Όταν χρησιμοποιείται μία οθόνη για να κρύψει τους υποψήφιους από την κριτική επιτροπή κατά την διάρκεια προκαταρκτικών ακροάσεων, οι πιθανότητες του να επιλεχθεί γυναίκα μουσικός για να προχωρήσει στον επόμενο γύρω αυξάνονται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, και κατά την διάρκεια του τελικού γύρου, οι «τυφλές» οντισιόν αυξάνουν τις πιθανότητες για μια γυναίκα μουσικό να επιλεχθεί κατά 30%, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Αντίστοιχα, οι επενδυτές έδειξαν να προτιμούν τις παρουσιάσεις ανδρών επιχειρηματιών σε σχέση με αυτές που παρουσιάζουν γυναίκες επιχειρηματίες, ακόμη και όταν το περιεχόμενο ήταν ίδιο και απαράλλαχτο, αποκάλυψε μία άλλη μελέτη του Harvard.
Επιμέλεια μετάφρασης: Αμαλία Σοφία Βερούτη, πηγή: mononews.gr
Διαβάστε επίσης:
Melinda Gates: Αποστολή της η εξάλειψη κάθε μορφής ανισότητας
ΟΗΕ: Η ανισότητα των φύλων θα έπρεπε να προκαλεί παγκόσμια ντροπή
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση