To Silicon Valley είναι η Μέκκα της τεχνολογίας. Εκεί «γεννήθηκαν» ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο, φέρνοντας εκατομμύρια σε επιχειρηματίες. Οι μεγαλύτεροι CEO του κόσμου έχουν σχηματίσει ισχυρές φιλίες – ή, καλύτερα, συμμαχίες – προκειμένου να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους. Δεν είναι, όμως, όλα ρόδινα.
Διαμάχες όπως εκείνη του Έλον Μασκ και του Μαρκ Ζούκεργμπεργκ μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, δείχνουν πως η υψηλή νοημοσύνη, το οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο δεν αρκούν για να διατηρηθεί υψηλά το επίπεδο. Όπως οι περισσότεροι, έτσι κι εκείνοι βγάζουν προς τα έξω το χειρότερο εαυτό τους, όταν έρχεται η ώρα να καβγαδίσουν.
Ας δούμε τις μεγαλύτερες του κόντρες Silicon Valley.
Έλον Μασκ vs Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Οι δύο άνδρες δεν έκαναν καμία προσπάθεια να κρατήσουν κρυφή την αντιπάθειά τους.
Όταν, το 2016, εξερράγη πύραυλος της SpaceX και κατέστρεψε δορυφόρο του Facebook, ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος» από την αποτυχία του αντιπάλου του. Κι όταν το Facebook βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου της Cambridge Analytica, ο Μασκ διέγραψε τις σελίδες των εταιρειών του από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, γράφοντας στο Twitter πως εκείνο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης τον «τρομάζει».
Πιο πρόσφατα, μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, ο Έλον Μασκ ανάρτησε μία σειρά από memes στο Twitter, συνδέοντας τους εισβολείς με το Facebook. «Αυτό είναι το λεγόμενο domino effect», έγραψε. Κι από κάτω, μία εικόνα με τουβλάκια ντόμινο. Το πρώτο, είχε τις λέξεις «ιστοσελίδα για να βαθμολογείς τις γυναίκες στην πανεπιστημιούπολη» – αναφερόμενος στην αρχική χρήση του Facebook από τους φοιτητές του Harvard – και το τελευταίο αφορούσε τους οπαδούς του Τραμπ.
This is called the domino effect pic.twitter.com/qpbEW54RvM
— Elon Musk (@elonmusk) January 7, 2021
Έλον Μασκ vs Μπιλ Γκέιτς
Όλα ξεκίνησαν το Φεβρουάριο, όταν ο Μπιλ Γκέιτς ανέφερε σε συνέντευξή του ότι ενώ η Tesla έκανε σημαντικά βήματα προόδου στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ο ίδιος δεν αγόρασε ένα – αντίθετα, προτίμησε μία Porsche Taycan. Ο Μασκ, όπως είναι επόμενο, απάντησε λέγοντας πως οι συζητήσεις του με τον Γκέιτς ήταν πάντα «απογοητευτικές».
Λίγο μετά, τον Ιούλιο, μιλώντας στο CNBC ο Γκέιτς χαρακτηρισε «εξοργιστικά» τα σχόλια του Μασκ για την πανδημία. Μερικές μέρες αργότερα, ο δεύτερος απάντησε μέσω του Twitter. «Billy G is not my lover» έγραψε, προσθέτοντας πως «Η φήμη πως ο Μπιλ Γκέιτς κι εγώ είμαστε εραστές είναι απόλυτα αναληθής».
Κέβιν Σίστρομ vs Τζακ Ντόρσεϊ
Ο ιδρυτής του Instagram, Κέβιν Σίστρομ, και ο CEO του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, ξεκίνησαν ως φίλοι. Όταν, όμως, το πρώτο πωλήθηκε στο Facebook, ήρθε οριστική ρήξη στη σχέση τους.
Από τις 9 Απριλίου 2012, όταν ο Ντόρσεϊ έμαθε πως ο Σίστρομ υπέγραψε συμβόλαιο με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ – δηλαδή το μεγαλύτερο εχθρό του – πληγώθηκε που ο αλλοτινός οτυ φίλος δεν τον πήρε τηλέφωνο να τον ενημερώσει, ή έστω να συζητήσει για μία πιθανή εξαγορά από το Twitter. Έκτοτε, ο λογαριασμός του στο Instagram παραμένει αδρανής. Τελευταία του ανάρτηση, ήταν μία φωτογραφία ενός ασυνήθιστα άδειου λεωφορείο του Σαν Φρανσίσκο.
Έλον Μασκ vs Τζεφ Μπέζος
Οι δύο πανίσχυροι και πάμπλουτοι άνδρες δεν είναι ανταγωνιστές σε ό, τι αφορά τη Γη, αλλά το διάστημα.
Ο Μπέζος ίδρυσε την εταιρεία Blue Origin το 2000, δύο χρόνια πριν ο Μασκ εγκαινιάσει τη SpaceX. Το 2004, οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Δείπνησαν μαζί και, ακόμη και τότε, οι σχέσεις τους ήταν τεταμένες.
«Έκανα ό, τι καλύτερο μπορούσα για να δώσω καλές συμβουλές, τις οποίες εκείνος αγνόησε», είπε ο Μασκ μετά το τέλος της συνάντησης.
Το 2014, όταν η SpaceX προσπάθησε να πετύχει αποκλειστική συνεργασία με τη NASA και η Blue Origin πραγματοποίησε επίσημη διαμαρτυρία με την κυβέρνηση, ο Μασκ μίλησε για «υποκριτική στρατηγική». Δεν άργησαν να ξεκινήσουν διαδικτυακό «πόλεμο» μέσω Twitter, ενώ στην ιστορία έχει μείνει η ατάκα «Jeff who?» (Ποιος Τζεφ;) όταν ο Μασκ δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο του BBC για τον αντίπαλό του.
Τιμ Κουκ vs Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Ο CEO της Apple και ο CEO του Facebook δεν αγαπιούνται ιδιαίτερα. Λατρεύουν να προσβάλλουν ο ένας τον άλλο. Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν ο Τιμ Κουκ ανέφερε πως «όταν μία online υπηρεσία είναι δωρεάν, δεν είσαι ο πελάτης. Είσαι το προϊόν.»
Λίγο αργότερα, ο Ζούκερμπεργκ απάντησε τονίζοντας ότι «Τι, επειδή πληρώνεις την Apple νομίζεις πως έχεις κάποιου είδους συμμαχία μαζί της; Αν ήσασταν σύμμαχοι, τότε θα πουλούσαν τα προϊόντα τους πολύ φτηνότερα.»
Μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, το οποίο ήθελε το Facebook να «κλέβει» προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών, ο Τιμ Κουκ ρωτήθηκε τι θα έκανε αν βρισκόταν στη θέση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. «Τι θα έκανα; Δε θα έμπαινα εξαρχής σε αυτήν την κατάσταση», απάντησε.
Αυτό εξόργισε τον δεύτερο, ο οποίος φημολογείται πως ζήτησε από τους εργαζομένους του να χρησιμοποιούν μόνο Android.
Στιβ Τζομπς vs Μπιλ Γκέιτς
Όταν ακόμη η Apple και η Microsoft βρίσκονταν σε πολύ πρώιμο στάδιο, οι δύο άνδρες τα πήγαιναν εξαιρετικά. Ο Γκέιτς, μάλιστα, δημιουργούσε λογισμικό για τον υπολογιστή Apple II, ενώ τον καλούσαν συχνά στα κεντρικά της ανταγωνιστικής σήμερα εταιρείας.
Τη δεκαετία του ΄80, όμως, ο Τζομπς πήγε στην Ουάσινγκτον προκειμένου να πείσει τον Μπιλ Γκέιτς να αναλάβει το λογισμικό του υπολογιστή Macintosh. Ο δεύτερος, περιέγραψε ως «επίσκεψη παράξενης αποπλάνησης» αυτό που συνέβη, ενώ ένιωσε πως ο Τζομπς του έδειξε ότι «Ξέρεις τι; Δε σε χρειάζομαι, αλλά μπορεί να σε χρησιμοποιήσω.»
Το 1985, ήρθε η οριστική ρήξη στη σχέση τους. Ήταν η χρονιά που κυκλοφόρησε η πρώτη εκδοχή των Windows. Τότε, ο ιδρυτής της Apple κατηγόρησε τη Microsoft για αντιγραφή του Macintosh.
«Μας κατέκλεψαν, επειδή ο Γκέιτς δεν έχει τσίπα», είπε αργότερα ο Στιβ Τζομπς σε βιογράφο του.
«Αν το πιστεύει στ’ αλήθεια αυτό, τότε μπήκε σε ένα από τα δικά του πεδία παράλληλης πραγματικότητας», απάντησε ο Γκέιτς.
Για χρόνια αντάλλαζαν προσβολές, με τον Τζομπς να αποκαλεί τον εχθρό του «βαρετό», κι εκείνον να δηλώνει ότι απέναντί του έχει έναν «παράξενα προβληματικό άνθρωπο».
Πάντα, όμως, σέβονταν ο ένας τη δουλειά και τη νοημοσύνη του άλλου.
Μαρκ Ζούκερμπεργκ vs Τζακ Ντόρσεϊ
Aν κάποιος περίμενε πως ο CEO του Facebook θα είχε καλές σχέσεις μ’ εκείνον του Twitter, θα έκανε τεράστιο λάθος.
Ο πρώτος, δέχθηκε πυρά όταν μαθεύτηκε πως η πλατφόρμα του προωθούσε πολιτικές διαφημίσεις. Μάλιστα, ο Ντόρσεϊ ανακοίνωσε πως η πολιτική δεν είχε θέση στο δικό του μέσο. «Τέτοιου είδους μηνύματα πρέπει να κερδίζονται, όχι να αγοράζονται», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως το Facebook προωθεί μία παράλογη εκδοχή της ελευθερίας του λόγου.
Ο Ζούκεμπεργκ, από την πλευρά του, έχει δηλώσει πολλές φορές ότι «το Twitter δεν μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά μας».
Το Δεκέμβριο του 2020, ο Ντόρσεϊ έπαψε να τον ακολουθεί στο Twitter.
Με πληροφορίες από Business Insider
Διαβάστε επίσης:
Έλον Μασκ: Δίνει 100 εκατ. δολάρια έπαθλο για την καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα
Μπιλ Γκέιτς και Τζεφ Μπέζος: Αυτή είναι η start up στην οποία επενδύουν οι δύο δισεκατομμυριούχοι
Μπιλ Γκέιτς: Χρηματοδοτεί έργο για να κρύψει τον ήλιο ώστε να δροσιστεί η Γη
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση