Power

8 καλλιτέχνιδες που άφησαν το στίγμα τους στη μουσική βιομηχανία

Η βιομηχανία της μουσικής είναι γεμάτη εξαιρετικές, δυναμικές γυναίκες που με το ταλέντο τους κατάφεραν να γράψουν ιστορία. Σήμερα, καλλιτέχνιδες όπως η Μπιγιονσέ, η Μαντόνα, η Τέιλορ Σουιφτ – ακόμη κι η αρκετά νεότερή τους, Μπίλι Άιλις, απολαμβάνουν την επιτυχία τους από το πρώτο λεπτό. Στις αρχές του περασμένου αιώνα, όμως, και για πολλά χρόνια, ο χώρος ήταν ανδροκρατούμενος. Η ηθική των ερμηνευτριών αμφισβητούταν, γονείς απαγόρευαν στις κόρες τους να ακολουθήσουν το δρόμο αυτό, ενώ αρκετοί συνάδελφοί τους τις σαμπόταραν, καθώς τις έβλεπαν ανταγωνιστικά.

Παρακάτω, θα δούμε 8 εμβληματικές γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στη μουσική. Χωρίς εκείνες, κανείς δεν ξέρει πώς θα ήταν η βιομηχανία σήμερα.

Μπιγιόνσε

Μπιγιόνσε Ζιζέλ Νόουλς – Κάρτερ, Σάσα Φιρς, Queen B – όπως κι αν την αποκαλέσουμε, δεν αλλάζει το ότι κατέκτησε τον κόσμο. Κατέρριψε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, βρέθηκε στην κορυφή κι εξύμνησε τη δυναμική γυναίκα. Βρίσκεται στην 72η θέση της λίστας το Forbes με τις ισχυρότερες γυναίκες για το 2020, ενώ έχει μείνει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που κέρδισε έξι Γκράμι σε μία νύχτα, πίσω στο 2010 – ανάμεσά τους κι εκείνο με το τραγούδι της χρονιάς.

Μαντόνα

Η Βασίλισσα της Ποπ άλλαξε για πάντα τη μουσική βιομηχανία. Είναι η καλλιτέχνιδα που ποτέ δε σταμάτησε να εξελίσσεται και χάραξε το δρόμο που ακολούθησαν πολλοί. Μέσα σε 37 χρόνια, κατάφερε να καταρρίψει κάθε στερεότυπο, να προκαλέσει, να εντυπωσιάσει με τις φαντασμαγορικές της συναυλίες. Οτιδήποτε φορούσε – ειδικά στα 80s – γινόταν τάση. Κάθε φορά που άλλαζε τα μαλλιά της, τα κομμωτήρια γέμιζαν κόσμο. Μπήκε στο βιβλίο Γκίνες ως η ερμηνεύτρια με τις περισσότερες πωλήσεις σε δίσκους, ενώ βρέθηκε τέταρτη στην κατάταξη των πιο επιτυχημένων καλλιτεχνών όλων των εποχών, με τους Beatles, τον Έλβις και το Μάικλ Τζάκσον να προηγούνται.

Έλλα Φιτζέραλντ

Ηχογράφησε περισσότερα από 200 άλμπουμ, κατέκτησε 14 Γκράμι, πούλησε περισσότερους από 40 εκατομμύρια δίσκους.

Η Έλλα Φιτζέραλντ θεωρείται η Πρώτη Κυρία του Τραγουδιού – ήταν, όμως, πολλά περισσότερα. Ασχολήθηκε ενεργά με το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ, ήταν η πρώτη Αφροαμρικανίδα που κέρδισε βραβεία για το έργο της, ενώ αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια των πρώτων Γκράμι, το 1958. Γύρισε σπίτι με εκείνο για την Καλύτερη Ερμηνεία και της Καλύτερης Τζαζ Ερμηνεύτριας. Το 1972, έγινε η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που έδωσε συναυλία στο ημίχρονο του Super Bowl.

Aρίθα Φράνκλιν

Ήταν τραγουδίστρια, στιχουργός, πιανίστρια, ηθοποιός, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Αρίθα Φράνκλιν  – ή, όπως τη γνωρίζουμε, η Βασίλισσα της Σόουλ – έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε τη θέση της στο Rock & Roll Hall of Fame και άλλαξε για πάντα τη μουσική βιομηχανία.

Τραγούδησε για την αγάπη, τον πόνο και την απώλεια. Είχε, άλλωστε, ζήσει τα πάντα και δεν άφησε τίποτα να τη νικήσει. Ήταν «μία απίστευτη μαύρη γυναίκα σε έναν κόσμο λευκών ανδρών».

Έιμι Γουάινχαουζ

Η Έιμι Γουάινζαουζ είναι μία από τις γυναίκες του Κλαμπ 27 – της ομάδας των θρυλικών καλλιτεχνών που έφυγαν από τη ζωή στα 27 τους χρόνια, έχοντας αλλάξει τον κόσμο. Ανάμεσά τους, βρίσκονται ο Κερτ Κομπέιν, ο Τζιμ Μόρισον και ο Τζίμι Χέντριξ. Κατάφερε να συνδυάσει υπέροχα την τζαζ, τη σόουλ, την R&B και την γκόσπελ, ενώ η εκκεντρική της εμφάνιση ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Η φωνή της προκαλούσε ανατριχίλα και, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσωπική της ζωή, τον αλκοολισμό και τον εθισμό στα ναρκωτικά, άφησε το στίγμα της. Κατέκτησε Γκράμι και Μέρκουρι, έσπασε παγκόσμια ρεκόρ, ενώ τα τραγούδια της παραμένουν αθάνατα. Αν βρισκόταν ακόμη στη ζωή, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσο ψηλότερα θα είχε φτάσει.

Ντόλι Πάρτον

Η Ντόλι Πάρτον είναι μία από τις πιο επιδραστικές γυναίκες της μουσικής βιομηχανίας. Κατάφερε να ξεχωρίσει σε ένα από τα πιο ανδροκρατούμενα είδη, αυτό της κάντρι, με χρυσούς, πλατινένιους και πολυπλατινένιους δίσκους. Το όνομά της βρίσκεται σε 15 διαφορετικά Hall of Fames, έχει υπάρξει υποψήφια για 46 Γκράμι και, μαζί με τον Μπρους Σπρίνγκστιν, βρίσκεται στη δέκατη θέση των καλλιτεχνών με τις περισσότερες υποψηφιότητες στο θεσμό.

Κατάφερε να εμπνεύσει μουσικούς σε διάφορες κατηγορίες, ενθάρρυνε τις γυναίκες να γίνουν leaders και να πάρουν τον έλεγχο της καριέρας τους.

Αντέλ

Με ελάχιστους δίσκους, η Αντέλ έχει καταρρίψει πολλά ρεκόρ. Ήταν η πρώτη καλλιτέχνις που βρέθηκε στην πρώτη πεντάδα των singles και των άλμπουμ, ενώ έχει βάλει το δικό της λιθαράκι για να γίνει η μουσική βιομηχανία πιο φιλική προς το διαφορετικό. Ξεχώρισε για τη φωνή της, χωρίς να αντικειμενοποιηθεί. Οι στίχοι της μίλησαν στην ψυχή εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ κατάφερε να γεμίσει τεράστια γήπεδα αποκλειστικά χάρη στο ταλέντο και την προσωπικότητά της. Είναι μία από τις ισχυρότερες ερμηνεύτριες του σήμερα και δε σταματά να εντυπωσιάζει.

Τζάνις Τζόπλιν

Η Βασίλισσα της Ψυχεδέλειας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες ροκ καλλιτέχνες. Μία ακόμη γυναίκα του Κλαμπ 27, όταν ανέβαινε στη σκηνή κατάφερνε να λάμπει παρά το βαθύ σκοτάδι που ένιωθε μέσα της. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική γιατί σ’ εκείνη έβρισκε καταφύγιο από το bullying που δεχόταν από συμμαθητές της. Τελικά, έμεινε στην ιστορία ως μία από τις κορυφαίες performers, με τον ήχο από την ηλεκτρική της κιθάρα να μαγνητίζει. Το 1967, με το White Rabbit, καθιερώθηκε για πάντα ανάμεσα στους καλύτερους.

 

Διαβάστε επίσης:

Édith Piaf: Η τραγική ζωή της θρυλικής τραγουδίστριας

Δαλιδά: Η πραγματική ιστορία πίσω από την τραγική ντίβα

Rihanna: Πώς έχτισε μία περιουσία 586 εκατομμυρίων κι έγινε η πλουσιότερη μουσικός του κόσμου

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση