Power

6 γυναίκες της STEM που κάνουν τη διαφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Γυναίκες από κάθε γωνιά του κόσμου δίνουν τη δική τους μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Κι όχι μόνο αποτελούν το 70% των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά κυριαρχούν και στη STEM αναπτύσσοντας εμβόλια, δημιουργώντας τεστ, αναζητώντας τη θεραπεία.

Σύμφωνα με την UNESCO, εκπροσωπούν περίπου τους μισούς πτυχιούχους του κόσμου, με Bachelor (45%), μεταπτυχιακούς τίτλους (55%) και διδακτορικά (44%). Κι όμως, μόνο το 33% των ερευνητών είναι γυναίκες.

Οι παρακάτω κυρίες της STEM κάνουν τη διαφορά – από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία, μέχρι σήμερα.

Οζλέμ Τουρέτσι

Η Οζλέμ Τουρέτσι κι ο σύζυγός της, Ουγκούρ Σαχίν, συνίδρυσαν τη BioNTech στη Γερμανία, πίσω στο 2009. Το 2020, η εταιρεία τους συνεργάστηκε με τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer και ανακάλυψαν το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο mRNA που δρα κατά του κρονοϊού. Όταν έμαθε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους άγγιζε το 90%, το ζευγάρι γιόρτασε πίνοντας τούρκιο τσάι και δεσμεύθηκε να κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του ώστε η πανδημία αν αποτελέσει σύντομα παρελθόν.

Σουμίγια Σβαμίναθαν

Η παιδίατρος και κορυφαία Ινδή επιστήμονας υγείας είναι γνωστή για την καινοτόμο έρευνά της πάνω στη φυματίωση. Ήταν η επικεφαλής του Παγκοσμίο Οργανισμού Υγείας για το 2019 και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διανομή των εμβολίων. Έχει μιλήσει πολλές φορές για τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες του χώρου, τονίζοντας πως «Είναι δυσκολότερο να δεχθούμε χρηματοδότηση… και οι γυναίκες δυσκολευόμαστε επίσης με την προσπάθεια δημοσίευσης των ευρημάτων μας, ειδικά αν προερχόμαστε από αναπτυσσόμενες χώρες, εξαιτίας προκαταλήψεων. Έχω έρθει κι εγώ αντιμέτωπη με αυτά τα στερεότυπα, πάλεψα για να τα καταρρίψω.»

Σάρα Γκίλμπερτ

Η Σάρα Γκίλμπερτ είναι η επικεφαλής του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σε όλους τους ενήλικες μπαγκοσμίως. Όταν, τον περσινό Ιανουάριο, δημοσιεύθηκε η γενετική αλληλουχία του νέου κορονοϊού, η λαμπρή επιστήμονας έστρεψε όλη της την προσοχή στην ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα χρησιμοποιούσε αδενοϊούς. Αυτήν τη στιγμή, η δρ Γκίμπερτ ασχολείται με την εξέλιξη του υπάρχοντος εμβολίου, ώστε να αντιμετωπίσει τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Σομάγια Φαρούκι

Η Σομάγια Φαρούκι και η ομάδα της – η οποία αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες – ξεκίνησε να αναπτύσσει έναν οικονομικό κι ελαφρύ αναπνευστήρα χρησιμοποιώντας μεταχειρισμένα τμήματα αυτοκινήτων από την περιοχή της, όταν ανακοινώθηκε πως η πανδημί «χτύπησε» την πατρίδα της, το Αφγανιστάν.


«Μερικές φορές, οι οικογένειες πιστεύουν ότι η επιστήμη και η τεχνολογία είναι ανδρικοί χώροι και προτιμούν να κρατούν τα κορίτσια μακριά τους. Έχουμε ελάχιστα πρότυπα για τις νεαρές γυναίκες, κι αυτό τις δυσκολεύει ακόμη περισσότερο να ασχοληθούν με τη βιομηχανία», έχει τονίσει σε συνέδριο του ΟΗΕ.

Ντέβι Σριντάρ


Η Αμερικανίδα καθηγήτρια Ντέβι Σριντάρ είναι πρόεδρος του τμήματος Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου κι ανήκει στην ομάδα διαχείρισης του κορονοϊού στην Αγγλία. Γνωστή για το έργο της στην αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, η λαμπρή επιστήμονας εμφανίζεται συχνά στο podcast του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σχετικά με τον κορονοϊό. Εκεί, εξηγεί γιατί οι εθνικές μειονότητες στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Άντζια Πρασετιοπούτρι

Το 2020, η Άντζια Πρασετιοπούτρι διακρίθηκε στα βραβεία L’Oréal-UNESCO για τις γυναίκες της επιστήμης (FWIS) στην Ινδονησία, για την έρευνά της στις βακτηριακές μολύνσεις των ασθενών με κορονοϊό, χρησιμοποιώντας δείγματα από μπατονέτες.

πηγή: Facebook

Οι νοσούντες με Covid-19, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων έχει εξασθενήσει, είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν άλλους ιούς και βακτήρια. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Πρασετιοπούτρι. Στόχοι της, λοιπόν, ο περιορισμός των μολύνσεων και η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

 

Κάθριν Γιάνσεν: Η εξαιρετική βιολόγος πίσω από το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό

Η καθηγήτρια του εμβολίου της Οξφόρδης Σάρα Γκίλμπερτ εξομολογείται: Πώς είναι να δουλεύεις με τον κόσμο να παρακολουθεί κάθε σου κίνηση

Girl Power: 3 νέες Ελληνίδες που κυριαρχούν στον τομέα της STEM