NEED TO KNOW

Self tests: Από την Πέμπτη διαθέσιμα στους δικαιούχους – Πώς θα καλύπτεται η ζήτηση

Self tests: Από την Πέμπτη διαθέσιμα στους δικαιούχους – Πώς θα καλύπτεται η ζήτηση

Κάθε φαρμακείο της χώρας παραλαμβάνει αρχικά 75 τεμάχια και θα ανατροφοδοτείται όταν ξεπερνά το «όριο ασφαλείας», έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.

Η πλατφόρμα που θα παρακολουθεί αυτόματα την προμήθεια των τεστ από τους δικαιούχους και το απόθεμα των φαρμακείων αναμένεται να ανοίξει εντός της ημέρας, κατά συνέπεια, εκτός απροόπτου, από την Πέμπτη (7/4) θα είναι διαθέσιμα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων, τουλάχιστον στα αστικά κέντρα.

Η χώρα έχει ήδη παραλάβει περίπου 2 εκατ. self tests, ενώ άλλα 2 εκατ. αναμένεται να περάσουν τα σύνορα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μέχρι το πρωί της Τρίτης (6/4) είχαν διανεμηθεί σε φαρμακαποθήκες 150.000 τεστ, ενώ έως την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να έχουν διοχετευτεί στις φαρμακαποθήκες όλης της χώρας τα πρώτα 2 εκατ. τεμάχια. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για την προμήθεια 10 εκατ. self tests, ύψους 30 εκατ. ευρώ, η οποία ανέδειξε πέντε προσωρινούς αναδόχους.

«Για κάθε φαρμακείο που δήλωσε τον ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. ως προμηθευτή ήρθαν 75 τεμάχια, τα οποία διοχετεύθηκαν σε όλους τους φαρμακοποιούς που προμηθεύονται από εμάς. Αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα, η οποία θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που το φαρμακείο θα δίνει ένα τεστ και θα καταχωρείται ο ΑΜΚΑ του πολίτη, έτσι ώστε όταν το απόθεμα μειωθεί κατά ένα σημαντικό ποσοστό, να αποδεσμεύεται αυτόματα από την φαρμακαποθήκη και να αποστέλλεται στο φαρμακείο μία ποσότητα που θα συμπληρώνει τον αριθμό τεμαχίων που απαιτείται για να κινηθεί μέσα στην ημέρα. Τα φαρμακεία παραλαμβάνουν από τις φαρμακαποθήκες τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα, οπότε και η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναλαμβάνεται, ως διορθωτική κίνηση, τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα», αναφέρει στο mononews η γ.γ. του ΔΣ του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ), Τζένη Μαυρίδου.

Πώς θα τα προμηθευτούν οι πολίτες

Σε πρώτη φάση δικαιούχοι είναι μόνο οι μαθητές και εκπαιδευτικοί λυκείων, οι οποίοι θα προμηθεύονται το τεστ με τον ΑΜΚΑ τους, ενώ οι ΑΜΚΑ των υπόλοιπων πολιτών θα είναι «κλειδωμένοι». Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η προτεραιοποίηση αυτή έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα self tests θα διενεργούνται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία, τα οποία απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία τους, με οδηγίες χρήσης στα ελληνικά, και θα καταγράφουν τη διάθεση του τεστ στην ειδική πλατφόρμα.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) απεύθυνε την Τρίτη έκκληση στους δικαιούχους να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα φαρμακεία, αλλά να προγραμματίζουν την προμήθεια των self tests σε ώρες που θα είναι όλα τα φαρμακεία ανοικτά, «για λόγους εύρυθμης λειτουργίας και Δημόσιας Υγείας αλλά και για την αποφυγή ταλαιπωρίας τους».

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται, ωστόσο, θεσμικοί παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι δηλώνουν ότι εάν ο προγραμματισμός δεν «βγει» προτίθενται να ζητήσουν την καθυστέρηση της επαναλειτουργίας των λυκείων, έστω και για μία ημέρα. Πάντως, όπως αναφέρει μερίδα φαρμακοποιιών, ήδη έχουν αρχίσει οι προπαραγγελίες στα φαρμακεία της γειτονιάς.

Ποιοι ακολουθούν

Το self test ανά εβδομάδα θα είναι υποχρεωτικό για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Βάσει του σχεδιασμού που έχει ανακοινωθεί, μετά τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των λυκείων, αλλά χωρίς να έχει οριστεί σχετικό χρονοδιάγραμμα, θα ακολουθήσει η διάθεση στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών (18-67 ετών) και, τέλος, στους άνω των 67 ετών, που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, εάν θα προτεραιοποιηθούν οι ομάδες του πληθυσμού που υποχρεωτικά θα κάνουν self test μία φορά την εβδομάδα.

Υποχρέωση να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έχουν, εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικούς , οι πολίτες που δραστηριοποιούνται  στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια.

Πάντως, όσον αφορά στο λιανεμπόριο, που έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία του, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν πρόσβαση στα self tests, οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλονται σε rapid test που διενεργούν καθημερινά οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ), σε περισσότερα από 100 σημεία ανά την επικράτεια. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η διενέργεια rapid test  στους εργαζόμενους του λιανεμπορίου είχε τεθεί ως προϋπόθεση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η σωστή διενέργεια των τεστ αλλά και η δήλωση των θετικών δειγμάτων.

Τα self tests δεν είναι πανάκεια

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζει ότι η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά ένα μικρό βήμα για τον πιθανό εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι ο ευρύς έλεγχος του πληθυσμού με rapid test και PCR υπερτερεί.

Παράλληλα, καλεί τους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση και να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα.

«Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ιατρικός κόσμος της χώρας είναι πρόθυμος να βοηθήσει κάθε πολίτη ή ασθενή, σχετικά με το χρονικό παράθυρο της διάγνωσης, τις οδηγίες ιχνηλάτησης, αυτό-απομόνωσης και τις εξειδικευμένες θεραπευτικές οδηγίες», αναφέρει ο ΠΙΣ και υπογραμμίζει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ευρεία χρήση των self tests:

– Δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού.

– Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου covid – 19, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου.

-Η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τη διαδικασία του αυτοελέγχου, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε..

-Η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου COVID-19 μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών.

Ο ΠΙΣ τονίζει ότι για να αποδώσει η διαδικασία του αυτοελέγχου, προϋποθέτει σωστή δειγματοληψία και χρήση των αποτελεσμάτων και καλεί τους πολίτες να αναζητούν ιατρική συμβουλή για όλα τα ανωτέρω.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ξεκινούν τα self tests, πώς θα γίνονται -12 «SOS» ερωτήματα

Κορονοϊός: Νέες οδηγίες CDC για το πλύσιμο των χεριών και την απολύμανση των επιφανειών

Κορονοϊός: Εγκρίθηκε τεστ 20 δευτερολέπτων για την ανίχνευση του ιού

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση