Ως μητέρα, εκπαιδευτικός και Πρώτη Κυρία, η Τζιλ Μπάιντεν γνωρίζει καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας γονιός. Αναγνωρίζει, μάλιστα, πως οι εργαζόμενες μητέρες βρίσκονται σ΄ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο αυτήν τη στιγμή.
«Πολλές δυσκολεύονταν να τα κάνουν όλα ακόμα και πριν την πανδημία», είπε σε συνέντευξή της για το περιοδικό Parents. «Τώρα, δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο τις ώρες που εργάζονται. Εκείνα δεν βλέπουν τους φίλους τους για να παίξουν και να ξεσκάσουν. Εκείνες έχασαν την επαφή με τους συγγενείς και φίλους που μπορούν να βοηθήσουν. Και πρέπει να επιβλέπουν την τηλεκπαίδευση, δουλεύοντας ή αναζητώντας εργασία παράλληλα».
Περίπου 9.8 εργαζόμενες μητέρες στις ΗΠΑ προσπαθούν να καταπολεμήσουν το burnout που έφερε η πανδημία, σύμφωνα με έρευνα των Great Place to Work και Maven. Η Μπάιντεν, η οποία διδάσκει σε πολλές μαμάδες που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο, τις συμβουλεύει να βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους.
«Πρέπει να το κάνετε», επιμένει. «Εμείς, ως μητέρες, περνάμε τόσο χρόνο αμφισβητώντας τον εαυτό μας – εγώ, τουλάχιστον, αυτό έκανα. Χρειαζόμαστε χρόνο απλώς για να ηρεμήσουμε αυτές τις φωνές στο κεφάλι μας.»
Όταν η ίδια επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο για το διδακτορικό της, τα παιδιά της ακόμη τη χρειάζονταν. Ευτυχώς, όπως υποστηρίζει η ίδια, ο σύζυγός της στάθηκε στο πλευρό της. Όταν έπρεπε να παραδώσει εργασίες, εκείνος «έπαιρνε τα παιδιά για βόλτα, για να έχω την ησυχία μου στο σπίτι».
«Ήμουν τυχερή», παραδέχεται σήμερα. «Όμως δεν πρέπει να είσαι τυχερή για να έχεις ταυτόχρονα οικογένεια και καριέρα. Ελπίζω πως όλοι οι γονείς θα μπορέσουν να αισθάνονται ελεύθεροι να δουλεύουν και να φροντίζουν τις οικογένειές τους».
Από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία, μία στις τέσσερις γυναίκες έχουν δηλώσει πως σκέφτηκαν να παραιτηθούν ή να ζητήσουν μειωμένο ωράριο, σύμφωνα με μελέτη των Lean In και McKinsey. Κι αυτό οφείλεται στην τεράστια δυσκολία που αντιμετωπίζουν, καθώς τα σχολεία είναι κλειστά και έχουν αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου την ανατροφή των παιδιών. Επωμίζονται τρεις φορές περισσότερες υποχρεώσεις από τους άνδρες, καθώς οι σύζυγοί τους επικεντρώνονται στην καριέρα τους και αδιαφορούν για το νοικοκυριό. Παράλληλα, ανησυχούν περισσότερο για την κακή κριτική που μπορεί να τους ασκήσει κάποιος, επειδή δεν έδωσαν το 100% της προσοχής τους στα παιδιά αλλά ασχολήθηκαν με τα επαγγελματικά τους.
«Ισότιμοι μισθοί. Προσιτή και ποιοτική βοήθεια στο θέμα των παιδιών. Δωρεάν πανεπιστήμιο. Γονεϊκές άδειες μετ’ αποδοχών. Και ναι, πιστεύω πως χρειάζεται να αλλάξουν όλα», τόνισε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. «Τόσο οι μαμάδες, όσο κι οι μπαμπάδες αντιμετωπίζουν τη χαοτική πραγματικότητα της τηλεργασίας, με τα νήπια να σκαρφαλώνουν πάνω τους κάθε στιγμή. Οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής πρέπει να πηγαίνουν στη δουλειά κάθε μέρα και δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους. Βλέπουμε πόσο ανάγκη έχουμε την ισορροπία.»
Διαβάστε επίσης:
Τζιλ Μπάιντεν: Για πρώτη φορά, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ θα εργάζεται κανονικά
Τζιλ Μπάιντεν: Η νέα Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ
Μισέλ Ομπάμα: Υπερασπίστηκε την Τζιλ Μπάιντεν κάνοντας μία μόνο ερώτηση
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση