NEED TO KNOW

Ρόντα Μοχάμεντ: Κάτω τα χέρια από τη χιτζάμπ μου

rawdis
πηγή: instagram @rawdis

Στις 4 Απριλίου, η γαλλική Γερουσία ψήφισε ότι απαγορεύεται σε άτομα κάτω των 18 ετών να φορούν χιτζάμπ δημόσια.

Όμως, οι μουσουλμάνες γυναίκες στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο, έχουν κουραστεί με το γεγονός ότι θα αποφασίζουν οι κυβερνήσεις για το πώς θα ντύνονται.

Το μοντέλο από τη Σομαλία Ρόντα Μοχάμεντ, έδειξε με το δικό της τρόπο την αντίδραση της, μέσω μιας μια εντυπωσιακής selfie στο Instagram, η οποία συνοδευόταν με τη φράση «Κάτω τα χέρια από τη Χιτζάμπ μου», την οποία είχε γράψει στην παλάμη της.

Η φωτογραφία έγινε viral με εκατοντάδες γυναίκες από χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νιγηρίας, της Νότιας Αφρικής και του Κατάρ, να προσθέτουν τις δικές τους φωτογραφίες με χιτζάμπ, με το hashtag #HandsOffMyHijab.

Στην ανάρτηση της στο Instagram λέει τα εξής:

«Αυτή είναι μια ευκαιρία για να μιλήσω στους ανθρώπους που θα επηρεαστούν από αυτήν την απαγόρευση και τον αντίκτυπο που θα έχει στις μουσουλμάνες γυναίκες. Αρνούμαι να το αφήσω να περάσει χωρίς να μιλήσω, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας και ο ένας τον άλλον. Δεν είμαστε μόνοι. Μοιραστείτε τις ιστορίες σας!

Πιστεύω ακράδαντα ότι το μόνο αντίδοτο του εγκλήματος μίσους είναι ο ακτιβισμός. Η απαγόρευση της χιτζάμπ είναι ρητορική μίσους που προέρχεται από το υψηλότερο επίπεδο διακυβέρνησης και θα μειωθεί ως τεράστια αποτυχία των θρησκευτικών αξιών και της ισότητας.

Όταν ήμουν 8 ετών, κλήθηκα σε μια συνάντηση με τους δασκάλους μου. Συζητούσαν τρόπους για να τερματίσουν τον εκφοβισμό στους οποίους υπέστησαν οι συμμαθητές μου. Η λύση τους ήταν ότι δεν έπρεπε να φορέσω χιτζάμπ στο σχολείο.

Βρισκόμουν καθισμένη σε ένα δωμάτιο γεμάτο ενήλικες, που συζητούσαν για το σώμα μου και τι μπορούσα και δεν μπορούσα να φορέσω ως νεαρό κορίτσι. Αυτό μου άφησε περισσότερα σημάδια από τον ίδιο τον εκφοβισμό. Ποτέ δεν ένιωσα τόσο απογυμνωμένα τα δικαιώματά μου, ποτέ δεν αισθάνθηκα τόσο υποτιμημένη. Με μείωσαν όσο τίποτα. Ο εκφοβισμός εντατικοποιήθηκε και μετατράπηκε από λέξεις σε σωματικό.

Μου επιτιθόντουσαν και έβγαζαν τη χιτζάμπ μου τόσο συχνά, που έπρεπε να έχω μαζί μου μία επιπλέον για τις φορές που τα αγόρια μου την έπαιρναν και αρνιόντουσαν να μου τη δώσουν πίσω.

Μια άλλη φορά, ο δάσκαλός μου κατάσχεσε τη χιτζάμπ, επειδή «διατάρασσε» το μάθημα. Τα αγόρια συνέχιζαν να μου τη βγάζουν και να την πετούν μεταξύ τους σαν μια μπάλα στην τάξη. Έπρεπε να πληρώσω το τίμημα για την άτακτη συμπεριφορά τους

Έχω χάσει το μέτρημα για το πόσες ήταν οι φορές που απορρίφθηκα σε δουλειά λόγω της μαντίλας μου και όχι λόγω της έλλειψης δεξιοτήτων μου. Πολλές φορές οι Γάλλοι πελάτες μοιράζονται τις ανησυχίες τους σχετικά με τη συνεργασία, όμως μου διαβεβαιώνουν ότι με υποστηρίζουν και με αγαπούν. Είναι γλυκόπικρο, καθώς μου αρέσει πολύ η γαλλική μόδα και στο πώς συμβάλει στη ζωή μου. Οι πελάτες που δεν ευθύνονται για την εχθρική κοινωνία τους, εναντίον μουσουλμάνων γυναικών. Σε αυτό, είμαστε όλοι χαμένοι».

Διαβάστε επίσης:

Valentina Sampaio: Το πρώτο ανοιχτά διεμφυλικό μοντέλο στο εξώφυλλο του Sports Illustrated

Ζιζέλ Μπούντχεν: Από τις διεθνείς πασαρέλες στο ΔΣ της DraftKings

Twiggy: Το μοντέλο- σύμβολο των 60s μέσα από 10 φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση