NEED TO KNOW

Women’s Strike: Oι Ελβετίδες μάχονται για την ισότητα και το τέλος της έμφυλης βίας

πηγή: Instagram @bettinajacotdescombes

Μόλις χθες, Κυριακή 14 Ιουνίου, στην Ελβετία συνέβη κάτι πρωτόγνωρο. Γυναίκες ξεσηκώθηκαν σ’ ολόκληρη τη χώρα, διαδηλώνοντας κι απαιτώντας ισότητα στο χώρο εργασίας και να δοθεί τέλος στην έμφυλη βία.

Πέρσι, μισό εκατομμύριο άνθρωποι περπάτησαν ειρηνικά, προκειμένου να τονίσουν την ανάγκη για σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών. Φέτος, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η διοργάνωση ονομάστηκε Women’s Strike (Απεργία Γυναικών).

«Φωνάζω για εμένα, αλλά και για τις αδελφές και τους αδελφούς μου, φωνάζω για όλα τα παιδιά που έχασαν τη μητέρα ή τον πατέρα τους κι επίσης φωνάζω για τη δική μου μαμά, που θα φώναζε κι η ίδια, αν ήταν εδώ μαζί μας», δήλωσε η 19χρονη Roxanne Errico, η μητέρα της οποίας δολοφονήθηκε από το βίαιο σύντροφό της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Space Cadet (@melissaqti) στις


Η Rose-Angelo Gramoni από τη Γενεύη, συμμετέχει σε κάθε αντίστοιχη πορεία από το 1991, σύμφωνα με το Reuters. «Τώρα, μπορώ να πεθάνω ήσυχη, ανέλαβε τα ηνία η νέα γενιά. Αλλά για λίγο, ήμουν πολύ λυπημένη. Πίστευα πως παλεύαμε για πολλά, αλλά δεν ολοκληρώναμε τίποτα και κανείς δεν ήταν εδώ για να τα ολοκληρώσει», τόνισε. Συνεχίζει να μάχεται, κι ας διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stéphanie Eléonore Kohler (@stephanie_eleonore_kohler) στις


Η Ελβετία είναι μία χώρα γνωστή για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Όλα είναι οργανωμένα, η εγκληματικότητα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και φαντάζει παραδεισένια – για όλους, εκτός από τις εργαζόμενες γυναίκες. Κερδίζουν 20% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες και δεν έχουν τις ίδιες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Εκατοντάδες, λοιπόν, βγήκαν στους δρόμους και φώναζαν για ένα ολόκληρο λεπτό, στις 15:24. Την ώρα, δηλαδή, που ολοκληρώνεται  επί πληρωμή εργασία τους. Έπειτα, κράτησαν ενός λεπτού σιγή, προς τιμήν όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των συζύγων τους που τις κακοποιούσαν.

 

Διαβάστε επίσης:

Μίνα Καούνη: Η ενδοοικογενειακή βία είναι τρομοκρατία με περισσότερα θύματα

Πώς η ανισότητα στην οικογένεια επηρεάζει την καριέρα μας;

ArtActivistBarbie: Η φεμινίστρια που φέρνει την ισότητα των φύλων στην Τέχνη