Υπήρξαν κάποτε, η αποτύπωση του success story του ελληνικού επιχειρείν, με κέρδη που ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία. Επρόκειτο για κάποια από τα μεγαλύτερα εμπορικά brands στην Ελλάδα που τα ονόματα τους ήταν στενά συνδεδεμένα με το εμπορικό γίγνεσθαι της χώρας μας στον χώρο της ένδυσης. Παρόλα αυτά, κανείς δεν περίμενε ότι δεν θα άντεχαν στον χρόνο. Τα τελευταία χρόνια η διαρκής οικονομική ύφεση και σε κάποιες περιπτώσεις η κακή διαχείριση- πλην ελαχίστων περιστασιακών “εκλάμψεων”, οδήγησε στο οριστικό τους τέλος.
Για ποια πρόκειται;
Carouzos
Mια ιστορική φίρμα ένδυσης έβαλε«λουκέτο» τον Μάιο του 2014, έπειτα από 42 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Η αποκάλυψη του Καρούζος-gate, oι δικαστικές περιπέτειες της οικογένειας και οι πλειστηριασμοί των ακινήτων της άλλοτε αυτοκρατορίας της ένδυσης, ακολούθησαν έπειτα από μια μεγάλη πορεία που χάραξε πρώτος ο ιδρυτής της επιχείρησης Αντώνης Καρούζος. Οι ιδιοκτήτες έφθασαν εδώ και καιρό έφθασε στο σημείο να υποθηκεύσουν το σύνολο των ακινήτων κλείνοντας το ένα κατάστημα πίσω από το άλλο.
Fokas
Ο όμιλος ένδυσης και υποδημάτων Fokas μετρούσε πάνω από 80 χρόνια ζωής με κατάστημα στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Όταν έκλεισε, 1.500 άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά. Μια από τις πιο ισχυρές εταιρίες ένδυσης και υπόδησης δεν άντεξε την επέλαση του μνημονίου και το 2014 κήρυξε πτώχευση αφήνοντας επίσης πολλά εκατομμύρια χρέη σε προμηθευτές, τράπεζες και εργαζόμενους.
Sprider
Επρόκειτο για τη «μεγαλύτερη ελληνική πολυεθνική αλυσίδα Οικονομικής Μόδας» όπως ανέφερε το επίσημο σάιτ του Ομίλου. Με βάση μια μικρή βιοτεχνία ρούχων στην Ξάνθη, οι Σάκης και ο Σάββας Χατζηιωάννου οραματίστηκαν να δημιουργήσουν τα ελληνικά «Zara». Η Sprider ιδρύθηκε το 1978 από τον Θανάση Αργυρό με κύριο αντικείμενο την εμπορία μαγιό και αθλητικών ειδών.
Η διοίκηση στόχευε να δημιουργήσει 100 καταστήματα στην Ελλάδα και κάτι λιγότερο από τα μισά στο εξωτερικό. Κάτι τέτοια αποδείχθηκε ανέφικτο. Η εταιρία είχε εκτεθεί τόσο πολύ σε τράπεζες, προμηθευτές και κόστος λειτουργίας και εργασιών που έσκασε σαν «φούσκα» περίπου όπως η ελληνική οικονομία. Η χαριστική βολή δόθηκε με τη μεγάλη πυρκαγιά του Φεβρουαρίου του 2012 στις εγκαταστάσεις της Ανθούσας…
Glou
Το 1985 ο Δημήτρης Γλου άνοιξε το πρώτο κατάστημα με είδη ένδυσης και αθλητικών ειδών. Το 1994, οι αδελφοί Γλου αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στη χονδρική αγορά αθλητικών ειδών σε συνεργασία με την εταιρία Puma. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν η Puma τους απείλησε ότι θα κινηθεί δικαστικά ζητώντας 130 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή η εταιρεία θεωρούσε ότι συστηματικά υπεξαίρεσαν και καταχράστηκαν τα δύο αδέλφια, έπειτα από έρευνα της Deloitte, από το 2008 ως και το 2010. Η εταιρία το 2012 διέθετε 42 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια. Την περίοδο εκείνη κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Τελικά τον Ιούλιο του 2019 ο όμιλος Glou μετά από 34 χρόνια πορείας στην ένδυση έκλεισε.
Διαβάστε επίσης:
Έρχονται τα ρούχα που θα μας προειδοποιούν για την κατάσταση της υγείας μας
Βιώσιμη μόδα: 4 πράγματα που είναι προτιμότερο να αγοράσετε από second-hand καταστήματα
Marks & Spencer: To e-shop κέρδισε 315.000 νέους αγοραστές στους πρώτους μήνες του lockdown
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση