Τον Απρίλιο, επιβεβαιώθηκε πως διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook – σχεδόν το ένα πέμπτο των συνολικών χρηστών της εφαρμογής. Από αυτούς, οι 617.722 ήταν από την Ελλάδα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Παρακάτω, βρίσκονται οι διαρροές δεδομένων που άφησαν το στίγμα τους στον 21ο αιώνα, με δισεκατομμύρια χρήστες να πέφτουν θύματα θύματα κακόβουλων προγραμματιστών – σε οργανισμούς που θα έπρεπε να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των ανθρώπων που τους εμπιστεύονται.
Yahoo
Το Σεπτέμβριο του 2016, η Yahoo ανακοίνωσε πως δύο χρόνια πριν, το 2014, έπεσε θύμα της μεγαλύτερης κυβερνοεπίθεσης της ιστορίας. Οι χάκερ έκλεψαν τα πραγματικά ονόματα, τις διευθύνσεις email, τις ημερομηνίες γέννησης και τους τηλεφωνικούς αριθμούς 500 εκατομμυρίων χρηστών. Λίγο αργότερα, το Δεκέμβριο, η εταιρεία αποκάλυψε μία ακόμη διαρροή δεδομένων – από διαφορετικό χάκερ αυτή τη φορά, ο οποίος πήρε τις ίδιες πληροφορίες ενός δισεκατομμυρίου χρηστών.
Τελικά, τον Οκτώβριο του 2017, ο συνολικός αριθμός διαδικτυακών θυμάτων υπολογίστηκε στα 3 δισεκατομμύρια.
Sina Weibo
Το Sina Weibo είναι o Κινέζος ανταγωνιστής του Twitter. Τον περσινό Μάρτιο, όμως, αποκαλύφθηκε πως τα πραγματικά ονόματα, τα usernames, το φύλο και η τοποθεσία και ορισμένοι αριθμοί τηλεφώνου από συνολικά 538 εκατομμύρια χρήστες, βρίσκονταν προς πώληση σε αγορές του dark web. Οι κωδικοί, ευτυχώς, δεν είχαν διαρρεύσει – αυτός ήταν και ο λόγος που η τιμή των παραπάνω δεδομένων ήταν πολύ χαμηλή.
Marriott International
Το Νοέμβριο του 2018, η Marriott International ανακοίνωσε πως κακόβουλοι προγραμματιστές έκλεψαν τα δεδομένα περίπου 500 εκατομμυρίων χρηστών.
Η επίθεση ξεκίνησε το 2014, από το σύστημα υποστήριξης της αλυσίδας ξενοδοχείων Starwood. Οι χάκερ παρέμειναν στο σύστημα ακόμη κι όταν την εξαγόρασε η Marriott, το 2016, ενώ δεν τους ανακάλυψε κανείς πριν το 2018. Από στοιχεία επικοινωνίας μέχρι αριθμούς διαβατηρίων και πιστωτικών καρτών, λέγεται πως τις πληροφορίες έκλεψε μία ομάδα Κινέζων χάκερ.
MySpace
Παρότι το MySpace έχει πάψει να είναι ο βασιλιάς των social media που ήταν κάποτε, το 2016 βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα – για το χειρότερο, ίσως, λόγο. Αποκαλύφθηκε πως είχαν διαρρεύσει τα usernames και passwords 360 εκατομμυρίων χρηστών και πουλήθηκαν στο dark web με αρχική τιμή τα 6 bitcoin (3.000 δολάρια, εκείνη την εποχή).
Διαβάστε επίσης:
Έρχεται το τέλος του Messenger; Γιατί ειδικοί συνιστούν την απεγκατάστασή του
Γιατί οι χρήστες macOS βρίσκονται στο στόχαστρο των hackers
Google: Πώς σας παρακολουθεί και ο τρόπος να το σταματήσετε
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση