NEED TO KNOW

Σκάνδαλο παιδεραστίας στο WhatsApp: To FBI πλησιάζει τους δράστες μέσω social media

Σκάνδαλο παιδεραστίας στο WhatsApp: To FBI πλησιάζει τους δράστες μέσω social media
Photo by Dương Nhân from Pexels

Παρότι γνωρίζουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ασφαλή και χρειάζεται να προσέχουμε με ποιους επικοινωνούμε, οι πράκτορες του FBI θέλουν να τα χρησιμοποιούν οι εγκληματίες. Στην Γκουάμ των ΗΠΑ, για παράδειγμα, μέλος σπείρας παιδεραστών που από καιρό βρισκόταν στο στόχαστρο των Αρχών, έπεσε στην ίδια του την παγίδα μέσω WhatsApp.

Όλα ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2020, από ένα ψεύτικο προφίλ στην εφαρμογή Whisper, οι χρήστες της οποίας μοιράζονται ανώνυμα τα μυστικά τους. Ο λογαριασμός Storm_Ocean, που παραμένει ενεργός μέχρι σήμερα, έκανε μία ανάρτηση με φόντο το σώμα μίας νεαρής γυναίκας – ντυμένης, βέβαια, αλλά ξαπλωμένης σε ένα κρεβάτι. Το πρόσωπό της δε φαινόταν, καθώς είχε το κινητό της τηλέφωνο μπροστά.

«Οι γονείς μου έφυγαν για Σαββατοκύριακο. Ποιος θα έρθει να με πάρει; Μη μου στείλετε αν είναι να είστε κακοί και να πείτε ότι είμαι πολύ μικρή», έγραψε.

Πίσω από το παραπάνω μήνυμα, βρισκόταν το FBI και ο κυβερνητικός οργανισμός των ΗΠΑ Air Force Office of Special Investigations (AFOSI). H διαδικτυακή περσόνα που δημιούργησαν, έχει όνομα. Είναι η «Έμαλι» ή «Εμ», και δηλώνει 13 ετών.

Το «δόλωμα» φάνηκε να λειτουργεί. Σύμφωνα με τους ερευνητές της υπόθεσης, κάποιος άλλος χρήστης, ο Forsei, της απάντησε. «Αν είσαι ανήλικη είναι παράνομο να κάνω αυτό που ζητάς. Αλλά αυτό είναι νομικό ζήτημα. Η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός, εκτός από το νόμο», έγραψε. Η «Εμ», λοιπόν, του έδωσε τον αριθμό της για να μιλήσουν πιο άνετα στο WhatsApp – φυσικά, εκείνος δεν αρνήθηκε.

Η συζήτηση συνεχίστηκε εκεί και ο Forsei εξέφρασε την επιθυμία να συνευρεθούν ερωτικά. Της είπε πως θα πήγαινε σπίτι της με προφυλακτικά και φαγητό. Δεν είχε ιδέα πως θα τον περίμεναν αστυνομικοί, την ώρα του ραντεβού.

Την ώρα της ανάκρισης, είπε πως σχεδίαζε να αποκτήσει σεξουαλικές σχέσεις με την «Εμ», αλλά ένιωθε ότι εκείνη τον πίεζε προς εκείνη την κατεύθυνση. Ο Κρίστοφερ ντε Λέον Γκερέρο, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, δήλωσε αθώος και περιμένει να δικαστεί.

Παράλληλα, η AFOSI ζήτησε από το WhatsApp να δεσμεύσει τα προσωπικά του δεδομένα. Δε απέκτησε, ωστόσο, πρόσβαση στα μηνύματά του, τα οποία είναι προστατευμένα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε παιδεραστές να αναζητούν πιθανά θύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που το FBI ζητά στο στόχο να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένη πλατφόρμα. Παρότι οι πράκτορες έχουν έρθει σε επαφή με το Facebook – στο οποίο ανήκει και το WhatsApp – να δώσει πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες συνομιλίες, η απάντηση είναι συνήθως αρνητική. Έχουν βρει, λοιπόν, διαφορετικό τρόπο να εξαρθρώνουν κυκλώματα παιδόφιλων κι άλλων εγκληματιών.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η αστυνομία δε βασίστηκε αποκλειστικά στο WhatsApp για τη συλλογή πληροφοριών. Συγκέντρωσαν ό, τι μπορούσαν κι από τη WhisperText, τη μητρική της Whisper που, το 2014, δέχθηκε σκληρή κριτική καθώς μοιράστηκε δεδομένα χρηστών με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Το Whisper ήταν εκείνο που είπε στην αστυνομία ότι ο χρήστης Fosei ήταν άνδρας μεταξύ 26 και 29 ετών, «η τοποθεσία του οποίου βρίσκεται στην Γκουάμ». Όπως αναφέρει το ένταλμα για τη σύλληψή του, ήταν καταγεγραμμένο το περιεχόμενο των αναρτήσεών του και η διεύθυνση IP του.

Το 2019, είχε συμβεί κάτι παρόμοιο. Οι ντετέκτιβ δημιούργησαν το προφίλ ενός 14χρονου κοριτσιού και έγραψαν πως «τα αγόρια είναι ανώριμα». Τότε, ένας ύποπτος της απάντησε και κανόνισε να τη συναντήσει – δεν ήξερε πως θα κατέληγε με χειροπέδες. Δήλωσε ένοχος και καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση.

Το WhatsApp δεν παρέχει πρόσβαση σε μηνύματα και κυβερνητικοί οργανισμοί είναι αδύνατο να τα διαβάσουν. Δίνει, όμως, σημαντικές πληροφορίες για την ταυτοποίηση πιθανών δραστών.

 

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται το τέλος του Messenger; – Γιατί ειδικοί συνιστούν την απεγκατάστασή του

Facebook: Δείτε αν διέρρευσαν και τα δικά σας δεδομένα – Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Τζακ Ντόρσεϊ: O ιδρυτής του Twitter πούλησε το πρώτο του tweet έναντι 2,9 εκατ. δολαρίων

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση