NEED TO KNOW

Σύψας: Η μάσκα θα φορεθεί για όλο το φετινό σχολικό έτος

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νικόλαος Σύψας

Tο νέο σχολικό έτος ξεκινά εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με νέους κανόνες στην καθημερινότητα των μαθητών. Παρά το γεγονός ότι έχουν προκληθεί ποικίλες αντιδράσεις, η μάσκα είναι υποχρεωτική κατά την παρακολούθηση των μαθημάτων, όπως και στους εσωτετικούς χώρους του κτηρίου, πλην των εξωτερικών.

Ο Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μάσκα είναι απόλυτα ασφαλής για παιδιά άνω των δύο ετών. Στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό η μάσκα θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν θα πιεστούν πολύ τα παιδιά. Θα την βγάζουν τα παιδιά στο διάλειμμα για να μην κουράζονται, ενώ το διάλειμμα γίνεται σε ανοιχτό χώρο και η τάξη δεν θα αλληλεπιδρά με τις άλλες, θα είναι ένα κλειστό σύστημα», ανέφερε ο κ. Σύψας, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει ένας γονιός όταν γυρίζει το παιδί του από το σχολείο, ο ίδιος σημείωσε ότι «εγώ θα του έπλενα τα χέρια, θα του άλλαζα τα ρούχα και θα έχω ένα σπίτι που είναι καλά αεριζόμενο. Αν υπάρχουν ηλικιωμένοι, θα έδειχνα παραπάνω προσοχή».

«Η χρήση της μάσκας στα σχολεία σίγουρα θα πάει σίγουρα για όλο το σχολικό έτος και για του χρόνου θα δούμε», τόνισε ο κ. Σύψας.
Σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ για τη μάσκα, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι απαραίτητη στα παιδιά κάτω των 6 ετών, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «ο ΠΟΥ, όταν έβγαλε αυτά τα στοιχεία, ανέφερε ότι δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και ότι αποτελεί την γνώμη τους. Σεβόμαστε τον ΠΟΥ, αλλά έχουμε και εμείς γνώμη».

«Γι’ αυτό ανοίγουν τα σχολεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ομάδα ηλικιακά. Δύσκολα κολλάνε και δύσκολα μεταδίδουν τον ιό. Τις μάσκες τις φοράμε για να μην υπάρχει διασπορά του ιού. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τα άλλα παιδιά», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο τι θα γίνει αν υπάρξει κρούσμα μεταξύ των μικρών μαθητών, ο κ. Σύψας είπε ότι «τότε όλα τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης θα πάνε σπίτι τους, θα γίνει τεστ σε όλα τα παιδιά της τάξης και τους δασκάλους, θα γίνει ιχνηλάτηση και το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός για τις άλλες τάξεις. Για να κλείσει το σχολείο πρέπει να υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές τάξεις. Όταν έχουμε περιφερειακή ενότητα με πολλά κρούσματα στην κοινότητα, τότε κλείνει το σχολείο σε τοπική βάση και για λίγες ημέρες».

«Μέσα στις τάξεις δεν ποντάρουμε στις αποστάσεις. Οι μαθητές θα αγκαλιαστούν, θα φιληθούν, δεν θα κρατήσουν απόσταση, είτε είναι 15, είτε είναι 25. Για αυτό προκρίνουμε τη μάσκα. Ασφαλώς θα θέλαμε λιγότερα παιδιά στις τάξεις, αλλά δίνουμε οδηγίες επί του εφικτού, δεν παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις», σχολίασε σχετικά με τις ενστάσεις για τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις.

Σε ό,τι αφορά στο κάθε πότε, αλλά και πώς θα πρέπει να καθαρίζεται η τάξη και αν θα πρέπει να γίνεται απολύμανση σε κάθε διάλειμμα, ο κ. Σύψας τόνισε ότι «ιδανικά, θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός στα θρανία, τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους, επίσης υπάρχει ένα ολόκληρο πρωτόκολλο για το πώς θα γίνεται ο καθαρισμός των αιθουσών, το έχουν όλοι οι δάσκαλοι. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ακολουθούν μέτρα αντισηψίας και υπάρχει και το συνεργείο καθαριότητας κάθε σχολείου, που θα ακολουθεί γραπτές οδηγίες».

Διαβάστε επίσης:

Μία διαφορετική πρώτη μέρα στο σχολείο – Τι θα γίνει από αύριο

Πώς να σε διώξω από την τάξη; Ένας δάσκαλος για την χρήση της μάσκας

Ο 9 λογος για τη χρήση μάσκας στα σχολεία από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση