Power

Audrey Hepburn: Η ιστορία πίσω από την ηθοποιό, φιλάνθρωπο και fashion icon

πηγή: www.instagram.com/lovely.audrey.hepburn

Ηθοποιός, φιλάνθρωπος και fashion icon. Μία εμβληματική γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο του δυτικού κινηματογράφου, μιλούσε έξι γλώσσες και αρχικό της όνειρο ήταν μία καριέρα στο μπαλέτο. Ο λόγος για την Audrey Hepburn.

Έζησε στη Χρυσή Εποχή του Hollywood. Διακρίθηκε για το ταλέντο της, όταν το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την αναγνώρισε ως τρίτη από τις 100 σπουδαιότερες γυναίκες της μεγάλης οθόνης. Κατέκτησε τη θέση της στο Πάνθεον των πιο καλοντυμένων, καθώς  κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την κομψότητά της και την τεράστια επίδρασή της στο χώρο της μόδας. Η αιθέρια ομορφιά και η νεραϊδένια φιγούρα της, την έκαναν να μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι.

Η Audrey Hepburn γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1929. Οι γονείς της πήραν διαζύγιο όταν εκείνη ήταν έξι ετών, κάτι που τη σημάδεψε για όλη της τη ζωή. Είδε τον πατέρα της να την εγκαταλείπει και τη μητέρα της να βυθίζεται στην κατάθλιψη.

Έζησε τα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το τέλος του τη βρήκε με ανεμία και υποσιτισμένη. Μετακόμισε στο Άμστερνταμ το 1945 όπου άρχισε να εξασκείται εντατικά στο μπαλέτο.  Έγινε δεκτή στην ακαδημία χορού Ballet Rambert του Λονδίνου στα 19 της, οπότε έφυγε για την Αγγλία. Εκεί, εργάστηκε για λίγο ως μοντέλο για να κερδίσει τα προς το ζην.

Τα όνειρά της να γίνει πρίμα μπαλαρίνα διαλύθηκαν όταν ο δάσκαλός της, ο Rambert, της είπε πως όσο ταλέντο κι αν είχε, όσο κόπο κι αν έκανε, η σωματοδομή της δε θα της επέτρεπε ποτέ να προχωρήσει παραπάνω. Έτσι, εκείνη στράφηκε στηνυποκριτική.

Το 1950, στην παράσταση Sauce Piquante, την εντόπισε ένας  κυνηγός ταλέντων. Χάρη σ’ εκείνον, δικτυώθηκε στο χώρο και, το 1952, κατέκτησε τον πρώτο σημαντικό ρόλο της ζωής της παίζοντας μία χορεύτρια μπαλέτου, στο Secret People.

Η καριέρα της εκτοξεύθηκε όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία Roman Holiday, το 1953. «Είχε όλα όσα έψαχνα: γοητεία, αθωότητα και ταλέντο. Ήταν επίσης πολύ αστεία. Ήταν απόλυτα μαγευτική και είπαμε ‘Αυτό είναι το κορίτσι’», ανέφερε ο σκηνοθέτης William Tyler.  Από το ρόλο της εκείνο, κέρδισε βραβείο Oscar, βραβείο BAFTA και Χρυσή Σφαίρα. Έτσι, εδραίωσε τη θέση της ανάμεσα στις πιο ισχυρές του σινεμά.

Την επόμενη χρονιά κέρδισε βραβείο Tony για την παραγωγή Odine.

Ο ρόλος,  όμως, που την έκανε το είδωλο κάθε κοριτσιού, ήταν εκείνος της Holly Golightly στο Breakfast at Tiffany’s. Όπως είχε δηλώσει, ήταν ό,τι δυσκολότερο προσπάθησε να υποδυθεί. Η ίδια, δεν έμοιαζε σε τίποτα με την ηρωίδα που κλήθηκε να ενσαρκώσει.

Αν και αρχική επιλογή των συντελεστών ήταν η Marilyn Monroe, είμαστε όλοι ευγνώμονες που δεν δέχθηκε. Το μικρό μαύρο φόρεμα, η μικρή τιάρα, οι σκηνές που έπαιζε γιουκαλίλι στο παράθυρο, είναι γνωστές σε όλους – ακόμη και σ’ εκείνους που δεν έχουν δει την ταινία.

Το στιλ της ήταν χαρακτηριστικό. Πάντα προτιμούσε κλασσικά σχέδια στα ρούχα της και χαρακτηριζόταν από απλότητα. Έτσι, έγινε το διαχρονικό fashion icon που μέχρι σήμερα πολλοί μιμούμαστε.

Δημιουργούσε η ίδια τις τάσεις της μόδας. Έδινε βαρύτητα στα αξεσουάρ και απογείωνε κάθε της κλασσική εμφάνιση με μοντέρνα στοιχεία. Ήταν, άλλωστε, ένας από τους τρεις ανθρώπους στον κόσμο που φόρεσαν το διαμάντι Tiffany.

Για την κομψότητά της, αναγνωρίστηκε ένας από τους 50 ομορφότερους ανθρώπους του κόσμου για το 1990 από το περιοδικό People. Ανήκε στη λίστα των Πιο Καλοντυμένων και βραβεύθηκε από το Συμβούλιο Αμερικανών Σχεδιαστών Μόδας, το 1992. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η κληρονομιά της δεν περιορίστηκε μόνο στην υποκριτική.

Όσο μεγάλωνε, η Audrey Hepburn αποφάσισε να αποσυρθεί σιγά-σιγά από τις ταινίες και να αφοσιωθεί στη UNICEF. Ασχολούταν ενεργά με τον οργανισμό αυτόν από το 1954, και μαζί του επισκέφθηκε μερικές από τις φτωχότερες κοινότητες της Αφρικής, της Ασίας και της Νοτίου Αμερικής. Το 1992 κέρδισε Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για το φιλανθρωπικό της έργο.

Και η προσωπική της ζωή ήταν ενδιαφέρουσα. Το 1952 αρραβωνιάστηκε το Βρετανό επιχειρηματία, James Hanson, όμως ο γάμος δεν έγινε ποτέ. Η Audrey συνειδητοποίησε πως οι δουλειές τους δεν ταίριαζαν και μάλιστα, δώρισε το νυφικό της σε ένα ζευγάρι Ιταλών.

Η επόμενη σοβαρή σχέση της, ήταν ένα ολοκληρωμένο σκάνδαλο. Ερωτεύτηκε τον William Holden που ήταν παντρεμένος, αλλά συμφώνησε να αφήσει τη γυναίκα του και να την παντρευτεί. Αλλά εκείνη ήθελε παιδιά και εκείνος δεν μπορούσε να της τα προσφέρει, οπότε του ζήτησε να χωρίσουν. Από τότε, η καριέρα του πρώην, πια, συντρόφου της καταστράφηκε και μοναδική του παρηγοριά ήταν το ποτό.

Παντρεύτηκε το Mel Ferrer και μαζί του απέκτησε ένα παιδί. Όμως οι φήμες περί αμοιβαίων απιστιών οργίαζαν και το ζευγάρι τράβηξε διαφορετικούς δρόμους μετά από 14 χρόνια. Μετά το διαζύγιο, η Audrey Hepburn του μίλησε μονάχα δύο φορές. Έπειτα, έκανε έναν ακόμη γάμο που έληξε άδοξα, με τον Andrea Dotti αυτή τη φορά.

Ο έρωτας της ζωής της, ήταν ο Ολλανδός ηθοποιός, Robert Wolders. Όπως είχε αναφέρει, τα χρόνια που πέρασε μαζί του ήταν τα πιο ευτυχισμένα της ζωής της.

Η Audrey Hepburn  ήταν μόλις 63 ετών όταν χάθηκε από καρκίνο. Με το έργο της , όμως, παραμένει κοντά μας μέχρι σήμερα. Σύμβολο κομψότητας, ανθρωπιάς, ευγένειας, είναι μία από τους 15 καλλιτέχνες που έχουν κερδίσει Oscar, BAFTA, Tony, Emmy και Χρυσή Σφαίρα.

«Πιστεύω στο ροζ.

Πιστεύω πως το γέλιο είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσεις θερμίδες.

Πιστεύω στα φιλιά, στα πολλά φιλιά.

Πιστεύω στο να παραμένεις δυνατή όταν τα πάντα μοιάζουν να πηγαίνουν στραβά.

Πιστεύω πως τα χαρούμενα κορίτσια είναι τα ομορφότερα.

Πιστεύω πως αύριο είναι μία καινούργια μέρα και πιστεύω στα θαύματα»

-Audrey Hepburn

 

Διαβάστε επίσης:

Sylvie Guillem: «Πάτησα το πόδι μου στη σκηνή. Η αυλαία σηκώθηκε. Ε, αυτό ήταν»

Helena Rubinstein: «Ποτέ δεν “έφτιαξα” το πρόσωπό μου. Προτιμώ να βελτιώνω το πνεύμα μου»

Melinda Gates: Αποστολή της η εξάλειψη κάθε μορφής ανισότητας