H Σουηδία, τόλμησε να ρισκάρει στο διάστημα του γενικού lockdown στην Ευρώπη, αφού επέλεξε αντί να μπει σε καραντίνα, να αφήσει τον κόσμο χωρίς κανέναν περιορισμό, ώστε να αναπτύξει την ανοσία της αγέλης.
Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτό το αμφιλεγόμενο πείραμα, είναι ο λοιμωξιολόγος Anders Tegnell, ο οποίος τότε εκτιμούσε, ότι με τον τρόπο αυτό, περίπου το ένα τρίτο της χώρας θα κατάφερνε να αποκτήσει ανοσία στην νόσο του νέου κορονοϊού. Η άποψη του όμως, δεν υποστηρίζεται από τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία.
Ο Tegnell, για να στηρίξει την αρχική του θεωρία, δήλωσε στον Observer, ότι ο λόγος που η Νορβηγία χαλάρωσε τους περιορισμούς ως προς την είσοδο Σουηδών στη χώρα, οφείλεται στην πρόσφατη μείωση των κρουσμάτων, την οποία αποδίδει στη στρατηγική του. Πιστεύει ότι έχει αναπτυχθεί ανοσία στον πληθυσμό της χώρας, δίνοντας ένα πιθανό ποσοστό «20% με 30% κι ίσως κάπως μεγαλύτερο σε κάποιες περιοχές».
Επίσης αρνείται να αποδόσει τη μείωση των κρουσμάτων στο κλείσιμο σχολείων και γραφείων, που έγινε λόγω των θερινών διακοπών, με την αιτιολογία ότι είναι υπερβολικά μικρό το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, για να το εξηγήσει σαν γεγονός. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Γιατί ακριβώς συνέβη αυτό τότε τόσο αιφνίδια είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε. Αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει κάποια σχέση ο αυξανόμενος αριθμός ατόμων με ανοσία στον πληθυσμό».
Παρά τα λεγόμενα του λοιμωξιολόγου, οι μελέτες που καταγράφουν τα επίπεδα των αντισωμάτων της νόσου στον πληθυσμό της χώρας, δείχνουν μια άλλη πραγματικότητα. Η πρόσφατη έρευνα του Ιουνίου, μαρτυρά ότι μόλις το 6,1% του πληθυσμού τς χώρας και 10% των κατοίκων της Σουηδίας ανέπτυξε ανοσία, σε σύγκριση με το 40% που προέβλεπε ο Tegnell ως το τέλος του Μαΐου.
Ο ίδιος εμμένει στην άποψη του, απαντώντας πως ο λόγος που τα νούμερα των μελετών δεν συνάδουν με τα δικά του, είναι επειδή είναι δύσκολο να ληφθεί καλό δείγμα «επειδή προφανώς το επίπεδο ανοσίας διαφέρει πάρα πολύ μεταξύ των διαφόρων ηλικιακών ομάδων και μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Στοκχόλμης κ.ο.κ και γι’ αυτό όταν μετράμε μια ομάδα βρίσκουμε ποσοστό 4%-5% και σε άλλη έως και 25%».
Οι θάνατοι λόγω του κορονοϊού στη Σουηδία όμως, μέχρι την περασμένη Δευτέρα, ξεπέρασαν τους 5.700, αριθμός πολύ πιο υψηλός σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτων από την νόσο του νέου κορονοϊού στη Σουηδία είναι πέντε φορές υψηλότερο από τη Δανία και δέκα φορές υψηλότερο από τη Φιλανδία.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Στα 36 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων
Tα 3 βήματα που θα σταματούσαν τη διάδοση του κορονοϊού- Εάν τα ακολουθούσε το 50% του πληθυσμού
Τελικά, ο κορονοϊός δεν είναι «θείο δώρο» για το περιβάλλον
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση