NEED TO KNOW

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Μέσω app στο κινητό η προσέλευση και η αποχώρησή του εργαζόμενου στην εργασία

Photo by Christin Hume on Unsplash

Γράφει η Αργυρώ Μαυρούλη

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Μέσω app στο κινητό ο εργαζόμενος θα μπορεί να δηλώνει την ακριβή ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία του.

Σύμφωνα με σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στην οποία ο εργαζόμενος θα μπορεί να καταχωρεί τις ώρες που απασχολείται.

Η εφαρμογή θα είναι συνδεδεμένη με το νέο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, αλλά και το σύστημα παρακολούθησης της εταιρείας. Με την αναβάθμιση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ σε ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα συνδεθούν σταδιακά διαδικτυακά όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, προκειμένου να καταγράφονται οι ώρες απασχόλησης των εργαζομένων με την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης με στόχο να μην υπάρχει καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας.

Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του, όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).

Στόχος είναι να καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και να διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη το κλειδί του νομοσχέδιου είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας με την οποία ο εργαζόμενος θα συνδέεται με το υπουργείο και θα καταγράφονται οι επιπλέον ώρες του εργαζόμενου. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις (βιομηχανίες και τράπεζες) και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, θεσπίζεται με σκοπό να ελέγχει τον χρόνο προσέλευσης και τον χρόνο αποχώρησης, καταγράφοντας αυτόματα και τις υπερωρίες για να μη γίνεται ο εργαζόμενος θύμα του εργοδότη. Έτσι το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας μπαίνουν στην ζωή των εργαζομένων και πλέον δεν θα μπορεί να καταστρατηγείτε το ωράριο εργασίας.

Πλέον θα γίνεται αυτοματοποιημένα ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται.

Αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου και την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και να συμπληρώσουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου».

Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση Ν. 3996/2011, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα αποφύγετε να πάρετε βάρος αν δουλεύετε με τηλεργασία

Έμφυλες διακρίσεις και εργασία: Οι γυναίκες δέχονται «παράλογες» ερωτήσεις στις συνεντεύξεις

Η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που δοκιμάζει πιλοτικά την τετραήμερη εργασία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση