Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες με την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα μας και ιδίως στην Αττική, με επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα να ξεκινούν την εφαρμογή τους από σήμερα, με στόχο πάντοτε την ανακοπή της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.
Το καμπανάκι του κινδύνου θέλησε να κρούσει για μία ακόμη φορά ο Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής ειδικών. Ο κ. Σύψας υπενθύμισε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων, με τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς να αντιμετωπίζουν πλέον πίεση.
«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων, που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή, το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό» είπε, μιλώντας στο Mega, ο κ. Σύψας.
Ο ίδιος επικαλέστηκε και τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει «άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα, με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου».
Ο λοιμωξιολόγος τόνισε, μάλιστα, πως «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας – το lockdown». Κατά την άποψη του κ. Σύψα ,πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική, «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει».
Σημειώνεται ότι η Αττική βρίσκεται στο πορτοκαλί χρώμα και, εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα και φθάσει στο «κόκκινο», τότε «θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο δραστικά μέτρα», είπε. Μπορεί να χρειαστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για 2 εβδομάδες ή και κλείσιμο στην εστίαση και το λιανεμπόριο – όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας.
«Εάν η Αττική μπει στο κόκκινο, θα κλείσουν και τα σχολεία», επεσήμανε ο κ. Σύψας. Οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας, υπογράμμισε ο ίδιος.
Την ίδια ώρα, το «Ιπποκράτειο» προστίθεται από σήμερα στα νοσοκομεία αναφοράς για τον Covid. Το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση, καθώς από τις 75 ΜΕΘ Covid της Αττικής απομένουν ελεύθερες μόνο 12. Όπως ανακοινώθηκε, προστίθενται 40 ΜΕΘ Covid μέχρι την Τετάρτη στην Αττική.
«Η μεγάλη κάλυψη αυτών των μονάδων αποτελεί πολύ κακό ποιοτικό στοιχείο», σχολίασε ο κ. Σύψας. Μεγάλο είναι, επίσης, το πρόβλημα μετάδοσης του ιού σε μετανάστες, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε ΜΕΘ στην Αττική.
«Γίνεται μεγάλη διασπορά του ιού όταν υπάρχουν φαινόμενα στον ίδιο χώρο να κοιμούνται 10-20 άτομα σε υπόγεια ή γκαρσονιέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα το Λαϊκό νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται πολλά άτομα, που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των μεταναστών. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, κατέληξε ο κ. Σύψας.
Διαβάστε επίσης:
Σύψας: Η μάσκα θα φορεθεί για όλο το φετινό σχολικό έτος
Πώς κατάφερε η Σιγκαπούρη να έχει τα λιγότερα θύματα κορονοϊού στον κόσμο
Κορονοϊός: Η Σουηδία πλησιάζει στην «ανοσία της αγέλης»;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση