NEED TO KNOW

«Σεξισμός, παρενόχληση και κακοποίηση: Πώς αντιμετωπίζουμε τη βία κατά των γυναικών»: Μία διαδικτυακή συζήτηση που μας αφορά όλους

Photo by Milada Vigerova on Unsplash

Το ελληνικό #MeToo ξέσπασε και οι φωνές έχουν αρχίσει να ακούγονται. Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε το δρόμο κι επανέφερε στο δημόσιο διάλογο ένα θέμα που, παρά τις δυστυχώς συχνές αφορμές που δίνονται, εξαιτίας του πλήθους των περιστατικών που σημειώνονται, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αν όχι αποσιωπημένο, αν μη τι άλλο σκόπιμα παραγνωρισμένο.

Το κίνημα #MeToo, που ξεκίνησε το 2017 από τις ΗΠΑ για να καταστεί διεθνές, αποτέλεσε μια σημαντική προσπάθεια αποκάλυψης τέτοιων φαινομένων, προσφέροντας βήμα σε γυναίκες να καταγγείλουν την κακοποίησή τους, παραμερίζοντας το φόβο ή όποια άλλα συναισθήματα τις απέτρεπαν από το να φανερώσουν τα όσα υπέστησαν στο πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν.

Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε επίπεδο τυπικών δικαιωμάτων και κουλτούρας, οι γυναίκες, και όχι μόνο, παραμένουν ανοχύρωτες απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, ενώ οι κοινωνίες μας από τη μία είναι δομημένες έτσι -με όρους εξουσιαστικούς και επιβολής, πατριαρχικούς και σεξιστικούς εν προκειμένω- που ευνοούν την αναπαραγωγή τους, ενώ από την άλλη στέκονται συχνά αμήχανες, αν όχι «ανεκτικές» προς αυτά, ενίοτε αντιμετωπίζοντάς τα ως ταμπού ή ακόμη και «ενοχοποιώντας» τα θύματα.

Η συνθήκη της πανδημίας και ο μακρύς εγκλεισμός έχουν παροξύνει καταστάσεις παθογένειας και αυξήσει σημαντικά τα περιστατικά άσκησης ενδοοικογενειακής βίας, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για μια δίχως περιστροφές -«γιατί» και «ναι μεν αλλά»- αναγνώριση της έντασης και έκτασης του φαινομένου, της σπουδαιότητάς του και ασφαλώς της αντιμετώπισής του, σε επίπεδο θεσμικό αλλά και συλλογικής κουλτούρας και ατομικών στάσεων.

Έτσι, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ διοργανώνει την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, στις 19:00, διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Σεξισμός, παρενόχληση και κακοποίηση: Πώς αντιμετωπίζουμε τη βία κατά των γυναικών». Με συντοντίστρια την Έλενα Παπαδημητρίου λοιπόν, θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε με ένα θέμα που μας αφορά ολους.

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη συζήτηση είτε στο YouTube, είτε στην ιστοσελίδα ΕΝΑ.

Συμμετέχουν:

Σοφία Καναούτη, Διδάσκουσα στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Fellow στο New School for Social Research

Αλίκη Κοσυφολόγου, Διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης & Κοινωνιολογίας, Σπουδές Φύλου & Πολιτισμικές Σπουδές

Θέωνη Κουφονικολάκου, Δικηγόρος & Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Κωστής Παπαϊωάννου, Εκπαιδευτικός, Διευθυντής Πρωτοβουλίας Σημείο

 

Διαβάστε επίσης:

Πατριαρχία, Σεξισμός και Έμφυλη Βία στην Ελληνική Κοινωνία: 8 γυναίκες μιλούν για αυτά που κανείς δε θέλει να ακούσει

Σεισμική μετατόπιση. Τη χρωστάμε στις γυναίκες – Ο Teemu Lehtinen γράφει με αφορμή όλες τις Σοφίες της Ελλάδας

Η Μέδουσα με το κεφάλι του Περσέα: Πώς ένα γλυπτό έγινε σύμβολο του κινήματος #MeToo

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση