Power

5 ακτιβίστριες που προωθούν τη γυναικεία ενδυνάμωση μέσω των social media

Μπορεί να βρισκόμαστε στο 2021, όμως παραμένουμε αρκετά βήματα μακριά από την ισότητα των φύλων. Το μισθολογικό χάσμα, η έλλειψη γυναικείας εκπροσώπησης στη STEM, τον τραπεζικό τομέα, τις επιχειρήσεις, τις επιστήμες, τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, η ενδοοικογενειακή βία αποτελούν μόλις μερικά παραδείγματα.

Οι παρακάτω γυναίκες, χρησιμοποιώντας τις διαδικτυακές τους πλατφόρμες, μιλούν για το φεμινισμό και την ενδυνάμωση. Φέρνουν στο φως τις αφανείς ηρωίδες της καθημερινότητας και όχι μόνο, τιμούν την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί και τονίζουν πως ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί – μέχρι τώρα.

Τζαμίλα Ρζαμίλ


Η ηθοποιός και ακτιβίστρια ξεκίνησε τη διαδικτυακή της δράση το 2018, όταν οι αδελφές Καρντάσιαν δέχονταν αυστηρή κριτική για τα κιλά τους. Τότε ήταν που ξεκίνησε τον Instagram-ικό λογαριασμό I Weigh, μέσω του οποίου ζητά από τους ανθρώπους να προσδιορίσουν το βάρος τους όχι με τα κιλά, αλλά με την προσφορά τους στην κοινωνία. Μιλά ανοιχτά για τα πρότυπα ομορφιάς που έχουν δημιουργήσει τα social media, καταδικάζει τα αδυνατιστικά προϊόντα που κυκλοφορούν online και προσπαθεί να δώσει τέλος στην πίεση που δέχονται οι γυναίκες για την εμφάνισή τους.

Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσιε


Η ομιλία της με τίτλο «Όλοι μας θα έπρεπε να είμαστε φεμινιστές» έχει περισσότερες από 6 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Η επιτυχημένη συγγραφέας αμφισβητεί τα κοινωνικά «κουτάκια» στα οποία καλείται να χωρέσει κάθε γυναίκα, η οποία συχνά ξεχνά την αξία της.

Ρέιτσελ Καργκλ


Η ακαδημαϊκός και ακτιβίστρια που έχει αφιερώσει τη ζωή και το έργο της στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των στερεοτύπων, καλεί τις γυναίκες να γνωρίσουν και να βγάλουν προς τα έξω τον καλύτερό τους εαυτό. Εξηγεί πώς καταπιέζουν την πραγματική τους αξία και, εδώ και τρία χρόνια, μέσω του Loveland Foundation που έχει ιδρύσει, βοηθά γυναίκες και κορίτσια να λάβουν την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται. Παράλληλα, στηρίζει όλες εκείνες που δε θέλουν ή δεν μπορούν να γίνουν μητέρες, τονίζοντας πως η ερώτηση «πότε θα κάνεις παιδάκι;» μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στην ψυχή μίας γυναίκας.

Μαλάλα Γιουσαφζάι


Όσες λέξεις κι αν χρησιμοποιήσουμε, πιθανότατα δε θα είναι αρκετές για να περιγράψουμε τη δύναμη ψυχής της Μαλάλα. Ρίσκαρε τη ζωή της παλεύοντας για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, όρθωσε το ανάστημά της στους Ταλιμπάν και μίλησε εναντίον τους στην πακιστανική τηλεόραση. «Πώς τολμούν να μου στερούν το θεμελιώδες δικαίωμα στη μόρφωση;», ρώτησε. Το 2014, έγινε ο νεότερος άνθρωπος που βραβεύθηκε με Νόμπελ Ειρήνης, ενώ μέσω του Malala Fund αγωνίζεται στο πλευρό των κοριτσιών που μένουν μακριά από το σχολείο.

Μπλαιρ Ιμάνι

Είναι Μαύρη, μουσουλμάνα, ομοφυλόφυλη και από τα 8 της χρόνια έδειξε πως θα άλλαζε τον κόσμο. Έστειλε γράμμα στη Mattel, ζητώντας μεγαλύτερη ποικιλομορφία στις Barbie. Πρόσεξε πως από τις οχτώ που κυκλοφορούσαν, μόνο η μία ήταν έγχρωμη.

Το 2014, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Equality for HER, η οποία είναι αφιερωμένη στη γυναικεία ενδυνάμωση. Παρότι δεν άντεξε οικονομικά και έκλεισε το 2019, το ενημερωτικό της υλικό θα βρίσκεται online μέχρι το 2022.


Το 2018, έγραψε το βιβλίο  Modern HERstory: Stories of Women and Nonbinary People Rewriting History, το οποίο περιλαμβάνει τις βιογραφίες 70 ανθρώπων που πάλεψαν για τα δικαιώματα των γυναικών και κάθε μέλους της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

 

Διαβάστε επίσης:

Έλινορ Ρούζβελτ: Η «Πρώτη Κυρία του Κόσμου» που πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη γυναικεία ενδυνάμωση

Amal Alamuddin: H δικηγόρος που μάχεται ενάντια στον ISIS

Μάλα Σεν: Η Ινδή συγγραφέας και ακτιβίστρια που αγωνίστηκε για την ισότητα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση