NEED TO KNOW

Τι αλλάζει στο οικογενειακό δίκαιο για τους διαζευγμένους γονείς- Τεκμήριο χρόνου και συνεπιμέλεια

Photo by Christian Lue on Unsplash

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με νομοσχέδιο του, φέρνει ορισμένες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, με στόχο να δώσει προτεραιότητα στην ευαίσθητη ψυχολογία των μικρών παιδιών, που βρίσκονται πάντα σε δύσκολη θέση στο διαζύγιο των γονιών τους.

Οι αλλαγές κάνουν λόγο για συνεπιμέλεια και τεκμήριο του χρόνου.  Το νέο νομικό πλαίσιο, επικεντρώνεται κυρίως  στις σχέσεις των διαζευγμένων γονέων, καθώς προτρέπει για καλύτερη συνεννόηση μεταξύ τους σχετικά με τη συνεπιμέλεια των παιδιών και τα υπόλοιπα καθημερινά τους προβλήματα.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με πρόεδρο τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρόεδρο της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου, Ιωάννη Τέντε, παρέδωσε στον Κωνσταντίνο Τσιάρα, υπουργό Δικαιοσύνης, την πρότασή για τροποποίηση των διατάξεων του ισχύοντος Οικογενειακού Δικαίου που αφορούν τη συνεπιμέλεια των παιδιών, όταν οι γονείς χωρίσουν, έτσι ώστε να μπορούν να συμφωνήσουν από κοινού σε θέματα όπως η επιμέλεια κ. ά.

Σχετικά με την «γονική αποξένωση», οι δικαστές θα υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τη σχέση που έχουν οι γονείς με τα παιδιά, την πρόθεση τους να σεβαστεί ο ένας τα δικαιώματα του άλλου, το πώς συμπεριφέρονται μεταξύ τους, αλλά και να αποτρέψουν την αποξένωση του γονέα που ζει μόνος χωρίς τα παιδιά του.

Η αλλαγή στο νομικό πλαίσιο, περιλαμβάνει και το τεκμήριο του χρόνου που έχει διαθέσιμο ο γονέας που διαμένει μόνος χωρίς το παιδί του να επικοινωνήσει μαζί του. Αυτός, δεν μπορεί να είναι λιγότερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου επικοινωνίας.

Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα για μεταρρύθμιση ή ανάκληση έγγραφων συμφωνιών και δικαστικών αποφάσεων, μέσα σε δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσάνθη Μπαξεβάνη: Η νηπιαγωγός με συμμάχους τους γονείς μεταμόρφωσαν το νηπιαγωγείο στο Πέπλο Έβρου

ΣτΕ: Νόμιμη η διαγραφή μαθητών από νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, αν οι γονείς αρνούνται τον εμβολιασμό τους

Tα 3 καλύτερα πράγματα που χρειάζονται τα παιδιά αλλά οι περισσότεροι γονείς δεν τα παρέχουν

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση