Τα ερευνητικά εργαστήρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΑΠΘ του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» (Ερευνητικό Εργαστήριο Ανοσολογίας και Αλλεργικών Παθήσεων του Αναπνευστικού) και του Τμήματος Πειραματικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Sapienza της Ιταλίας, σύντομα θα ξεκινήσουν έρευνα για τη θεραπεία κατά του κορονοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, Οι επιστήμονες θα επικεντρωθούν πρωτίστως στον εντοπισμό χαρακτηριστικών στο γονιδίωμα ασθενών που έχουν μολυνθεί με τον ιό Sars-Cov-2 και στην αναζήτηση βιοδεικτών που μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή.
Με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας επισκέφτηκε χτες το νοσοκομείο Παπανικολάου και συναντήθηκε με τη διοικήτριά του Μαρία Γιογκατζή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Sapienza Ελενη Αναστασιάδου. Στη συνάντηση η κ. Αναστασιάδου, παρέθεσε στοιχεία σχετικά με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία θα αποτελέσει το κύριο κομμάτι της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.
Η Ελένη Αναστασιάδου είναι μοριακή βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρική Μικροβιολογια/Ιολογια και τετραετή μετεκπαίδευση στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Ιατρικής Σχολής Harvard στη Βοστόνη. Επίσης είναι ειδική σε non-coding RNAs: εφαρμογές ως βιοδείκτες και θεραπευτικές εφαρμογές σε καρκίνο.
Όπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο Παπανικολάου, η συνεργασία μεταξύ των δύο ερευνητικών κέντρων στη Ρώμη και τη Θεσσαλονίκη, κατά την έναρξη της πρόκειται να αναδείξει ένα σημαντικό ερευνητικό κομμάτι που αφορά ειδικά την πανδημία COVID-19 σε επίπεδο εξειδικευμένης έρευνας και θα διευρυνθεί σύντομα με τη συμμετοχή και άλλων ερευνητικών κέντρων.
Διαβάστε επίσης:
Μελέτη ΑΠΘ για κορονοϊό: Χωρίς τα νέα μέτρα θα έχουμε 700 κρούσματα τη μέρα
Βασίλης Κικίλιας: H πρώτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα έρχεται στα τέλη Δεκεμβρίου
Άνοιγμα σχολείων και κορονοϊός: Τι θα συμβεί σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση