NEED TO KNOW

Το ελληνικό #MeToo στους New York Times

Δεν έχει περάσει μήνας από την ημέρα που η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για το βιασμό που υπέστη. Κι όμως, μέσα σε λίγο καιρό, έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην κοινωνία. Ο χώρος της Τέχνης μιλά για πράγματα που πολλοί υπέθεταν, περισσότεροι γνώριζαν, ελάχιστοι όμως τολμούσαν να φέρουν στο φως.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα – ένα μικρότερο αλλά εξίσου σπουδαίο κίνημα #MeToo – τράβηξε την προσοχή των New York Times. Σε άρθρο με τίτλο «Κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση συνταράσσουν τον ελληνικό κόσμο της τέχνης», περιγράφονται τα πάντα: Από την ψυχική βία που κατηγορείται ότι άσκησε ο Γιώργος Κιμούλης, μέχρι την κακοποίηση ηθοποιών από συναδέλφους τους και υψηλά ιστάμενους παράγοντες του θεάτρου.

«Ο όγκος των καταγγελιών – από άνδρες αλλά και γυναίκες – πρωταγωνιστούν στα μέσα ενημέρωσης. Εισαγγελείς στην Αθήνα χειρίζονται τις σοβαρότερες υποθέσεις κι έχουν δεσμευθεί να διερευνήσουν όλους τους αξιόπιστους ισχυρισμούς», γράφει η εφημερίδα.

«Η θύελλα καταγγελιών ενάντια σε ισχυρά ονόματα και πρόσωπα που χαίρουν σεβασμού από τον κόσμο της ελληνικής τέχνης λαμβάνει χώρα σε μία από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Ευρώπης, όπου τέτοιου είδους κακοποιήσεις ψιθυρίζονταν για χρόνια αλλά δε συζητιούνταν ποτέ ανοιχτά, πόσο μάλλον να διώκονταν».

Οι New York Times κάνουν λόγο για το θάρρος της Σοφίας Μπεκατώρου, της πρώτης επιφανούς Ελληνίδας που τόλμησε να μιλήσει. Και το θάρρος της αυτό, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Αναφέρονται στις καταγγελίες που καθημερινά καταγράφει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και τον αγώνα του Σπύρου Μπιμπίλα, ο οποίος έχει αναφέρει ότι πολλά περιστατικά συνέβησαν την εποχή που η οικονομική κρίση βρισκόταν στο ζενίθ της και η επαγγελματική αβεβαιότητα κυριαρχούσε.

Το δημοσίευμα δεν παραλείπει τις καταγγελίες κατά του Κώστα Σπυρόπουλου. Γράφει για το Χάρη Τζωρτζάκη, τον Ερρίκο Μηλιάρη και το Γιάννη Νιάρο που πρώτοι έσπασαν τη σιωπή για όσα υπόκεινται οι άνδρες κατηγορώντας το σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα για βιασμό. Για το «κοινό μυστικό» των σπουδαστών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, καθηγητές των οποίων τους παρενοχλούν για χρόνια.

Το χρονικό του ελληνικού #MeToo βρίσκεται στους New York Times. Ακόμη κι αν οι θύτες «υποστηρίζουν πως είναι θύματα δημόσιας υστερίας, όπου υπάρχει το τεκμήριο της ενοχής», όπως υπογραμμίζει το άρθρο, η φωνή των θυμάτων ακούγεται δυνατότερα.

 

Διαβάστε επίσης:

Βία σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική: Η ομερτά στο θέατρο έσπασε

Είναι ώρα ο φόβος να περάσει στους θύτες – Γράφει η Ελίζα Βόζενμπεργκ

Σπουδαστές Εθνικού Θεάτρου: Έχουμε υποστεί βία και μείναμε σιωπηλοί από φόβο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση