Η ιστορία μας είναι γεμάτη πόλεμο, δράμα, παραμύθι, κατορθώματα σπουδαίων, κυρίως, ανδρών. Ξέρουμε τα πάντα για βασιλιάδες, στρατηγούς, πολιτικούς και επιστήμονες, ενώ λίγα λέγονται για τις γενναίες γυναίκες που, χωρίς εκείνες, ο κόσμος δε θα είχε τη σημερινή του μορφή. Δε γίνεται να τις ξεχνάμε.
Από την Ada Lovelace, την πρώτη προγραμματίστρια όλων των εποχών, μέχρι την Una Marson, την πρώτη μαύρη εργαζόμενη του BBC, σημαντικές προσωπικότητες έχουν παραμείνει στην αφάνεια. Ποτέ δεν απόλαυσαν τη δόξα που τους άξιζε.
Όλοι γνωρίζουμε το Martin Luther King και το Malcolm X, δύο από τις σημαντικότερες φιγούρες του Κινήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μαζί τους, ήταν και η Dorothy Height, η οποία μέχρι το 2010, όταν έφυγε από τη ζωή, δεν έπαυε να εκφράζει το σεξισμό που βίωσε εκείνη την εποχή, προσπαθώντας να αλλάξει το κατεστημένο. Εκείνη ήταν που ευαισθητοποίησε τεράστια μερίδα του λευκού πληθυσμού – των γυναικών, κατά κύριο λόγο – και ένωσε τους ανθρώπους σε μία γροθιά, ώστε να παλέψουν ενάντια του ρατσισμού.
Το θάρρος, η ενέργεια και η δράση της Mala Sen άλλαξαν για πάντα το πρόσωπο του Λονδίνου. Γεννήθηκε στην Ινδία το 1947 και μετακόμισε στην Αγγλία το 1965. Ήταν μόλις 18 ετών κι εργαζόταν σε σούπερ μάρκετ για να κερδίσει τα προς το ζην. Έβλεπε τις απάνθρωπες συνθήκες που υπέμεναν οι συμπατριώτες της και έδωσε τεράστια μάχη για να δώσει νέα πνοή στο Brick Lane, τον τόπο κατοικίας της, μετατρέποντάς στο σε μία ασφαλή γειτονιά.
Ada Lovelace
H κόρη του Λόρδου Byron λάτρευε τα μαθηματικά κι έσπασε τα στερεότυπα που ήθελαν τις γυναίκες να αγαπούν τις τέχνες και να ζουν στη σκιά των συζύγων τους. Εργαζόταν στο πλάι του «πατέρα της πληροφορικής», Charles Babbage, και δημοσίευσε μελέτες της, εξηγώντας πώς λειτουργούν οι κώδικες και πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο έργο του μέντορά της, χρησιμοποιώντας τόσο γράμματα, όσο και αριθμούς. Η μαθήτρια ξεπέρασε το δάσκαλο κι έγινε ο πρώτος άνθρωπος που θεμελίωσε την επιστήμη της πληροφορικής, σε μία εποχή που η τεχνολογία αποτελούσε άπιαστο όνειρο. Η συμβολή της στην εξέλιξη του κόσμου μας, αναγνωρίστηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’50 – ενώ άνδρες επιστήμονες χρησιμοποιούσαν τα μαθηματικά μοντέλα και τις έρευνές της επί αιώνες, χωρίς να της δίνουν τα εύσημα.
Una Marson
H Αφροτζαμαϊκανή φεμινίστρια, ποιήτρια, δημοσιογράφος, παρουσιάστρια και σεναριογράφος, Una Marson, ήταν η πρώτη μαύρη εκφωνήτρια ραδιοφωνικής εκπομπής του BBC. Διάβαζε τα γράμματα των στρατιωτών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως η ιστορία της σιγά – σιγά χάθηκε, καθώς όλοι επικεντρώθηκαν στα κατορθώματα των λευκών φεμινιστριών, των λευκών ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, εκείνη ήταν ανάμεσα στους πρώτους ανθρώπους που ασχολήθηκαν με τη σχέση φυλής, φύλου και κοινωνικής τάξης.
Henrietta Leavitt
Ένα από τα λαμπρότερα μυαλά της επιστήμης άνηκε σε μία ακόμη γυναίκα που έμεινε στην αφάνεια. Η Henrietta Leavitt ήταν εξαιρετική αστρονόμος. Εργάστηκε στο Harvard όμως, λόγω του φύλου της, δεν της επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσει πραγματικά τηλεσκόπια, ούτε να κερδίσει τον τίτλο της ερευνήτριας. Κι όμως, παρά τις αντιξοότητες, ανέπτυξε τη δική της μέθοδο μέτρησης αστρονομικών αποστάσεων, σε διαγαλαξιακή κλίμακα. Το έργο της υποτιμήθηκε σημαντικά μέχρι που, χρόνια μετά το θάνατό της, ο κορυφαίος Edwin Hubble το χρησιμοποίησε στη δική του μελέτη. Όταν του απονεμήθηκε το βραβείο Nobel, τόνισε πως δεν άξιζε στον ίδιο, αλλά σ’ εκείνη. Βέβαια, όσο κι αν τα λόγια του την τιμούσαν, έδωσε το δικό του όνομα στο διάσημο τηλεσκόπιό του.
Διαβάστε επίσης:
Gladys West: Η αφανής ηρωίδα πίσω από το σχεδιασμό του GPS
Rosalind Franklin: Μία από τις πιο αδικημένες γυναίκες της επιστήμης
Nancy Grace Roman: H NASA τιμά την σπουδαία αστρονόμο – Η ζωή και το έργο της
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση