Παρότι, συχνά, οι άνδρες παίρνουν τα εύσημα, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που, χωρίς εκείνες, ο κόσμος μας δε θα ήταν ίδιος. Από τις πρώτες επιχειρηματίες που έλαμψαν σε μία εποχή που το να εργαστούν θεωρούταν η πιο ριζοσπαστική κίνηση, μέχρι επιστήμονες που οδήγησαν την ανθρωπότητα στο επόμενο βήμα, όλες τους αποδεικνύουν πως το «αδύναμο» φύλο μάλλον δεν υφίσταται.
Ο δυναμισμός δεν έχει ηλικία. Παρακάτω, βρίσκονται 10 κορίτσια που αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλες μας, το καθένα για το δικό του λόγο.
Ruby Bridges
View this post on Instagram
Το 1960, ήταν μόλις 6 ετών κι έγινε η πρώτη έγχρωμη μαθήτρια του δημοτικού σχολείου William Frantz στη Νέα Ορλεάνη. Αντί να είναι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα, που πηγαίνουν με χαρά για μάθημα, η μικρή Ruby συνοδευόταν από αστυνομικούς που την προστάτευαν από εξαγριωμένους λευκούς, οι οποίοι δεν ανέχονταν να βρεθεί στο ίδιο θρανίο με τους γιους και τις κόρες τους.
Έγινε ηρωίδα του Κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα κι άνοιξε το δρόμο για τα άλλα κορίτσια που δίσταζαν να την ακολουθήσουν.
Malala Yusafzai
View this post on Instagram
Η μικρή ακτιβίστρια από το Πακιστάν είναι γνωστή για την προσπάθειά της να καθιερώσει το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση. Στα 15 της χρόνια, το 2012, δέχθηκε δολοφονική επίθεση από Ταλιμπάν, ο οποίος ήταν αντίθετος με τη δράση της και την πυροβόλησε για αντίποινα. Όμως, η Malala επέζησε. Κι αντί να τα παρατήσει, συνέχισε δυναμικά. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε η νεότερη κάτοχος Νόμπελ της ιστορίας, κερδίζοντας το Βραβείο στην κατηγορία της Ειρήνης.
Άννα Φρανκ
View this post on Instagram
Μία ιστορία που όλοι γνωρίζουμε, μία κοπέλα που όλους μας εμπνέει. Ήταν Εβραία και γεννήθηκε στη Γερμανία, σε μία εποχή πολύ σκληρή για τους ομόθρησκούς της. Μετακόμισε με την οικογένειά της στην Ολλανδία για να γλιτώσει από τους Ναζί κι έγραφε στο ημερολόγιό της, με την αφέλεια της νεαρής της ηλικίας, για την καθημερινή ζωή και τις ανησυχίες της. Τελικά, η κρυψώνα τους ανακαλύφθηκε και μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen – Belsen. Η Άννα, ήταν μόλις 15 ετών.
Ο μόνος επιζών, ήταν ο πατέρας της. Βρήκε το ημερολόγιο εκείνο και το έδωσε στη δημοσιότητα. Σήμερα, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από εξήντα γλώσσες και μας δείχνει πως ένα μικρό κορίτσι έχει τα δικά του όνειρα, τη δική του ελπίδα για το μέλλον, ακόμη κι όταν ο κόσμος γύρω του φαίνεται να καταρρέει.
«Ανεξαρτητοποιούμαι όλο και περισσότερο από τους γονείς μου. Επειδή είμαι νέα, αντιμετωπίζω τη ζωή με περισσότερο θάρρος κι έχω υψηλότερο και πιο αληθινό αίσθημα δικαιοσύνης από τη Μητέρα. Ξέρω τι θέλω, έχω στόχο, έχω απόψεις, θρησκεία κι αγάπη. Θα ικανοποιηθώ μόνο αν γίνω ο εαυτός μου. Γνωρίζω ότι είμαι γυναίκα, μία γυναίκα με εσωτερική δύναμη και περισσό θάρρος», είχε γράψει.
Alexandra Scott
View this post on Instagram
Λίγο πριν κλείσει τον πρώτο της χρόνο στη ζωή, διαγνώστηκε με μία σπάνια μορφή καρκίνου που ονομάζεται νευροβλάστωμα. Όταν έγινε τεσσάρων, ίδρυσε την πρώτη της «επιχείρηση», πουλώντας λεμονάδα στην αυλή της για να μαζέψει χρήματα για την έρευνα του παιδικού καρκίνου.
Η ιστορία της έκανε το γύρο του κόσμου και άνθρωποι από κάθε γωνιά της Γης έστηναν το δικό τους κατάστημα, πουλώντας λεμονάδα, προκειμένου να τη βοηθήσουν.
Η μικρή Alexandra δεν τα κατάφερε. Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, αλλά κέρδισε κάτι σημαντικότερο: Μέχρι να κλείσει τα μάτια της, το 2004, είχε συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο δολάρια.
Η οικογένειά της συνεχίζει αυτό που η ίδια ξεκίνησε, μέσω του ιδρύματος Alex’s Lemonade Stand Foundation.
Claudette Colvin
View this post on Instagram
Εννέα μήνες πριν τη διάσημη σύλληψη της Rosa Parks, η 15χρονη Claudette όρθωσε το ανάστημά της ενάντια στο φυλετικό διαχωρισμό της Alabama, όταν αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της σ’ ένα λεωφορείο του Montgomery. Όπως είναι αναμενόμενο, συνελήφθη και, ένα χρόνο αργότερα, ήταν μία από τους ενάγοντες στην υπόθεση Browder εναντίον Gayle – μία υπόθεση που οδηγήθηκε στο Ανώτατο Αμερικανικό Δικαστήριο και συνέβαλλε στη θέσπιση νόμων περί ισότητας.
Jazz Jennings
View this post on Instagram
Ήταν μόλις έξι ετών όταν έδωσε την πρώτη της συνέντευξη στην εκπομπή της Barbara Walters, για ένα αφιέρωμα στα διεμφυλικά παιδιά. Από τότε, μιλά ανοιχτά για την πραγματικότητα που βιώνει ως διεμφυλικό παιδί, ενημερώνει για τη σημασία της λέξης και όσα αυτή συνεπάγεται, ενώ έχει γράψει το δικό της βιβλίο. Πάντα με τους γονείς της στο πλευρό της, είναι μία από τις μεγαλύτερες ακτιβίστριες της LGΒTQ+ κοινότητας.
Capri Everitt
View this post on Instagram
Στα 11 του χρόνια, το κορίτσι αυτό από τον Καναδά ξεκίνησε να μαζεύει χρήματα για να βοηθήσει ορφανά κι εγκαταλελειμμένα παιδιά. Ταξίδεψε σε ογδόντα χώρες με την οικογένειά της και τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο στη γλώσσα του εκάστοτε προορισμού. Τα έσοδα από τις εμφανίσεις της δωρίστηκαν σε Παιδικά Χωριά SOS.
Mary Shelley
Χαρακτηρίστηκε ως «η έφηβη που γέννησε την επιστημονική φαντασία». Στα 18 της χρόνια, η Mary έγραψε τον Frankenstein κι έδωσε νέα πνοή στη λογοτεχνία.
Yuan Yuan Tan
View this post on Instagram
Η Κινέζα μπαλαρίνα ήταν η πρώτη που εκπροσώπησε τη χώρα της σε διεθνείς διαγωνισμούς, όταν ακόμα ήταν έφηβη. Στα 17 της, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο στο San Fransisco Ballet, ενώ καθιερώθηκε ως η πρώτη χορεύτρια της Κίνας που διακρίθηκε σε τόσο μεγάλη ακαδημία του δυτικού κόσμου.
Σήμερα, εμπνέει τα μικρά κορίτσια να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να κατακτήσουν τους στόχους τους.