Λίγο καιρό πριν, ήταν το επίκεντρο της πανδημίας. Τώρα, η Μαδρίτη έγινε παράδειγμα προς μίμηση.
Είχαμε συνηθίσει – ως τώρα, τουλάχιστον – να ακούμε κυρίως άσχημα νέα από το μέτωπο του κορονοϊού στην ισπανική πρωτεύουσα. Ας μην ξεχνάμε πως το Σεπτέμβριο, μόνο στη Μαδρίτη συγκεντρωνόταν το 40% των συνολικών κρουσμάτων. Στις 25 εκείνου του μήνα, η Μαδρίτη αποκλείστηκε από παντού. Ο κόσμος μπορούσε να βγει από το σπίτι μόνο για να πάει στη δουλειά, στο γιατρό ή το σχολείο. Στις 26 Οκτωβρίου, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η πόλη δεν είναι πια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πλέον, γίνεται λόγος για το «θαύμα της Μαδρίτης». Τα πάρκα σφύζουν από ζωή. Οι Ισπανοί κάνουν βόλτες, πηγαίνουν για καφέ, τρώνε στα αγαπημένα τους εστιατόρια – όταν σε άλλες πόλεις της ίδιας χώρας, πόσο μάλλον ολόκληρης της Ευρώπης, όλα παραμένουν ερμητικά κλειστά.
La situación de Madrid @ComunidadMadrid es mejor que las principales capitales europeas #COVID19 Vamos Madrid!!!?? @AlmeidaPP_ @IdiazAyuso @eruizescudero pic.twitter.com/2IrQ3VmOAf
— AntonioZapatero (@ZapateroAntonio) November 12, 2020
Πώς, όμως, έγινε αυτό; Τι έκανε τόσο καλά η Μαδρίτη; «Αυτή είναι η ερώτηση του εκατομμυρίου», απάντησε ο επιδημιολόγος Χοσέ Χονάι Οχέδα στην εφημερίδα El Mundo. Προειδοποιώντας λαό και κυβέρνηση να μην καταλήγουν σε βιαστικά συμπεράσματα, τόνισε πως το «μυστικό της επιτυχίας» ίσως ήταν τα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων.
Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, οι ισπανικές αρχές αγόρασαν πέντε εκατομμύρια τέτοια τεστ κι άρχισαν να τα πραγματοποιούν στις περιοχές της Μαδρίτης που θεωρούνταν υψηλότερου κινδύνου. «Ήταν μία σωστή απόφαση, γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε κρούσματα πιο γρήγορα, με τρόπο απλό και οικονομικό, ώστε όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό να απομονωθούν εγκαίρως», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ισπανικής ένωσης επιδημιολόγων, Μιχέλ Άνχελ Ρόγιο. Αν και θεωρούνται πιο ευαίσθητα από την καθιερωμένη μοριακή μέθοδο (PCR), o Οχέδα τόνισε πως «ελάχιστα θετικά κρούσματα είναι μη ανιχνεύσιμα».
Επειδή ακριβώς η κατάσταση φάνηκε να βελτιώνεται όσο πολύ, σε ελάχιστο χρόνο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφιβάλλουν – ίσως από φθόνο, ίσως επειδή πράγματι τους φαίνεται απίθανο.
«Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία της Μαδρίτης», δήλωσε στην El Mundo ο Καταλανός Υπουργός Υγείας Μαρκ Ραμεντόλ. «Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει blackout ως προς την σωστή ενημέρωση».
Διαβάστε επίσης:
Νέες ελπίδες: Στο 94,5% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna για τον κορονοϊό
Ηλίας Μόσιαλος: Τον κορονοϊό θα τον νικήσουμε
Βικτόρια Χίσλοπ: Θα ξαναχτίσουμε το μέλλον
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση