Εδώ και περίπου ένα μήνα #μένουμεσπίτι. Το ίδιο κάνει και η Diane Von Furstenberg, η οποία, όπως πολλοί από εμάς, έχει περάσει αρκετό χρόνο αναλογιζόμενη πώς ο κορονοϊός έχει πλήξει την καριέρα της και τις δυσκολίες που προκαλεί στο χώρο των επιχειρήσεων.
Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που καλείται να επιβιώσει υπό αντίξοες συνθήκες. Για να βρεθεί στο σημείο που είναι σήμερα, έχει περάσει από τα ψηλά – το 1976, πουλούσε 25 χιλιάδες φορέματα την εβδομάδα – στα χαμηλά – δύο χρόνια μετά, όταν ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας – αλλά πάντα κατάφερνε να βγαίνει δυνατότερη και νικήτρια.
Η σχεδιάστρια έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη στη βρετανική Vogue και παραδέχθηκε πως οι καιροί είναι σκληροί τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους εμπόρους ρούχων. Άλλωστε, είμαστε στη μέση μίας παγκόσμιας κρίσης.
Η πρωτοβουλία In Charge, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται πέρσι, ζητά από τις ισχυρότερες ηγέτιδες, ανάμεσά τους οι Gloria Steinem και Arianna Huffington, να δώσουν ιδέες στις γυναίκες για το πώς θα προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους. Τώρα πια, λόγω της πανδημίας, έχει μετονομαστεί σε In Charge at Home, τονίζοντας ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη κι εν μέσω καραντίνας. Το 10% των εσόδων της, μάλιστα, διατίθενται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η Diane Von Furstenberg, λοιπόν, εκμεταλλεύτηκε τον εγκλεισμό για να μας μάθει πώς να διατηρούμε τη θετική μας στάση, ακόμα και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.
Μάθημα 1: «Το ‘χεις»
«Η κατάσταση είναι απαίσια για όλους, κυρίως γιατί δεν θα μπορείς να πληρώσεις τους εργαζομένους σου. Θα πρέπει να κάνεις περικοπές. Αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι», ξεκίνησε.
Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε ποιες είναι οι ατέλειές μας και να τις μετατρέψουμε σε δυνατά μας σημεία. Χρειάζεται να υπενθυμίζουμε διαρκώς στον εαυτό μας πως δε φταίμε για ό,τι συμβαίνει – ειδικά τώρα. Επομένως, αντί να απελπιστούμε, καλό είναι να δούμε τι μπορούμε να πάρουμε από αυτή την κατάσταση, τι μπορούμε να μάθουμε και πώς θα το χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας.
Μάθημα 2: Μοναχικότητα δε σημαίνει μοναξιά
Η Diane Von Furstenberg θεωρεί τον εαυτό της τυχερό. Βρίσκεται σε ένα σπίτι που αγόρασε με τα πρώτα χρήματα που έβγαλε από τα φορέματά της και πάντα το θεωρούσε ένα καταφύγιο. Δεν ήθελε να χρειαστεί ποτέ να γίνει η μόνιμη κατοικία της. Να που έγινε. Όμως της αρέσει που είναι μόνη της εκεί.
«Μοναχικότητα δε σημαίνει μοναξιά. Το να είσαι μόνος σε κάνει πιο δυνατό», ανέφερε στη βρετανική Vogue. «Η σημαντικότερη σχέση στη ζωή μας, είναι αυτή που έχουμε με τον εαυτό μας. Από τη στιγμή που έχεις αυτή, όλες οι άλλες περισσεύουν – δεν τις έχεις ανάγκη».
Μάθημα 3: Είναι καιρός να επαναπροσδιορίσεις το επιχειρηματικό σου πλάνο
Μας δίνεται, τώρα, μία μοναδική ευκαιρία: Να ξεκινήσουμε από την αρχή. Ό,τι «δούλευε» για την εταιρεία μας, ίσως να θεωρείται άχρηστο, μετά την πανδημία. Είναι μία καλή εποχή να αναρωτηθούμε ποιοι είμαστε, τι προϊόν θέλουμε να προωθήσουμε και εάν, τελικά, το προϊόν αυτό είναι χρήσιμο.
Μάθημα 4: Να δέχεσαι τις ήττες σου
Στα 26 της, εφηύρε το πασίγνωστο wrap dress. Πουλούσε 25 χιλιάδες κομμάτια την εβδομάδα και έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Ξαφνικά, κανείς δεν ήθελε το πιο επιτυχημένο της προϊόν – το είχαν όλοι. Από τη μία στιγμή στην άλλη, έφτασε στο όριο της χρεοκοπίας. Και ήταν σκληρό. Όπως είναι σκληρή και η κατάσταση που βιώνει σήμερα.
Το σημαντικότερο είναι να συνειδητοποιούμε ότι δε θα ξυπνήσουμε ένα πρωί με τις δυσκολίες να έχουν εξαφανιστεί, αλλά θα χρειαστεί να βρούμε ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε την κάθε κρίση. Όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά, πρέπει να τα κοιτάμε κατάματα και να λαμβάνουμε δράση.
Μάθημα 5: Μη χάσεις τον εαυτό σου
«Μπορεί να χάσεις την υγεία, την περιουσία, την οικογένεια, ακόμα και την ελευθερία σου – αλλά δεν επιτρέπεται να χάσεις τον εαυτό σου», τόνισε.
Είναι απαραίτητο να ξέρουμε ποιοι είμαστε, να αναγνωρίζουμε τα πλεονεκτήματά μας και τι είναι αυτό που μας κάνει δυνατούς. Να παραμείνουμε αληθινοί στην ψυχή μας – άλλωστε, είναι το μόνο που έχουμε.