NEED TO KNOW

Τζασίντα Άρντερν: Κηρύσσει τη Νέα Ζηλανδία σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης

πηγή: Instagram @jacindaardern

Η Τζασίντα Άρντερν, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, έχει αποδείξει καθ’ όλη τη θητεία της, ότι έχει σκοπό να φέρει αλλαγές που θα ωφελήσουν τις μελλοντικές γενιές. Μετά την επιτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας, έκανε ένα ακόμα σημαντικό βήμα.

Κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση κλιματικής ανάγκης και δήλωσε: «Υπάρχει απειλή για τη ζωή, απειλή για την περιουσία, επείγουσες καταστάσεις που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών».

Επίσης πρόσθεσε ότι: «Αν δεν δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, θα συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις» και τόνισε:

«Ψηφίστε υπέρ της διακήρυξης αυτής, βρεθείτε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, γίνετε μέρος της λύσης που πρέπει να προσφέρουμε από κοινού στην επόμενη γενιά».

Την προτροπή της υποστήριξαν συνολικά 76 βουλευτές οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της διακήρυξης για την κλιματική έκτακτη ανάγκη.

Την «κατάσταση οικολογικής και κλιματικής έκτακτης ανάγκης» κήρυξε για πρώτη φορά παγκοσμίως, το κοινοβούλιο της Βρετανίας την 1η Μαΐου 2019, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε η Ιρλανδία.

Η Νέα Ζηλανδία έχει επίσης δεσμευθεί να πετύχει το στόχο της ουδετερότητας του άνθρακα ως το 2050, ακολουθώντας το παράδειγμα κι άλλων χωρών όπως η Νορβηγία. Παράλληλα δεσμεύτηκε να παράγει ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2035.

Παρόλα αυτά οι επικριτές της Άρντερν, την κατηγορούν ότι δεν κάνει αρκετά για να αναδείξει την «καθαρή και πράσινη» φήμη της Νέας Ζηλανδίας, παρά το γεγονός ότι η προεκλογική της εκστρατεία στις εκλογές του 2017, βασίστηκε σε αυτού του είδους τα θέματα.

Οργανώσεις όπως η Climate Action Tracker που εξετάζει τις δεσμεύσεις που έκαναν χώρες που σημειώνουν της μεγαλύτερες εκλύσεις αερίων του θερμοκηπίου, εκτιμά ότι είναι όντως «ανεπαρκής» η περιβαλλοντική πολιτική της Νέας Ζηλανδίας για να φτάσει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Παρόμοια αρνητική στάση απέναντι στη χώρα κρατά και η Greenpeace η οποία τόνισε ότι η ουδετερότητα του άνθρακα δεν αφορά το μεθάνιο, μια από τις βασικές πηγές έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου στη Νέα Ζηλανδία, ώστε να μη ζημιωθεί ο κτηνοτροφικός και ο γεωργικός τομέας της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Σεξισμός στην πολιτική: Όταν ρώτησαν την Τζασίντα Άρντερν αν θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα «Πρωθυπουργός και μητέρα»

Τζασίντα Άρντερν: Καλεί τον κόσμο να σχεδιάσει την επίσημη χριστουγεννιάτικη κάρτα της

Η Τζασίντα Άρντερν διόρισε την πρώτη γυναίκα ιθαγενή ως υπουργό εξωτερικών

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση