NEED TO KNOW

«Συνέβη παλιά. Συμβαίνει και τώρα»: Οι γυναίκες της Δανίας για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Photo by freestocks.org from Pexels

Όλα ξεκίνησαν από μία τελετή απονομής βραβείων κωμωδίας και μία αποκάλυψη που άφησε το κοινό άφωνο. Κάτι φαινομενικά ασήμαντο πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων και έφερε στο προσκήνιο τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας – ένα ζήτημα που κανείς δεν περίμενε να απασχολούσε τη Δανία, μία από τις χώρες που μάχονται εδώ και χρόνια για την ισότητα.

Περισσότερες από 1.600 Δανές έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που υποστηρίζει ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στα μέσα ενημέρωσης. Εκατοντάδες άλλες πήραν θάρρος και μίλησαν ανοιχτά για την παρενόχληση που υφίστανται οι εργαζόμενες στο χώρο της πολιτικής και της τηλεόρασης.

Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.

«Είμαι πραγματικά ευτυχισμένη που είμαι η σημερινή παρουσιάστρια», ξεκίνησε η Sofie Linda κατά την έναρξη του Zulu Comedy Gala. «Είμαι η δεύτερη γυναίκα που έχει αυτήν την τιμή, τα τελευταία 14 χρόνια.»

Έκανε μερικά αστεία κι έσπασε τον πάγο, όμως συνέχισε με απόλυτη σοβαρότητα.

«Μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στη Δανία», είπε η Linde, η οποία εργάζεται και για την εκπομπή X Factor. «Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι αλήθεια.»

Αποκάλυψε πως στα 18 της χρόνια, ξεκινώντας την καριέρα της στο κρατικό DR, ένα από τα μεγαλύτερα στελέχη του καναλιού απαίτησε σεξουαλικές πράξεις και απείλησε ότι θα κατέστρεφε την καριέρα της.

Και κάπως έτσι, το κίνημα #MeToo έφτασε στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα.

Πολλοί στράφηκαν εναντίον της. «Γιατί τα θυμήθηκε τώρα, μετά από τόσα χρόνια;», «Καριέρα, όμως, έκανε», «Είναι ψέματα γιατί θέλει τη δημοσιότητα», ήταν τα σχόλια που ακούστηκαν περισσότερο. Ακόμα περισσότεροι, όμως, πήραν το μέρος της. Δημοσιογράφοι μίλησαν ανοιχτά για τις δικές τους εμπειρίες. «Έχεις δίκιο. Το βιώσαμε κι εμείς», έγραψαν σε επιστολή που δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Politiken.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DSU Valby (@dsu_valby) στις

«Όλες μας το έχουμε ζήσει, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, κατά τη διάρκεια της καριέρας μας: Ανάρμοστα σχόλια για την εμφάνιση ή το ντύσιμό μας, προκλητικά μηνύματα, σωματική επαφή που ξεπέρασε τα όρια, προειδοποιήσεις για τους άνδρες που θα έπρεπε να αποφεύγουμε στα πάρτι. Συνέβη παλιά. Συμβαίνει και τώρα», τόνισαν.

Την ημέρα που κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο φύλλο, 701 γυναίκες υπέγραψαν την επιστολή. Την επομένη, ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 1.600. Όλες τους είχαν παρόμοιες εμπειρίες, ή γνώριζαν συναδέλφους που ντρέπονταν να βγουν μπροστά, σύμφωνα με τη ρεπόρτερ Camilla Slyngborg.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kira Marie Peter-Hansen (@kiraphansen) στις


«Θέλαμε να υπάρχουν αποδείξεις, για να μην αναρωτιόμαστε πια αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι, αλλά να το λύσουμε», είπε στο BBC. «Εκατοντάδες άνθρωποι μας έστειλαν τις ιστορίες τους, μικρές ή μεγάλες. Είναι στ’ αλήθεια λυπηρό, το να διαβάζεις τέτοια emails.»

Όλο και περισσότερες ανάλογες υποθέσεις βγαίνουν στην επιφάνεια.

Δέκα γυναίκες δήλωσαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του DR πως δέχθηκαν παρενόχληση από ισχυρούς άνδρες όταν ακόμη έκαναν την πρακτική τους στο συγκεκριμένο μέσο, στο χρονικό διάστημα 2015 – 2019.

Και η tabloid εφημερίδα Ekstra Blade κατηγορείται. Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, 46 γυναίκες έκαναν έγγραφες καταγγελίες.

Φυσικά, η σεξουαλική παρενόχληση δεν περιορίστηκε στα μέσα ενημέρωσης. Από εστιατόρια και καταστήματα λιανικής, μέχρι μεγάλες επιχειρήσεις προγραμματισμού, κανένας χώρος εργασίας δεν είναι «καθαρός». Περισσότερες από 600 γιατροί και νοσηλεύτριες δήλωσαν επώνυμα ότι έχουν πέσει θύματα παρενόχλησης, κακοποίησης και διακρίσεων σε νοσοκομεία, κλινικές και πανεπιστήμια. Πάνω από 300 πολιτικοί μίλησαν ανοιχτά ενάντια των αρχηγών κομμάτων για το σεξισμό που βίωσαν. Τα hashtags #MeToo και #NejTilSexisme (Όχι στο σεξισμό) έγιναν trending.

Το θέμα αυτό, επανέφερε στη δημοσιότητα ένα σκάνδαλο που προκάλεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Jeppe Koford, δώδεκα χρόνια πριν. Ήταν 34 ετών όταν σύναψε σεξουαλικές σχέσεις με μία δεκαπεντάχρονη – το νόμιμο όριο ηλικίας για τη Δανία.

«Μακάρι να μπορούσα να το αλλάξω, μακάρι να μην είχε συμβεί ποτέ», δήλωσε στην τηλεόραση. «Αλλά έγινε. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μετανιώνω, έχω μάθει από αυτό».

Οι υποστηρικτές του, βέβαια, θεωρούν πως από τη στιγμή που το σκάνδαλο ξέσπασε πριν χρόνια, δεν υπάρχει λόγος να το συζητά κανείς. Όμως η εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Κόμματος, Samira Nawa, πήρε την κατάσταση στα χέρια της και μίλησε για το «σαθρό περιβάλλον της Βουλής». «Κάποιες βιομηχανίες έχουν ό, τι χρειάζεται για να κυριαρχήσει ο σεξισμός. Τα ΜΜΕ είναι μία, η Πολιτική μία ακόμη», έγραψε στο Facebook.

Η πρώην πρωθυπουργός, Helle Thorning – Schmidt, έκανε έκκληση προς ηγέτες και εργοδότες για αλλαγή. «Καλύτερα να κάνετε περισσότερα, παρά λιγότερα. Και να τα κάνετε τώρα.»

 

Διαβάστε επίσης:

Η σεξιστική βιομηχανία των ΜΜΕ

Έφη Αχτσιόγλου: O σεξισμός είναι πολύ πιο ωμός εκεί που η θέση δεν είναι από μόνη της «προνομιούχα»

The Club: To αποκαλυπτικό βιβλίο για το κίνημα #MeToo γίνεται ταινία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση