Πώς γίνεται να «βλέπει» κάποιος χωρίς όραση και τι σημαίνει πραγματικά η λέξη «ομορφιά»; Η απουσία μίας αίσθησης, είναι αρκετή για να καταργήσει αυτή τη λέξη;
Δεν υπάρχει μόνο μία αλλά πολλές περισσότερες απαντήσεις και είναι όλες αποστομωτικές.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, άτομα που έχουν χάσει την όραση τους, εξηγούν σε ένα βίντεο, πώς αντιλαμβάνονται την έννοια της ομορφιάς.
Για κάποιους μεταφράζεται ως εμπειρία, δηλαδή με τη μυρωδιά των μπισκοτων μόλις βγουν από τον φούρνο, ή με τη δροσερή αίσθηση που έχει το γρασίδι στα πόδια.
Ένα τυφλό άτομο μπορεί επίσης να βρει την ομορφιά στη φαντασία: «Μου αρέσει να πηγαίνω στη θάλασσα, να κάθομαι στην ακρογιαλιά να ακούω το κύμα και να φαντάζομαι πώς μπορεί να μοιάζει», λέει μία γυναίκα στο βίντεο.
Ένας άντρας, ομολόγησε ότι ήταν ευλογία για εκείνον, το γεγονός ότι έχασε την όραση του, γιατί πλέον δεν τον ενδιαφέρει τι εθνικότητα έχει κάποιος, αν είναι ψηλός ή κοντός. Για εκείνον ένας άνθρωπος είναι όμορφος, όταν είναι αληθινός με τον εαυτό του.
Τα «μάτια» της ψυχής, «βλέπουν» την ομορφιά στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα ενός ανθρώπου και στην αίσθηση του να νιώθεις ζωντανός.
Δείτε το παρακάτω βίντεο:
Κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού». Στόχος είναι να διαδίδεται το πόσο σημαντική είναι η χρήση του και να ευαισθητοποιείται περισσότερος κόσμος, για τα άτομα χωρίς όραση, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.
Η ιστορία του «Λευκού Μπαστουνιού» ξεκίνησε στην Αμερική, μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του. Ο οφθαλμίατρος Richard Hoover, ήταν ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για να βοηθήσει τους τυφλούς βετεράνους του πολέμου, να μετακινηθούν.
Διαβάστε επίσης:
Οι πρωτοπόροι αρχαίοι Έλληνες: Ράμπες στους ναούς για άτομα με ειδικές ανάγκες
Η Κάρμεν Ρουγγέρη διαβάζει παραμύθια σε παιδιά με ειδικές ανάγκες
Τηλεργασία Vs πραγματικότητας! Τι πραγματικά συμβαίνει στο «εκτός πλάνου» σκηνικού
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση