NEED TO KNOW

Το θαύμα της Ισλανδίας: Πώς κατάφερε να τιθασεύσει την πανδημία

Photo by Ludovic Charlet on Unsplash

Την ώρα που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι κλεισμένοι σπίτι, έχουν μήνες να δουν συγγενείς, φίλους και συναδέλφους, οι Ισλανδοί ζουν στιγμές που, αυτήν τη στιγμή, μοιάζουν με τρελό όνειρο. Τα σχολεία είναι ανοιχτά, τα μπαρ γεμάτα και ο κόσμος τρώει σε εστιατόρια.

«Είμαστε ανοιχτοί», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ. Η χώρα δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης κορονοϊού για εβδομάδες και κατάφερε να κρατήσει μακριά τις νέες μεταλλάξεις, χωρίς να κλείσει τα σύνορα.

«Εάν σκεφτώ αυτήν την πανδημία, αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει είναι, πραγματικά, πώς συμμετέχουν οι πολίτες, πώς οι άνθρωποι έχουν πραγματικά εμπιστευτεί τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων και των επιστημόνων», δήλωσε η Κατρίν Γιακομπσντότιρ. «Στην πραγματικότητα έχουν αλλάξει τον τρόπου που συμπεριφέρονται», είπε στο NBC.

Όταν πολλές χώρες – αναμεσά τους και η δική μας –  έχουν επιβάλει αυστηρά lockdown για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού, η Ισλανδία δεν χρειάστηκε να καταφύγει καν σε τέτοια ακραία μέτρα.  Αντ ‘αυτού, έχει επικεντρωθεί σε ένα αυστηρό σύστημα διεξαγωγής τεστ, εντοπισμού κρουσμάτων, ιχνηλάτησης και απομόνωσης – και εμπιστεύεται τους πολίτες της αλλά και τους επισκέπτες.

Όντας ένα απομακρυσμένο ηφαιστειακό νησί στο Βόρειο Ατλαντικό κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, με μικρό πληθυσμό -περίπου 350.000-, η ​​Ισλανδία έχει εγγενή πλεονεκτήματα όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.  Αλλά η πρωθυπουργός της πιστώνει αυτή την επιτυχία στο σύστημα δημόσιας υγείας, τη σαφή επικοινωνία με το κοινό και ένα γενικό αίσθημα αλληλεγγύης. «Οι άνθρωποι σέβονται πραγματικά τους κανόνες. Ακολουθούν τους κανόνες», αναφέρει.

Η διαδικασία που ακολουθείται για κάποιον που θέλει να έρθει στην Ισλανδία είναι αρκετά απλή: Οι επισκέπτες και οι πολίτες που επιστρέφουν πρέπει να δείξουν αρνητικό τεστ PCR κατά την άφιξή τους και στη συνέχεια να κάνουν τεστ και να το επαναλάβουν αφού μείνουν για 5 ημέρες σε καραντίνα. «Ενενήντα οκτώ τοις εκατό των ατόμων έρχονται για να κάνουν το δεύτερο τεστ. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα», σημειώνει η Κατρίν Γιακομπσντότιρ.

H Ισλανδία έχει καταγράψει περισσότερα από 6.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 29 θανάτους.  Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας, η προσοχή στρέφεται πλέον στην πρόληψη ενός νέου κύματος, καθώς η χώρα αρχίζει να ανοίγει τα σύνορά της ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, έπειτα από δική του προτροπή οι κυβερνητικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να επιτρέψουν σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού ή που είχαν μολυνθεί από τον ιό να παραλείψουν την καραντίνα. «Πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα με κάποιο τρόπο. Προσπαθούμε να το κάνουμε με επιστημονικό τρόπο», τόνισε, ενώ ανέφερε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από χώρες όπως το Ισραήλ, το οποίο έχει εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού του, υποδηλώνουν ότι δεν θα μεταδώσουν τον ιό οι συγκεκριμένες κατηγορίες.

 

Με πληροφορίες από ethnos.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Η μυστηριώδης πνευμονία που έγινε πανδημία – Ένας χρόνος από τον πρώτο δηλωμένο νεκρό της Γουχάν

Ένας χρόνος κορονοϊού στην Ελλάδα: Οι ημερομηνίες που καθόρισαν την άνιση μάχη με τον «αόρατο εχθρό»

«Το θαύμα της Μαδρίτης»: Πώς νίκησε τον κορονοϊό μέσα σε λίγες εβδομάδες

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση