Ο υπεύθυνος περιεχομένου της Netflix Inc, Ted Sarandos προήχθη χθες σε συνδιευθύνων σύμβουλος από τον ιδρυτή της Reed Hastings. Ο ελληνικής καταγωγής άντρας, με 20 χρόνια εργασιακή εμπειρία στην εταιρεία, ετοιμάζεται να αναλάβει σύντομα τα νέα του καθήκοντα.
Η προαγωγή αυτή έγινε σε μια περίοδο που η Netflix εκτιμά ότι θα καταγραφεί επιβράδυνση της αύξησης του αριθμού των συνδρομητών της την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, σε ποσοστό μεγαλύτερο από την εκτίμηση της εφημερίδας “The Wall Street Journal”, για το τρίτο τρίμηνο του 2020, με συνέπεια τη μείωση της τιμής των μετοχών της κατά 9,5%.
Ο Sarandos, ωστόσο, θα εξακολουθήσει να έχει ηγετικό ρόλο και στο χειρισμό ζητημάτων, που σχετίζονται με το περιεχόμενο των εκπομπών και ταινιών της Netflix.
Netflix’s Ted Sarandos: The most powerful person in Hollywood? https://t.co/jwxncBi02X pic.twitter.com/uI1cNXYoWX
— FirstPressNG (@firstpressNg) May 9, 2019
Σε μία ανάρτηση του πάντως, ο Hastings δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Είμαι ενθουσιασμένος που θα μείνω στη Netflix για την επόμενη δεκαετία», έγραψε χαρακτηριστικά.
Από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Netflix εκτιμά ότι θα προσθέσει 2,5 εκατομμύρια συνδρομητές στο πελατολόγιο της, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αναλυτές από την άλλη, ανέμεναν κατά μέσο όρο 5,3 εκατομμύρια συνδρομητές.
Ο Ted Sarandos, ένας από τους 100 επιδραστικότερους ανθρώπους του κόσμου
Με ελληνική καταγωγή και συγκεκριμένα από το νησί της Σάμου, ο Ted Sarandos γεννήθηκε στο Phoenix της Arizona. Σήμερα, ο Sarandos είναι παντρεμένος με την πρέσβειρα Nicole Avant, με την οποία έχει αποκτήσει 2 παιδιά.
Ο 54χρονος σήμερα Sarandos έτρεφε από πάντοτε ιδιαίτερη αγάπη στην τηλεόραση. Μεγάλωσε σε μία ταπεινή οικογένεια, με τον πατέρα του να εργάζεται ως ηλεκτρολόγος. Κάθε βράδυ, όταν όλοι πήγαιναν για ύπνο, ο Ted πήγαινε κρυφά στο σαλόνι και άνοιγε την τηλεόραση.
Μπορούσε να παρακολουθεί τηλεόραση για ώρες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αγαπούσε, συγκεκριμένα, να παρακολουθεί σόου κωμωδίας, όπως τα: I Love Lucy, The Jack Benny Show, Andy Griffith. Κοιμόταν ελάχιστες ώρες, κάτι που κάνει και μέχρι σήμερα. Η σχέση του με την τηλεόραση και την κινηματογραφική παραγωγή συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, οπότε και εργάστηκε ως υπάλληλος σε βίντεο club. Εκεί απέκτησε τις «εγκυκλοπαιδικές» του γνώσεις για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση – αλλά και ένστικτο πάνω στο τι αγοράζει το κοινό. Κάποιος, μάλιστα, κάποτε τον είχε αποκαλέσει «ανθρώπινο αλγόριθμο».
Πλέον, ο Ted Sarandos αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρισμένους επαγγελματίες στο χώρο του κινηματογράφου. Από το 2000 είναι chief content officer της Netflix, της μεγαλύτερης εταιρείας διαδικτυακής διάθεσης video περιεχομένου, που συγκαταλέγεται στους καλύτερους πελάτες του Hollywood. Ο ίδιος είναι, επίσης, μέλος του Συμβουλίου του Tribeca and Los Angeles Film Festival, ενώ είναι και σύμβουλος στο Digital Entertainment Group.
Η άνοδος του Netflix υπήρξε εντυπωσιακή. Από μία εταιρεία που διακινούσε βιντεοκασέτες-DVD μέσω ταχυδρομείου, έγινε ένας κολοσσός παραγωγής ταινιών και σειρών, που διανέμονται online σε συνδρομητές. Ο Ted Sarandos(Θεόδωρος – Αντώνιος Κυριαζάκης) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή.
Κατά την μακρά θητεία του στην Netflix, ο Sarandos συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της εταιρείας και στην επιλογή επιτυχημένου περιεχομένου, που γνώρισε ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό και «ανέβασε» ψηλά την Netflix στα μάτια των χρηστών. Η ευρεία αναγνωρισιμότητά του ήρθε με την παραγωγή της σειράς «House of Cards», με πρωταγωνιστή τον Κevin Spacey, η οποία προβλήθηκε αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Υπεύθυνος για την παραγωγή της σειράς, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ήταν ο Ted Sarandos.
Ο Sarandos είχε μιλήσει παλαιότερα για το πώς βλέπει το μέλλον του Netflix, αλλά και για το τι οραματίζεται, αναφορικά με το περιεχόμενό της. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, το όραμα του Sarandos για το Netflix είναι μιας εταιρείας παραγωγής ψυχαγωγικού προγράμματος ευρείας πολιτισμικής αντίληψης. Ο στόχος είναι «να κάνουμε παγκόσμιες τις τοπικές ιστορίες», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Όπως, φερ’ ειπείν, η τουρκική σειρά του Netflix, «Οι Προστάτες». Πρόκειται για αμιγώς τουρκική παραγωγή – σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή, cast, συνεργείο. Πρόκειται για το αντίθετο του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού..».
Αναφορικά με το πώς βλέπει να εξελίσσεται η πορεία της πλατφόρμας, ο Sarandosείχε δηλώσει: «Θα υπάρχει σίγουρα περισσότερο «διαδραστικό» περιεχόμενο (όπως το επεισόδιο ‘Bandersnatch’ του Black Mirror)… Τα video games έχουν γίνει πιο κινηματογραφικά και, με τη σειρά τους, οι ταινίες έχουν γίνει πιο πολύ σαν games. Δεν θα επικρατήσει, όμως, απόλυτα αυτό το μοντέλο. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ζητούν από κάποιον να τους αφηγηθεί μια ιστορία…».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ted Sarandos συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού TIME, γνωστή ως “TIME 100”, με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κόσμου, που τολμούν να πρωτοπορήσουν, γεγονός που αντανακλά την σπουδαιότητά του στον χώρο της κινηματογραφικής παραγωγής.
Κάποτε, ο Sarandos είχε μιλήσει και για την σχέση του με την Ελλάδα και την καταγωγή του. «Δεν μιλούσαν αγγλικά οι συγγενείς του πατέρα μου, εγώ δεν μιλούσα ελληνικά και στην αρχή μας έκλεισαν την πόρτα», είχε δηλώσει, σε συνέντευξή του στο Evening Standard.
Μάλιστα, αφηγήθηκε και ένα επεισοδιακό ταξίδι που έκανε στην Σάμο. Από τη μεριά του πατέρα του, ο οποίος βρίσκεται ακόμα εν ζωή, ο Sarandosκατάγεται από τη Σάμο, την οποία κατάφερε να επισκεφτεί με τα δύο παιδιά του. Ο Sarandos είχε περιγράψει γλαφυρά στη συνέντευξή του την εμπειρία: «Ρώτησα τον πατέρα μου κάποιες γενικές πληροφορίες και μου είπε το εξής: «Φτάνεις στο λιμάνι, κάνεις αριστερά και κοιτάς πάνω στο λόφο. Θα δεις ένα κίτρινο σπίτι με κάτι κατσίκες στην αυλή. Εκεί πρέπει να πας».
Του είπα γελώντας, «αποκλείεται να είναι τόσο απλό». Αλλά κάπως έτσι ήταν. Τα παιδιά μου ήταν πολύ ενθουσιασμένα που θα γνώριζαν την οικογένειά τους. Ανεβήκαμε λοιπόν και χτυπήσαμε την πόρτα, αλλά δεν μιλούσαν αγγλικά κι εγώ δεν μιλάω ελληνικά στην πραγματικότητα, οπότε προσπαθούσα για ώρα να εξηγήσω ποιος είμαι, μέχρι που βαρέθηκαν και μας έκλεισαν την πόρτα».
«Η κόρη μου, η Sarah έβαλε τα κλάματα λέγοντας «νόμιζα ότι θα βλέπαμε την οικογένειά μας». Προσπάθησα να την παρηγορήσω και της είπα «φαντάσου να ερχόταν κάποιος στο δικό μας σπίτι και να άρχιζε να φωνάζει στα κινεζικά». Επιστρέφοντας όμως στο ξενοδοχείο, κάτσαμε με τον μάνατζερ και τους γράψαμε ένα γράμμα στα ελληνικά. Το πήρα και πήγα πίσω στο σπίτι για να τους το δώσω. Αυτό ήταν. Μετά από πέντε λεπτά, είχαμε καθίσει όλοι μαζί και τρώγαμε και πίναμε παρέα στην αυλή».
Διαβάστε επίσης:
Η Swatch κόβει 2.400 θέσεις εργασίας καθώς προχωρά σε μείωση των καταστημάτων της
Ο ιδρυτής του Netflix δωρίζει 120 εκατ. δολάρια σε ιστορικά αφροαμερικανικά κολλέγια
Άννα Νταλλαρή: Το πρόσωπο πίσω από το Netflix Greeks και το Watch and Chill
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση