NEED TO KNOW

Σημαντική στιγμή για τις γυναίκες: Η Κένυα απαγορεύει τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων

Photo by Ian Macharia on Unsplash

Στις 17 Μαρτίου 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας πήρε μία σημαντική απόφαση για τα δικαιώματα της γυναίκας, επικυρώνοντας την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων.

Μία στις πέντε γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 15 έως 49 ετών από τη συγκεκριμένη χώρα, έχει υποστεί την επίπονη αυτή διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η Κένυα έκρινε παράνομο τον ακρωτηριασμό πριν από δέκα χρόνια, με την πράξη να οδηγεί σε φυλάκιση τριών ετών και πρόστιμο 2.000 δολαρίων, όμως πολλές κοινότητες αρνούνταν να υπακούσουν. Τον θεωρούσαν, μάλιστα, απαραίτητο για να γίνουν τα κορίτσια άξιες σύζυγοι. Την Τετάρτη, γιατρός που θεωρούσε αντισυνταγματικό τον παραπάνω νόμο άσκησε έφεση. Θεωρούσε πως «παραβίαζε το δικαίωμα της γυναίκας στην εξάσκηση των πολιτιστικών της πεποιθήσεων και της αυτοδιάθεσης του σώματός της». Δε βγήκε, όμως, νικητής.

«Το δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα των γυναικών και των κοριτσιών σε πολιτιστικό πλαίσιο και θα περάσει καιρός μέχρι να επικυρωθεί το έργο μας και να ενημερωθούν όλες οι κοινότητες, αλλά και οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την κουλτούρα ως μέσο για τη διαιώνιση του ακρωτηριασμού», δήλωσε η Φέλιστερ Γκιτόνγκα,  επικεφαλής του προγράμματος για το τέλος των επικίνδυνων πράξεων της Equality Now.

Η δικαστικός Λίντια Ατσόντ δήλωσε πως πολλές survivors κατέθεσαν ότι δεν είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους για την κλειτοριδεκτομή, κάτι που δείχνει ότι δέχονται τεράστια πίεση από κοινωνικούς κανόνες που δε θα έπρεπε να υφίστανται.

«Θεωρούμε πως ο νόμος κατά του ακρωτηριασμού δεν καταπατά το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην αξιοπρέπεια», τόνισε. «Δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε καν έθιμο, καθώς βλάπτει τις γυναίκες και τα κορίτσια, άρα παραβιάζει την αξία και την αξιοπρέπειά τος».

Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων απειλεί 4 εκατομμύρια κορίτσια κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και πραγματοποιείται σε περισσότερες από τριάντα χώρες – κυρίως στην Αφρική, αλλά και σε μέρη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα θύματα αιμορραγούν μέχρι θανάτου ή χάνουν τη ζωή τους από μολυσματικές ασθένειες, ενώ πολλές επιζώσες υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

 

Διαβάστε επίσης:

Το Σουδάν βάζει «τέλος» στους παιδικούς γάμους και απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Πώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί τις γυναίκες της Μπουρκίνα Φάσο σε ακραία φτώχεια

Δικαίωση για τους Νιγηριανούς: Πώς 4 αγρότες νίκησαν την πολυεθνική εταιρεία πετρελάιου που κατέστρεψε τις σοδειές τους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση