NEED TO KNOW

Τα 4 βιβλία που ενέπνευσαν τον Στιβ Τζομπς και είναι ακόμα επίκαιρα

By Matthew Yohe, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82773576

Πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια από το θάνατο του Στιβ Τζομπς, όμως η επίδραση του στον κόσμο της τεχνολογίας έμεινε ανεξίτηλη, καθώς άνοιξε το δρόμο για τις νέες γενιές να εργαστούν με παρόμοιες διαδικασίες με τη δική του.

Ο CEO της Apple ήταν μια ηγετική φυσιογνωμία και πολλά από αυτά για τα οποία μίλησε, μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλές βιομηχανίες και σε διάφορες περιπτώσεις.

Ο Στιβ Τζομπς είχε μέντορες και ήταν πολύ δημοφιλής στον κόσμο της δικτύωσης. Όμως διάβαζε και πολλά βιβλία, ενώ συχνά αναφερόταν σε όσα τον επηρέαζαν.

Ακολουθούν τα 4 αγαπημένα του:

 

Only the Paranoid Survive: Πώς να εκμεταλλευτείτε τα σημεία κρίσης που προκαλούν κάθε εταιρεία από τον Άντριου Γκροβ

O Γκροβ, ήταν ένας Ούγγρο-Αμερικανός επιχειρηματίας, μηχανικός, φιλάνθρωπος και συγγραφέας. Υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της Intel και έκτοτε η επιτυχία του τον έκανε πολύ δημοφιλή στις βιομηχανίες κατασκευής ηλεκτρονικών. Ο Τζομπς τον θαύμαζε για τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους η δουλειά του αφορούσε την τεχνική δουλειά που έκανε με την Apple και εκτιμούσε που περιέγραφε τις αποτυχίες του καθώς και τις επιτυχίες του ως σημαντικό χαρακτηριστικό της ηγεσίας.

Όπως ανέφερε λεπτομερώς στην συντακτική του κριτική, ο Τζομπς ήθελε πραγματικά να μάθει για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις. Η αλλαγή είναι ήδη δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά εμπόδια που μπορείτε να αντιμετωπίσετε μέσα σε έναν οργανισμό και είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί.

1984 του Τζόρτζ Όργουελ

Το 1984 φαίνεται ότι θα μπορούσε ήδη να είναι μέρος των βιβλίων της ιστορίας μας. Ο Όργουελ το έγραψε το 1984 και σε γενικές γραμμές, το βιβλίο χρησιμεύει ως προειδοποίηση για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι, εάν μείνουν εφησυχασμένοι.

Ενώ το βιβλίο αφορά τον αγώνα ενός ανθρώπου εναντίον μιας αλάθητης κυβέρνησης, ενέπνευσε τον Jobs να ελιχθεί όπως έκανε με την Apple όλα αυτά τα χρόνια, καθώς οδήγησε την αίσθηση της κοινότητας μέσα στις εταιρείες του.

Zen Mind, Beginner’s Mind του Shunryu Suzuki

Λαμβάνοντας υπόψη τους συνδέσμους που έχουν γίνει μεταξύ της ψυχικής υγείας και της παραγωγικότητας το βιβλίο είναι ένα πολύ βασικό και σημαντικό εγχειρίδιο για όλους τους ανθρώπους που έχουν σταδιοδρομία. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1970 και ήταν η πρώτη σε βάθος ματιά του δυτικού κόσμου, στον Ζεν Βουδισμό.

Ο Steve Jobs χρησιμοποιούσε αυτή τη μέθοδο διαλογισμού, για τη διατήρηση της ισορροπίας και της παραγωγικότητας. Ο αντίκτυπός του είναι ίσως πιο αισθητός αφού όσοι το διαβάζουν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική είναι η απλότητα ενός μυαλού zen.

Ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει την εργασιακή ηθική και την απόδοση στην εργασία. Επίσης μειώνει το στρες το οποίο βιώνει ο περισσότερος κόσμος.

Βe Here Now, Μπαμπα Ραμ Ντας

Το  Be Here Now, περιγράφει λεπτομερώς το ταξίδι του Ντας στη γιόγκα και τον πνευματικό μετασχηματισμό που προέκυψε.  Χρησίμευσε ως ένας οδικός χάρτης για τον Τζομπς. Ως πρώην καθηγητής στο Χάρβαρντ, ο Ντας είχε δει τις παγίδες και τις απολαύσεις των δύο δια μέτρου αντίθετων τρόπων ζωής. Οι εμπειρίες του έδωσαν συγκεκριμένη καθοδήγηση για τον Τζομπς, καθώς είχε τον δικό του σκοπό, ενώ ταυτόχρονα μεγάλωνε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο με τρελό ρυθμό.

Επισκέφτηκε την Ινδία αφού διάβασε αυτό το βιβλίο και συνέχισε επίσης να κάνει γιόγκα, μια πρακτική που τον βοήθησε να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες.

Διαβάστε επίσης:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Τα 6 βιβλία που ξεχώρισε το 2020

I Will Teach You To Be Rich: Το βιβλίο που βοήθησε έναν millenial να βγάλει 100 χιλιάδες δολάρια πριν κλεισει τα 25

5 έξυπνα βήματα για να αποκομίσετε τα μέγιστα από το βιβλίο που διαβάζετε

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση