Η συμμετοχή των γυναικών στις διοικητικές θέσεις, στον επιχειρηματικό στίβο και την πολιτική, δεν αποτελεί πια γυναικεία υπόθεση.
Η ισότητα των φύλων έχει θεμελιώδη σημασία για το αν οι οικονομίες και οι κοινωνίες ευδοκιμούν και αυτό είναι πλέον τόσο σαφές που το gender inequality είναι σχεδόν το ίδιο αρνητικό για μια σύγχρονη επιχείρηση… όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος….
Η αξιοποίηση του μισού από τα διαθέσιμα ταλέντα του πλανήτη, έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τη μελλοντική ετοιμότητα των οικονομιών και των επιχειρήσεων παγκοσμίως και τα fund δεν απαιτούν από τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν μόνο εταιρική διακυβέρνηση, και πράσινη ενέργεια αλλά και συμμετοχή γυναικών στις θέσεις εξουσίας.
Στο World Economic Forum παρουσιάστηκε ο δείκτης World gender gap 2020 που δείχνει το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, στην πολιτική και γενικά στις θέσεις εξουσίας, με στόχο να δημιουργήσουν παγκόσμια συνειδητοποίηση του τί σημαίνει αυτό το gap αλλά και να αναδείξει, τις ευκαιρίες και την κρυμμένη αξία που κρύβεται στη μείωσή του.
Η συμμετοχή των γυναικών, πλέον, συνδέεται με την οικονομία και με τις μεγαλύτερες αποδόσεις που μπορεί να φέρει η απελευθέρωση από προκαταλήψεις και στερεότυπα. Η Ελλάδα, στο World gender gap 2020, το δείκτη που μετράει τη συμμετοχή γυναικών σε διοικητικά συμβούλια, βρίσκεται στο 11,3% κρατώντας την τελευταία θέση στη Δυτική Ευρώπη, πίσω από το Λουξεμβούργο με 12%, την Ιρλανδία με 17,6% και την Αυστρία με 19,2%. Στις πρώτες θέσεις η Γαλλία με 43,6% και η Ισλανδία με 43%.
Και πλέον το ότι οι γυναίκες, που σε πολλές χώρες, αποτελούν πάνω από το μισό του συνολικού πληθυσμού, δεν έχουν την εξουσία και τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για κοινωνικό – επαγγελματική ανέλιξη, θεωρείται εμπόδιο στην οικονομία.
Οι αντικειμενικές συνθήκες, οι οικογενειακές υποχρεώσεις που «αυτονόητα» βαραίνουν περισσότερο τις γυναίκες και τα στερεότυπα δημιουργούν αόρατα εμπόδια που κρατούν τις γυναίκες πάντα σε απόσταση από τις θέσεις ευθύνης. Σήμερα, οι οικονομικοί οργανισμοί τον πλανήτη, είναι αποφασισμένοι, να αλλάξουν τα δεδομένα και να απελευθερώσουν την κρυμμένη δύναμη των γυναικών…
Μπορεί όμως να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να απελευθερωθούν σημαντικές δυνάμεις για την ώθηση της οικονομίας;
Η μεγαλύτερη πολιτική εκπροσώπηση είναι μια αρχή αλλά δεν αρκεί. Το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να δοθεί στη δημιουργία δομών που να αφήνουν περισσότερο διαθέσιμο χρόνο στις γυναίκες, αλλά και η νοοτροπία που θεωρεί ως δεδομένες μια σειρά οικιακών υποχρεώσεων ότι πρέπει να τις επιβαρύνουν. Δηλαδή όπως τονίζεται και στις προτάσεις της μελέτης του World Economic Forum, «η μεταβολή της νομοθεσίας και των πολιτιστικών / κοινωνικών στάσεων απέναντι στο σχετικό χρονικό διάστημα που αφιερώνουν οι γυναίκες στην αμειβόμενη οικιακή εργασία και φροντίδα, γιατί αν το βάρος των καθηκόντων νοικοκυριού και περίθαλψης δεν θα εξισορροπηθεί, τότε δημιουργείται μια κατάσταση που θα συνεχίσει να υπονομεύει τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας των γυναικών».
Επίσης με το βλέμμα στο μέλλον, η έρευνα του World Economic Forum καταλήγει ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να αναλάβουν δράση για να εξοπλίσουν καλύτερα τις νεότερες γενιές -ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες- με τις δεξιότητες για να πετύχουν στον κόσμο των μελλοντικών θέσεων εργασίας. Είναι απαραίτητο, τονίζεται, να ενθαρρυνθούν νέοι άνδρες και γυναίκες που αποφοιτούν από κάθε επίπεδο εκπαίδευσης να αποκτήσουν τα είδη δεξιοτήτων που απαιτούνται για την αγορά εργασίας της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Μάχη κατά των στερεοτύπων
Και βέβαια πρέπει να γίνει και δουλειά με τα στερεότυπα που μας προδιαθέτουν και μας εγκλωβίζουν, άντρες και γυναίκες σε ψευδο-πραγματικότητες…
Για παράδειγμα, το στερεότυπο ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες, συναισθηματικές και αδύναμες ενώ οι άνδρες ταυτίζονται με το πρότυπο της δύναμης και της λογικής, καταρρέει …υπό το βάρος των νέων δεδομένων…
Μια έκθεση από το Hedge Fund Research έδειξε πως οι γυναίκες που διαχειρίζονταν hedge fund αύξησαν σε μία δεκαετία κατά 75% περισσότερο τα χρήματα των πελατών τους απ’ ότι οι άντρες ομόλογοι τους διαχειριστές. Κι αυτό γιατί όπως αποδείχθηκε, πειράματα με τις επιδράσεις διαφορετικών επιπέδων τεστοστερόνης έδειξαν πως όσο υψηλότερα είναι αυτά, τόσο περισσότερο οι επενδυτικές αποφάσεις βασίζονται στο συναίσθημα και λιγότερο στη λογική. Κι όπως γνωρίζουμε, οι άντρες συνήθως έχουν περισσότερη τεστοστερόνη με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη λήψη βιαστικών αποφάσεων που μπορεί να κοστίσουν ακόμη περισσότερο όταν επικρατεί πανικός στις αγορές, μεγάλα στοιχήματα και…ο θερμόαιμος και ανελέητος ανταγωνισμός.