Η Σιγκαπούρη σημείωσε τα λιγότερα θύματα κορονοϊού στον κόσμο, καθώς από τους 57.532 ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, καταγράφηκαν 27 θάνατοι.
Η αναλογία αυτή μεταφράζεται σε ποσοστό 0,05%, το οποίο βρίσκεται αρκετά πιο κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που κυμαίνεται στο 3%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters, από χώρες στις οποίες παρουσιάστηκαν περισσότερα από 1000 κρούσματα.
Ακόμα και σε σύγκριση με χώρες που έχουν παρόμοιο πληθυσμό, όπως η Δανία και η Φιλανδία, το ποσοστό θανάτου της Σιγκαπούρης παραμένει αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με το 3% και 4% αντίστοιχα.
Θετική είναι και η πορεία εξέλιξης του κορονοϊού, καθώς δεν έχουν καταγραφεί επιπλέον νεκροί τος τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Πώς όμως το κατάφερε αυτό; Κορυφαίοι ειδικοί της χώρας, λένε ότι οφείλεται στους εξής παράγοντες:
Δημογραφία των μολύνσεων
Το 95% των κρουσμάτων αφορούσαν νέους μεταξύ 20 και 30 ετών, οι οποίοι είναι μεταξύ των μετανστών εργατών, που ζουν συνωστισμένοι σε κοιτώνες και εργάζονται σε οικοδομές και ναυπηγεία. Σύμφωνα με τις παγκόσμιες τάσεις, ο ιός επιδρά λιγότερο σοβαρά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Εντοπισμός κρουσμάτων
Η Σιγκαπούρη ανέπτυξε ισχυρούς μηχανισμούς για τον εντοπισμό των κρουσμάτων, χρησιμοποιώντας επιθετικές πολιτικές ιχνηλάτησης τους και διαγνωστικά τεστ, που επαινέθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Νοσηλεία
Η τακτική της πρόληψης εφαρμόστκε και στη θεραπεία, καθώς νοσηλεύτηκαν ακόμα και ασθενείς άνω των 45 ετών αλλά και εκείνοι με υποκείμενα νοσήματα και ας μην είχαν συμπτώματα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι γιατροί.
«Η φροντίδα μας είναι συμβατική, αλλά την παρέχουμε καλά· διαχείριση υγρών, αντιπηκτικά και τόσο αποδεδειγμένης αξίας φάρμακα όσο και συμμετοχή σε δοκιμές φαρμάκων», ανέφερε ο Dale Fisher, ανώτερος σύμβουλος στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης.
Yποχρεωτικές μάσκες
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας εφαρμόστηκε στους δημόσιους χώρους, έπειτα από τις ολοένα και αυξανόμενες αποδείξεις ότι βοηθάει στον περιορισμό μετάδοσης. Επίσης ο ΠΟΥ έχει συστήσει τη χρήση μάσκας σε συνδυασμό με άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ταξινόμηση θυμάτων
Η Σιγκαπούρη επιμένει να τηρεί πιστά τις οδηγίες του ΠΟΥ, σχετικά με την ταξινόμηση θανάτων που οφείλονται στην νόσο covid-19. Στον απολογισμό των θυμάτων, δεν περιλήφθηκαν ασθενείς που κατέληξαν από άλλα αίτια όπως αιματολογικά ή καρδιακά προβλήματα, πέραν της πνευμονίας.
«Δεν αμφιβάλλω πως, αν ο ΠΟΥ αναθεωρήσει τον ορισμό του για τα κρούσματα, μερικοί από τους θανάτους, που δεν οφείλονται σε πνευμονία, θα αναταξινομηθούν και η αναλογία των θανάτων θα αλλάξει», λέει ο Paul Tambiah, πρόεδρος της Asia Pacific Society of Clinical Microbiology and Infection, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο βαθμό μπορεί να αλλάξει.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Η Σουηδία πλησιάζει στην «ανοσία της αγέλης»;
Κορονοϊός: Τα νέα περιοριστικά μέτρα για την Αττική – Τι ισχύει από Δευτέρα
Κορονοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης της μάσκας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση