NEED TO KNOW

Το χάσμα των φύλων «κλείνει»: Άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών θα παίρνουν οι εργαζόμενοι μπαμπάδες

Photo by Brittani Burns on Unsplash

Κάτι αλλάζει στο χώρο εργασίας και την ισότητα στην οικογένεια. Ένα από τα πρώτα μέτρα που προβλέπει ο νέος εργασιακός νόμος είναι η δεκατετραήμερη άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα, «τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση θα εξασφαλίζουν στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες, που επωμίζονται ανισομερώς τις οικογενειακές ευθύνες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των τέκνων τους. Επίσης, θα γεφυρώνουν τα χάσματα που υπάρχουν σήμερα στην προστασία των διαφόρων κατηγοριών εργαζόμενων-γονέων ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα».

Η άδεια πατρότητας θα ξεκινά κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου, ενώ «θα θεσμοθετηθεί η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζομένων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους», εξήγησε η κυρία Συρεγγέλα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, αυξάνεται στους έξι μήνες η γονική άδεια ανατροφής και στους δύο γονείς – κι όχι μόνο στις μητέρες, όπως γινόταν ως τώρα.

Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικώς από τον εργοδότη με αποδοχές και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία, τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου. Από τους έξι μήνες οι τέσσερις θα είναι άνευ αποδοχών και οι δύο πληρωμένοι από τον ΟΑΕΔ. Και αυτή η άδεια θα δίνεται ολόκληρη ή τμηματικά μέχρι τη συμπλήρωση του όγδοου έτους του παιδιού.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς η ανισότητα στην οικογένεια επηρεάζει την καριέρα μας;

Τι άποψη έχουν ηγετικά στελέχη και εργαζόμενοι για την απασχόληση στη μετά κορονοϊό εποχή

Πώς ο κορονοϊός έπληξε τη καριέρα της εργαζόμενης μητέρας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση