Είναι ατρόμητες και αποφασισμένες να αλλάξουν για πάντα τον κόσμο. Παλεύουν ασταμάτητα για την ισότητα, το δικαίωμα των γυναικών από κάθε γωνιά του πλανήτη στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη ζωή. Υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στην αδικία, ορθώνουν το ανάστημά τους και κάνουν τη διαφορά.
Οι παρακάτω νεαρές κοπέλες αποτελούν πρότυπο που χρειάζεται να ακολουθήσουμε.
Emma Gonzalez
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το 2018, όταν 17 συμμαθητές της έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σχολείο, όταν ένας άνδρας άρχισε να πυροβολεί, η Emma Gonzalez δεν κρύφτηκε, δεν έμεινε σπίτι. Βγήκε στο δρόμο, διαδήλωσε και προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερους Αμερικανούς μπορούσε σχετικά με το ζήτημα της οπλοκατοχής.
«Αν μπορώ να πω ένα πράγμα στους ενήλικες, είναι το εξής: Δε θα έπρεπε να παίρνουμε ευκολότερα όπλα, από δίπλωμα οδήγησης», έγραψε στα 18 της μόλις χρόνια στο Harper’s Bazaar. «Δε γίνεται να δίνουμε όπλα στρατιωτικού τύπου στους απλούς πολίτες. Όπως δεν οδηγεί κανείς NASCAR στο δρόμο, κι ας έχει πλάκα, έτσι δε θα έπρεπε να παίρνει AR-15 για να προστατευτεί, όταν περπατά μόνος του στο δρόμο».
Amariyanna “Mari” Copeny
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
To 2006, ένα εξάχρονο κοριτσάκι έγραψε γράμμα στον Barack Obama, που ήταν τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, και αυτοαποκαλούταν «δεσποινιδούλα Flint». Τον ρώτησε ευγενικά αν θα μπορούσε να συναντήσει τον ίδιο ή την Πρώτη Κυρία όταν θα ταξίδευε στην Washington, για να καταθέσει μπροστά στο Κογκρέσο για την κρίση στην ύδρευση της πατρίδας της, του Flint στο Michigan. Οι κάτοικοι δεν είχαν καθαρό και πόσιμο νερό για καιρό.
«Η μαμά μου είπε ότι μάλλον θα είστε απασχολημένος με σημαντικότερα θέματα, αλλά θα έρθει πολύς κόσμος με τα πούλμαν και μία σύντομη συνάντηση με εσάς ή τη σύζυγό σας θα μας ανόρθωνε το ηθικό. Ευχαριστώ για όσα κάνετε για τη χώρα», έγραφε η μικρή Mari.
Ο Πλανητάρχης διάβασε το γράμμα και συγκινήθηκε, οπότε την επισκέφθηκε στο Flint. Από την ημέρα που συναντήθηκαν, η Copeny δεν έπαψε να παλεύει για καθαρό νερό κι έγινε Πρέσβειρα των Νέων στο Women’s March.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
To 2012, η Malala Yousafzai δέχθηκε πυρά από Taliban τρομοκράτες, επειδή τόλμησε να μιλήσει δημόσια για το δικαίωμα τόσο της ίδιας, όσο και των συνομηλίκων της, στην εκπαίδευση. Βγήκε ζωντανή από την επίθεση και μέσα της άναψε μία φλόγα αδύνατο να σβήσει.
Το 2013, ίδρυσε το Malala Fund μαζί με τον πατέρα της και ξεκίνησε μία εκστρατεία άνευ προηγουμένου. «Ξεκίνησα να μιλάω όταν ήμουν 11 και δεν είχα ιδέα πως η φωνή μου θα ακουγόταν. Σύντομα, όμως, ανακάλυψα πως ο κόσμος με πρόσεχε και άγγιζα ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Η αλλαγή, λοιπόν, δεν είναι απίθανη και δε πρέπει να περιορίζεστε, να μη σταματάτε απλώς επειδή είστε νέοι», είχε δηλώσει το 2018.
Η Malala πήρε Nobel Ειρήνης το 2014 – έγινε, δηλαδή, ο νεότερος άνθρωπος στον κόσμο με αυτή τη διάκριση, είναι συγγραφέας και μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Shamma bint Suhail Faris Al Mazrui
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το 2016, όταν ήταν 22 χρονών, η Shamma έγινε Υπουργός Νέων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θεωρείται η νεότερη πολιτικός του κόσμου και ο στόχος της είναι να δώσει ευκαιρίες σε νέους να ασχοληθούν με την πολιτική, την Κυβέρνηση και την κοινωνία.
Έχει αποφοιτήσει από το New York University του Abu Dhabi, ενώ ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη δημόσια διοίκηση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Διαβάστε επίσης:
9 κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο
4+1 κυρίες που τάραξαν τον κόσμο της τέχνης
5 άγνωστες γυναίκες που άλλαξαν για πάντα τον κόσμο της επιστήμης
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση