NEED TO KNOW

Victoria Woodhull : Διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ σε μία εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου

πηγή: instagram #victoriawoodhull

Γεννήθηκε σχεδόν έναν αιώνα πριν και όμως η προσωπικότητα της μπορεί άνετα να συγκριθεί με το προφίλ μίας σύγχρονης και δυναμικής γυναίκας. Χρονικά τοποθετείται στο «πρώτο κύμα φεμινιστριών». Στην πραγματικότητα όμως οι αντιλήψεις της, ήταν ακόμη πιο ριζοσπαστικές. Η Victoria Woodhull, ήταν η πρώτη γυναίκα που τόλμησε να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, σε μία εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν καν το δικαίωμα της ψήφου.

Η ίδια δεν αρνήθηκε απλά τον ρόλο της νοικοκυράς, αλλά άνοιξε το δικό της χρηματιστήριο μαζί με την αδερφή της Tennesee, σε ηλικία μόλις 31 ετών.

Ως οι πρώτες χρηματίστριες, οι δύο γυναίκες προκάλεσαν τον θαυμασμό αλλά και τον χλευασμό όπως και προσβλητικά σχόλια από πολλές εφημερίδες.

Το 1868, η Woodhull και η αδερφή της, συνάντησαν τον μεγιστάνα Cornelius Vanderbilt . Ο ίδιος ήταν πρόσφατα χήρος και εκτίμησε την ψυχολογική παρηγοριά που του προσέφερε η Woodhull σε σημείο που την έβαλε μαζί με την αδερφή της στην επιχείρηση. Έτσι οι δυο τους, ξεκίνησαν την πρώτη χρηματιστηριακή εταιρεία που ηγήθηκε από γυναίκα.

Η Woodhull με τα έσοδα της, δημιούργησε το «Woodhull» και το «Claflin’s Weekly» , μια ριζοσπαστική έκδοση, το 1870 με την αδερφή της, Tennessee. Χρησιμοποίησαν το μέσο αυτό για να εκφράσουν τις ιδέες τους σχετικά με τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψήφου των γυναικών, του ελέγχου των γεννήσεων και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Το περιοδικό δημοσίευσε επίσης την πρώτη αγγλική μετάφραση του Κομμουνιστικού Μανιφέστο του Karl Marx.

Υποστήριξε θερμά τα διακιώματα των γυναικών, φτάνοντας μέχρι το Κονγκρέσο. Επιδιώκοντας να είναι πιο ενεργή πολιτικά, ίδρυσε το Κόμμα Ίσων Δικαιωμάτων, ενώ λίγο αργότερα, έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ με το εισιτήριο της πολιτικής ομάδας το 1872.

Η ίδια ερμήνευε ότι το Σύνταγμα είχε ήδη παραχωρήσει στις γυναίκες το δικαίωμα για ψήφο, επομένως το ζητούμενο δεν ήταν να αγωνιστούν για την ψήφο, αλλά για την κατοχύρωση της. Επομένως αυτό που είχαν να κάνουν, ήταν να παρουσιαστούν δια ζώσης στα εκλογικά τμήματα την ημέρα των εκλογών και να απαιτήσουν την εφαρμογή του Συντάγματος. Το Κονγκρέσο όμως δεν πείστηκε από την ομιλία της.

Ακόμα παραμένει άγνωστο αν οι αρχές έκριναν νόμιμη την υποψηφιότητα της. Εκείνη την εποχή τα ψηφοδέλτια τυπώνονταν από τους ίδιους τους υποψήφιους και όχι από τις πολιτείες.  Ακόμα όμως και στην περίπτωση που ήταν άκυρη η υποψηφιότητα, οι ψήφοι που συγκέντρωσε ήταν πραγματικές. Οι επίσημες στατιστικές τότε, κατέγραψαν 2.000 στο σύνολο.

Σαφώς η κίνηση αυτή, την έφερε αντιμέτωπη με τους κατακριτές της, τους οποίους αγωνίστηκε δημόσια. Έγινε αμέσως στόχος για δημόσιο έλεγχο, εξαιτίας των πολλών σχέσεων και των ριζοσπαστικών ιδεών της.

Παντρεύτηκε για πρώτη φορά στα 15 τον Canning Woodhull. Δέκα χρόνια μετά και αφού απέκτησαν δύο παιδιά, η Woodhull διεκδίκησε και κατάφερε να πάρει διαζύγιο από τον αλκοολικό άντρα της. Το 1864 όμως, αυτού του είδους οι πράξεις στιγμάτιζαν και απομόνωναν τις γυναίκες. Παρόλα αυτά, η ίδια συνέχιζε να παλεύει για την ευτυχία της και τα δικαιώματα της.

Παντρεύτηκε δύο ακόμη φορές και αναφέρθηκε ότι είχε πολλές σχέσεις. Οι δημόσιες παρατηρήσεις της για τη σεξουαλικότητα και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις χρησιμοποιήθηκαν επίσης εναντίον της.

Η στήριξη της στον σοσιαλισμό, μια πολιτική και οικονομική φιλοσοφία που θεωρήθηκε ριζοσπαστική για εκείνη την εποχή, την είχε αποξενώσει από αρκετό κόσμο.

Κάποια χρόνια αργότερα, το 1883, η Woodhull παντρεύτηκε για τρίτη φορά έναν Άγγλο πλούσιο τραπεζίτη, τον John Biddulph Martin.

Το 1877, η Woodhull και η αδερφή της μετακόμισαν στην Αγγλία, πιθανότητα για να κάνουν μία νέα αρχή. Πέρασε πολύ χρόνο γράφοντας. Δημοσίευσε επίσης το περιοδικό  «The Humanitarian» μαζί με την κόρη της.

Πέθανε στις 9 Ιουνίου 1927, στο Bredon’s Norton, στο Worcestershire της Αγγλίας.

Σήμερα, στέκεται ως παράδειγμα μιας γυναίκας που επέλεξε να μιλήσει για αυτό που πίστευε με κάθε κόστος.

 

Διαβάστε επίσης:

Margaret Hamilton: Η γυναίκα που οδήγησε τον άνθρωπο στο φεγγάρι

Μυστηριώδης, μοναχική, πάντα όμορφη, αιώνια νέα: Η ιστορία της Greta Garbo

H γυναίκα που άλλαξε για πάντα το χώρο της εκπαίδευσης, Maria Montessori

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση