Power

4 θρυλικές προσωπικότητες που άνοιξαν το δρόμο για τις γυναίκες στον αθλητισμό

Όχι πολύ καιρό πριν, οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αθλήματα. Άκουγαν διαρκώς πόσο ακατάλληλο ήταν το σώμα τους, πόρο περιορισμένες ήταν οι δυνατότητές τους. Κι όμως, μερικές δε φοβήθηκαν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να δείξουν τι αξίζουν.

Οι παρακάτω τέσσερις, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές κι άνοιξαν το δρόμο που πολλές ακολούθησαν.

Γκέρτρουντ Έντερλε

Η Γκέρτρουντ Έντερλε, γνωστή και ως Βασίλισσα των Κυμάτων, έγινε η πρώτη που διέσχισε κολυμπώντας το Κανάλι της Μάγχης. Το 1926, μαζί με την εξαιρετική της πρωτιά, κατέρριψε το μύθο που ήθελε τις γυναίκες ανίκανες να αγγίξουν αυτόν το στόχο. Κολύμπησε για 14 ώρες και 31 λεπτά, ενώ η ταχύτητά της ξεπέρασε κι εκείνη των ανδρών.

Έχοντας ήδη δύο χάλκινα μετάλλια από τους Ολυμπιακούς του 1924, ήταν συνηθισμένη στο να βγαίνει νικήτρια. Έφυγε από τη ζωή το 2003, σε ηλικία 98 ετών.

Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ

Η Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ, γνωστή με το ψευδώνυμο Φλο – Τζο, είναι η γρηγορότερη γυναίκα της ιστορίας. Ήταν Ολυμπιακή αθλήτρια στίβου, έσπασε τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 και τα 200 μέτρα, ενώ έδειξε την πιο θηλυκή πλευρά του αθλητισμού. Εμφανιζόταν στους αγώνες πολύ περιποιημένη, με βαμμένα μαλλιά και προσεγμένο ντύσιμο, σε μία εποχή που οι αθλήτριες θεωρούνταν «αγοροκόριτσα». Απέδειξε πως μπορούσε να κάνει τα πάντα – να είναι ελκυστική, έξυπνη και καλή στη δουλειά της.

Ελέν ντε Πουρταλέ

Η Ελέν ντε Πουρταλέ, η πρώτη γυναίκα που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες, την πρώτη φορά που επιτράπηκε στις γυναίκες η συμμετοχή. Αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της και έκανε τεράστιο αγώνα για να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές να ακολουθήσουν τα βήματά της.

Κάθριν Σουίτζερ

Η Κάθριν Σουίτζερ ήταν η πρώτη που πήρε επίσημα μέρος σε μαραθώνιο. Έτρεξε στη Βοστόνη, το 1967. Ο επόπτης Τζοκ Σέμπλ προσπάθησε να τη σταματήσει, όταν συνειδητοποίησε πως ανάμεσα στους άνδρες έτρεχε μία γυναίκα. Η φωτογραφία που τον απεικονίζει να την τραβάει από το χέρι, έκανε το γύρο του κόσμου και ο σύντροφός της, ο οποίος βρισκόταν επίσης στον αγώνα, κατάφερε να την απελευθερώσει.

Εκείνη την εποχή, σε διοργάνωση μαραθωνίου μπορούσαν να συμμετέχουν μόνο άνδρες. Χάρη στην Κάθριν, πολλές γυναίκες πήραν την απόφαση να παλέψουν και να το αλλάξουν αυτό.

 

Διαβάστε επίσης:

Billie Jean King: «Δεν το κάνω για τα χρήματα. Το κάνω για την ισότητα»

Ζόε Σμιθ: Η πρωταθλήτρια άρσης βαρών που θέλει να φέρει την ισότητα στο χώρο του αθλητισμού

Serena Williams: Η κορυφαία τενίστρια που έκανε σκοπό ζωής την ενδυνάμωση των γυναικών

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση