Τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση των διακρίσεων μεταξύ των δύο φύλων και της οικονομικής τους ανισότητας, στη Γαλλία συμβαίνει κάτι εντελώς παράδοξο.
Οι δημοτικές αρχές του Παρισιού καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 90.000 ευρώ, που επιβλήθηκε από το υπουργείο Δημόσιου Τομέα, επειδή το δημαρχείο του Παρισιού, στη στελέχωση προσωπικού το 2018, παραβίασε τον εθνικό κανόνα για την ισότητα μεταξύ των φύλων: διόρισε πάρα πολλές γυναίκες σε ανώτερες θέσεις.
Το 2018, έντεκα γυναίκες και πέντε άνδρες έγιναν ανώτεροι υπάλληλοι. Αυτό σήμαινε ότι το 69% των διορισμών ήταν γυναίκες – κάτι που σημαίνει ότι το δημαρχείο παραβίασε κανόνα του 2013, που ορίζει ότι ένα φύλο δεν πρέπει να καταλαμβάνει πάνω από το 60% των διορισμών σε διευθυντικές θέσεις.
Σε παρατηρήσεις την Τρίτη στο διοικητικό όργανο της πρωτεύουσας, η Δήμαρχος Άν Ιντάλγκο είπε ότι θα παραδώσει προσωπικά την επιταγή στο ίδιο το Υπουργείο Δημόσιας Υπηρεσίας, μαζί με τις γυναίκες που εργάζονται για εκείνη.
Από το 2019 όμως, ο γαλλικός νόμος παραιτείται από τον κανόνα 40% εάν οι νέες προσλήψεις δεν οδηγούν σε γενική ανισορροπία μεταξύ των φύλων, εξηγεί σε άρθρο της η Le Monde.
Αυτό ισχύει για την πόλη του Παρισιού, σύμφωνα με την εφημερίδα: Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν το 47% των ανώτερων στελεχών της κυβέρνησής της. Επίσης, οι γυναίκες αξιωματούχοι της πόλης πληρώνονται 6% λιγότερο από τους άνδρες.
Η Ιντάλγκο, μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος που εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος το 2014 και επανεκλέχθηκε φέτος, λέει ότι ο στόχος είναι να επιλυθεί η υπάρχουσα ανισορροπία απέναντι στους άνδρες.
«Το πρόστιμο είναι προφανώς παράλογο, άδικο, επιπόλαιο και επικίνδυνο» και πρόσθεσε ότι οι γυναίκες στη Γαλλία πρέπει να προωθούνται «με σθένος, γιατί η υστέρηση είναι ακόμη πολύ μεγάλη», δήλωσε στο Συμβούλιο των Παρισίων.
«Στο Παρίσι, κάνουμε τα πάντα για να το πετύχουμε και είμαι πολύ περήφανη για μια μεγάλη ομάδα γυναικών και ανδρών, που είναι ενωμένοι σε αυτόν τον αγώνα για ισότητα», πρόσθεσε.
Η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μονσαλέν, κατέκρινε το πρόστιμο και χαρακτήρισε τη διάταξη «παράλογη», σε post της στο Twitter λέγοντας: ««Θέλω με το πρόστιμο που θα πληρώσει το Παρίσι για το 2018 να χρηματοδοτηθούν ενέργειες για την προώθηση των γυναικών στις δημόσιες υπηρεσίες. Σας καλώ στο υπουργείο να τις συζητήσουμε».
Διαβάστε επίσης:
Τρεις δημιουργοί εξηγούν πώς η ανισότητα εμποδίζει τη βιωσιμότητα στη μόδα
Οι γυναίκες θα συνεχίσουν να πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες μέχρι το 2050
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση