Έχει μείνει γνωστή ως η πιο φονική πανδημία του σύγχρονου κόσμου. Ξέσπασε το 1918, μόλυνε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης και κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο λόγος για την ισπανική γρίπη την οποία, σύμφωνα με νέα μελέτη, μπορεί να ξεπεράσει ο κορονοϊός.
Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν εμβόλια και φάρμακα. Η κοινωνία, όμως, επέβαλλε μέτρα σαν αυτά που εφαρμόζονται σήμερα – καραντίνες, μάσκες, προσωπική υγιεινή – για τον περιορισμό της. Σήμερα, ο Covid-19 έχει εισβάλλει στον οργανισμό τουλάχιστον 22.2 ατόμων κι έχει προκαλέσει τουλάχιστον 783.525 θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Johns Hopkins.
Μία ομάδα ερευνητών αποφάσισε να συγκρίνει τις δύο πανδημίες, θέλοντας να εξετάσουν ποια προκάλεσε μεγαλύτερο κακό στην ανθρωπότητα. Με δεδομένα του Τμήματος Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης, εξέτασαν τα ποσοστά θνησιμότητας από τα πρώτα στάδια του κορονοϊού και του σταδίου κορύφωσης της ισπανικής γρίπης στην περιοχή εκείνη.
Ασχολήθηκαν, συγκεκριμένα, με τις περιόδους Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 1918 και 11 Μαρτίου – 11 Μαΐου 2020. Και τα δύο διαστήματα ήταν 61 ημερών.
Αυτό που βρήκαν ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικό. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της γρίπης, έχασαν τη ζωή τους συνολικά, από κάθε αιτία, 31.589 κάτοικοι. Φέτος, ο αριθμός των θανάτων άγγιζε τους 33.465. Αυτό σημαίνει πως, τον 20ο αιώνα, είχαμε 287 νεκρούς ανά 100 χιλιάδες άτομα, ενώ τώρα 202 ανά 100 χιλιάδες. Βρισκόμασταν, δηλαδή, μέχρι το Μάιο, στο 70% της θνησιμότητας από τη γρίπη.
«Όταν το κάνουμε αυτό, βλέπουμε ότι ο COVID-19 έχει πράγματι τη δυναμική και ήδη, δυστυχώς το έχει κάνει, να προκαλέσει θανάτους της ίδιας κλίμακας με την Γρίπη του 1918», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Dr. Jeremy Faust.
Διαβάστε επίσης:
Πώς η Barbie βοηθά τη Mattel να αντιμετωπίσει την πανδημία
Σπίτι και πανδημία -Έρευνα δείχνει τι αλλάζει και τι προτιμά ο κόσμος μέσα σε αυτό
Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός τις γυναίκες των επιχειρήσεων;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση