Το ηφαίστειο Kawah Ijen της Ινδονησίας εκτοξεύει μπλε λάβα, κάτι που για πολλούς μπορεί να αποτελεί έκπληξη, αλλά σίγουρα όχι για τους επιστήμονες. Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο, συμβαίνει λόγω των πολύ υψηλών επιπέδων θείου, αποκαλύπτοντας την ίδια στιγμή ένα σκοτεινό μυστικό.
Τα ηφαίστεια όπου και αν αυτά βρίσκονται, ανέκαθεν αποτελούσαν πηγή έμπνευσης δίνοντας αφορμή για πολλούς λαούς να πλάσουν μύθους γύρω από αυτά. Ωστόσο το συγκεκριμένο, έχει ξεπεράσει τη φήμη όλων των υπολοίπων, καθώς είναι γνωστό ως το μπλε ηφαίστειο.
Το ορυχείο θείου Kawah Ijen που αποτελεί μέρος του ηφαιστείου Ijen, είναι μέρος ενός συγκροτήματος ηφαιστείων στο Banywang Regency, Java.
Πρόκειται για ένα από τα πιο ασυνήθιστα ηφαίστεια στον κόσμο, επειδή αντί να παράγει τη συνηθισμένη κόκκινη λάβα και μαύρο καπνό, οι υπόγειες δραστηριότητες του, το κάνουν να εκτοξεύει μπλε φλόγες. Μερικοί το αποκαλούν ακόμη και ηλεκτρική μπλε φωτιά. Από τότε που αναφέρθηκε στην τηλεόραση και συγκεκριμένα στο National Geographic, ο αριθμός των τουριστών που ταξιδεύουν στην Ανατολική Java και την Ινδονησία έχει αυξηθεί σημαντικά.
Το σύμπλεγμα ηφαιστείων Ijen συγκεντρώνει μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα θείου στον κόσμο. Το φαινόμενο προκαλείται όταν τα θειικά αέρια του ηφαιστείου έρχονται σε επαφή με θερμοκρασία αέρα πάνω από 360 ° C. Αυτή η πυκνή συγκέντρωση του αερίου, όταν εκτίθεται σε οξυγόνο και φωτίζεται από τη λιωμένη καυτή λάβα, φαίνεται μπλε. Σε αντίθεση με τα κανονικά ηφαίστεια των οποίων η φωτεινή κόκκινη λάβα είναι ορατή κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι μπλε φλόγες του Kawah Ijen, μπορούν να φανούν μόνο τη νύχτα.
Το ενεργό αυτό ηφαίστειο βρίσκεται σε 200 μέτρα βάθος και κρατά ένα άλλο, πιο σκοτεινό μυστικό . Είναι το σημείο μιας από τις πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις εξόρυξης θείου στον κόσμο. Ανθρακωρύχοι σε καθημερινή βάση, μεταφέρουν το θείο με καλάθια από τον πυθμένα του κρατήρα.
Η δουλειά είναι ασταμάτητη και γίνεται και από μικρά παιδιά, στην προσπάθεια τους να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειες τους. Συνήθως πραγματοποιούν δύο ημερίσια δρομολόγια. Κάθε τοπικός εργαζόμενος πληρώνεται περίπου 680 ρουπίες Ινδονησίας ανά χιλιόγραμμο, που ισοδυναμεί με περίπου έξι σεντς ΗΠΑ.
Οι συνθήκες εργασίας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Δεν απαιτεί μόνο ευελιξία και δύναμη για να διανύσει κάποιος τις απότομες πλαγιές του ηφαιστείου, αλλά οι εργαζόμενοι εκτίθενται επίσης στα τοξικά αέρια θείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Χωρίς μάσκες αερίου ή άλλο εξοπλισμό ασφαλείας, πολλοί από αυτούς υφίστανται μακροχρόνια προβλήματα υγείας, που οφείλονται στην έκθεση τους στο θείο. Αυτά τα ηφαιστειακά υλικά το καθιστούν ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στη Γη.
Διαβάστε επίσης:
Η NASA μόλις κυκλοφόρησε τις πιο κοντινές φωτογραφίες που έχει μέχρι στιγμής για τον ήλιο
Ολλανδική πόλη αντικαθιστά δρόμους με δέντρα και προστατεύει το περιβάλλον
Βαρσοβία: H πανέμορφη τοιχογραφία που καθαρίζει την ατμόσφαιρα ακριβώς όπως 720 δέντρα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση