NEED TO KNOW

Στέλλα Κυριακίδου: Δεν θα υπάρχει καμία ανισότητα στον τρόπο που θα κατανεμηθεί το εμβόλιο

Η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, ενημέρωσε την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την «οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία».

Η Ευρωπαία επίτροπος αναφέρθηκε στις συμφωνίες που έχουν υπάρξει μεταξύ ΕΕ και φαρμακευτικών εταιρειών για το εμβόλιο covid 19. «Τους τελευταίους έξι μήνες, διαπραγματευόμαστε εκ μέρους των 27 κρατών- μελών με ένα μεγάλο αριθμό από φαρμακευτικές εταιρείες. Στόχος ήταν να δημιουργήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο όσο το δυνατόν πιο διευρυμένο για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», είπε.

Μέχρι σήμερα, προσέθεσε «έχω υπογράψει συμφωνίες ήδη με τις εταιρίες AstraZeneca της Οξφόρδης, Johnson and Johnson, την Sanofi-GSK και ετοιμάζομαι να υπογράψω εντός των ημερών τη συμφωνία με την εταιρεία Pfizer-BioNTech και βρισκόμαστε στο τέλος των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία CureVac και προχωρούμε με την εταιρία Moderna».

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι «εφόσον υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, σ’ αυτό θα έχουν πρόσβαση ταυτόχρονα όλα τα κράτη- μέλη». «Δεν θα υπάρξει καμία διαφοροποίηση. Δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές. Δεν θα υπάρχει καμία ανισότητα στον τρόπο που θα κατανεμηθούν στις διάφορες χώρες ή το χρόνο. Αυτό, ήδη, είναι εξασφαλισμένο μέσα από τα συμβόλαια», τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, σημείωσε πως «ένα σημαντικό κομμάτι είναι η ανάγκη κάθε χώρα να είναι έτοιμη να παραλάβει αυτά τα εμβόλια» και εξήγησε: «Να υπάρχουν υποδομές διανομής για να φτάσει το γρηγορότερο δυνατό στους πολίτες. Γι’ αυτό πάλι έγκαιρα, η Επιτροπή μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων από τον Οκτώβρη έχει δώσει στα κράτη- μέλη όλες τις κατευθυντήριες γραμμές που χρειάζεται να έχουν στη κάθε χώρα για παραλαβή των εμβολίων όταν και εφόσον υπάρχουν. Και στο τέλος του Νοέμβρη θα έχουμε μια αξιολόγηση για να δούμε πού βρίσκονται αυτά».

Σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων , η κυρία Στέλλα Κυριακίδου αναγνώρισε πως « δυστυχώς, υπάρχει πάρα πολλή μεγάλη παραπληροφόρηση γύρω από αυτά τα εμβόλια» και κάλεσε βουλευτές και κόμματα να επικοινωνήσουν στους πολίτες ότι «δεν είναι τα εμβόλια που θα σώσουν ζωές, αλλά ο εμβολιασμός». «Αν εμείς όλοι, δεν έχουμε μια κοινή φωνή να υποστηρίξουμε τα θέματα της ανάγκης εμβολιασμού δεν θα μπορέσουμε να πείσουμε τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση στα θέματα ασφαλείας. Καμία. Ο λόγος που κινηθήκαμε πιο γρήγορα, είναι διότι σε μια πανδημία, ήρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέσα από προσυμφωνίες, ενισχύσαμε τις εταιρείες για να μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα στην έρευνα. Αλλά έχει αλλάξει τόσο πολύ η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια που επιτρέπει να φτάσεις πιο γρήγορα σε ένα αποτέλεσμα με τα εμβόλια. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που είναι ο οργανισμός που υπάγεται στο δικό μου χαρτοφυλάκιο, να δώσει άδεια για εμβόλια τα οποία δεν παρέχουν την ασφάλεια που πρέπει».

Απαντώντας σε αναφορές σχετικά με τα test ταχείας ανίχνευσης, η επίτροπος ανάφερε πως ξέρει ότι χρησιμοποιούνται στη Σλοβακία, στην Αυστρία και σε πολλές άλλες χώρες, για αυτό χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε συστάσεις για τη χρήση των rapid test.

Η Ευρωπαία επίτροπος τόνισε πολλές φορές πως η πανδημία ακόμα δεν έχει τελειώσει. «Η έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, έδειξε πως η κρίση δεν είναι ακόμα πίσω. Αντιθέτως, υπήρχε και υπάρχει μια ανησυχητική αναζωπύρωση με τον αριθμό των κρουσμάτων να υπερβαίνει κατά πολύ τα ποσοστά που είχαμε την άνοιξη. Τον τελευταίο μόνο μήνα, τα κρούσματα στην ΕΕ πολλαπλασιάσθηκαν, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν νέα σκληρά μέτρα, όπως και στην Ελλάδα, Γνωρίζω, πάρα πολύ καλά ότι δεν είναι καθόλου εύκολο για τους Έλληνες πολίτες, όπως δεν είναι εύκολο και για την ελληνική κυβέρνηση. Όπως, και είναι φυσιολογικό, ο ελληνικός λαός να αισθάνεται εξουθενωμένος, ακόμα και απογοητευμένος…».

Παρουσιάζοντας τις στρατηγικές πολιτικές της ΕΕ για την Υγεία, η Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι η υιοθέτηση, τον Ιούνιο, της βασικής πολιτικής των 27 κρατών-μελών ανέδειξε «πόσο δυνατοί μπορούμε να γίνουμε όταν είμαστε ενωμένοι».

«Η πανδημία μας έκανε να δούμε ξεκάθαρα ότι το πλαίσιο ασφάλειας των συστημάτων Υγείας μας δεν ήταν έτοιμα για να αντιμετωπίσουν μια κρίση τέτοιου μεγέθους», είπε και σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει «υποβάλλει τρείς συγκριμένες προτάσεις προς ενίσχυση της συνεργασίας αλλά και τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο , προκειμένου να διασφαλίσουμε καλύτερη ετοιμότητα και ανταπόκριση σε διασυνοριακές απειλές για την Υγεία όπως αυτή του covid 19.

Προκειμένου να μπορούμε να δρούμε πιο άμεσα και προληπτικά σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό ενδεχόμενων κινδύνων στον τομέα της δημόσιας Υγείας και να μπορούμε ταυτόχρονα να ανταποκρινόμαστε έγκαιρα και αποτελεσματικά σε μια μελλοντική επικίνδυνη καμπή».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η Επιτροπή εργάζεται για να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης της ΕΕ σε ό,τι αφορά τόσο σε μολυσματικές ασθένειες όσο και άλλων απειλών για την Υγεία . «Θα δημιουργηθούν εξειδικευμένες μόνιμες ομάδες επιδημιολόγων ή άλλων ειδικοτήτων , που θα επεμβαίνουν όταν σε μια χώρα- μέλος αντιμετωπίζει κάποια κρίση.

Θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο εργαστηρίων αναφοράς σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία στην ΕΕ, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι διαγνώσεις και οι έλεγχοι για να μπορεί να έχουμε συγκρίσιμα δεδομένα. Θέτουμε επίσης τις βασικές παραμέτρους για μια νέα αρχή αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στον τομέα της Υγείας που θα προταθεί έως το τέλος του 2021.».

Απαντώντας στις παρατηρήσεις των βουλευτών, ότι η ΕΕ δεν είχε τα αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως «παρακολουθούσαμε στενά από την αρχή την εξέλιξη της covid-19, όταν ακόμα ήταν μόνο στην Κίνα, αλλά κανείς δεν μπορούσε παγκόσμια να προβλέψει την ταχύτητα εξάπλωσης αυτής της πανδημίας».

Πράγματι, είπε, «τις πρώτες εβδομάδες υπήρχαν αρκετές δυσκολίες στον συντονισμό και στη συνεργασία των κρατών- μελών», όμως σημείωσε πως «έγιναν πάρα πολλά, τα οποία πολλές φορές, ίσως και μέσα στην πίεση του χρόνου, δεν επικοινωνούνται ικανοποιητικά».

Σχετικά με το θέμα της χρηματοδότηση του EU4health, ανέφερε πως η Επιτροπή είχε ζητήσει 9,4 δισ. ευρώ, αλλά το Συμβούλιο της ΕΕ το είχε μειώσει σημαντικά σε 1,7 δισ. «Να πω όμως, ότι μέχρι σήμερα, το κονδύλι που υπήρχε για την Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 418 εκατομμύρια. Τώρα, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση που ελπίζουμε να εγκριθεί είναι για 5,1 δισ. ευρώ που θα είναι ένα πολύ σημαντικό κονδύλι για να το αξιοποιήσουμε στο EU4health», προσέθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer): Το εμβόλιο θα διανεμηθεί σχεδόν αμέσως μετά την απόκτηση της άδειας κυκλοφορίας

Ντόλι Πάρτον: Δώρισε 1 εκατ. δολ. στην επιτυχή έρευνα της Moderna για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δωρεάν το εμβόλιο – Η Ελλάδα θα λάβει περισσότερες από 25 εκατομμύρια δόσεις

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση