Power

Έφερε στη ζωή τη μίνι φούστα και τάραξε τον κόσμο των 60s: Η ζωή και το έργο της Mary Quant

πηγή: wikipedia.org

Σχεδιάστρια, fashion icon, καθοριστική φιγούρα στη διαμόρφωση του χώρου της μόδας, σύμβολο κομψότητας και καινοτόμου σκέψης. Μόνο έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τη γυναίκα που έφερε στη ζωή το πιο ανατρεπτικό, ίσως, κομμάτι – μετά τα μπικίνι – της γκαρνταρόμπας μας, τη μίνι φούστα. Ο λόγος, φυσικά, για τη Mary Quant.

«Θέλει τεράστια τύχη να γεννηθείς στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, με το απαραίτητο ταλέντο. Στο χώρο αυτό, υπήρξαν μόνο τρεις τέτοιοι άνθρωποι: η Chanel, o Dior και η Mary Quant», είχε γράψει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος Ernestine Carter.

Πράγματι, ενθάρρυνε την κοινωνία των 60s και ιδιαίτερα τους νέους να ντύνονται όπως εκείνοι θέλουν, με το στιλ που τους εκφράζει, ανεξάρτητα από τους κανόνες της κοινωνίας. Τους ενέπνεε να αντιμετωπίζουν τη μόδα σαν ένα παιχνίδι – ένα παιχνίδι στο οποίο δεν υπήρχαν χαμένοι.

Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1930 στο Λονδίνο. Πήγε σχολείο στο Blackheath High School και σπούδασε σχέδιο στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths. Αποφοίτησε στα 19 της, τη χρονιά που πραγματοποιήθηκε η στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Έκανε μία σύντομη πρακτική στο κατάστημα ενός από τους σημαντικότερους Βρετανούς καπελάδες, τον Erik της Brook Street και προχώρησε στο σχεδιασμό μίας δικής της, πιο ανδρόγυνης γραμμής ρούχων, με υφάσματα που έχουμε συνδέσει κυρίως με την παιδική μας ηλικία, όπως το καρό. Ερωτεύτηκε κι αργότερα παντρεύτηκε έναν παλιό συμφοιτητή της, το γοητευτικό Alexander Plunket Greene. Μαζί, έγιναν η ήρεμη δύναμη του χώρου της μόδας.

Εκείνη, είχε ένα ισχυρό πλεονέκτημα: Ήταν συνομήλικη του κοινού που επιθυμούσε να προσεγγίσει, κι όχι των γονιών του. Έτσι, το 1955, δύο χρόνια πριν το γάμο της, η ίδια κι ο αγαπημένος της συνεργάστηκαν με το δικηγόρο, φωτογράφο και φίλο τους, Archie McNair, άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα με ρούχα, αξεσουάρ και κοσμήματα. Θεωρώντας πως καθένας άξιζε να έχει πρόσβαση σε κομψές και ιδιαίτερες δημιουργίες, αποφάσισε να επιμεληθεί η ίδια τα προϊόντα που πουλούσε. Με τις λευκές, πλαστικές μπότες πάνω από το γόνατο, τα στενά πουλόβερ με ρίγες, τα έντονα καρό και τα κολλητά παντελόνια της, καθιέρωσε αυτό που σήμερα ονομάζουμε London Look.

Οι τρεις τους, λοιπόν, προσέφεραν ποτά στους πελάτες, είχαν ωραία μουσική, διοργάνωναν ενδιαφέρουσες επιδείξεις και, σύντομα, το μαγαζί τους έγινε στέκι της fashion κοινότητας.

Οι περαστικοί σταματούσαν μπροστά από τη βιτρίνα, έβλεπαν την εκκεντρική διακόσμηση και τα μανεκέν με τις προκλητικές τους πόζες. Στο υπόγειο βρισκόταν ένα από τα πιο ιδιωτικά εστιατόρια, το Alexander’s, στο οποίο έβγαιναν ραντεβού η πριγκίπισσα Margaret κι ο σύζυγός της, Tony Swondon, καλλιτέχνες έδιναν τις συναντήσεις τους, μοντέλα, αριστοκράτες, συγγραφείς – ακόμη και οι Rolling Stones, ο Renier του Μονακό και η Grace Kelly!

Το 1961 άνοιξαν το δεύτερο κατάστημά τους στο Knightsbridge. Μέχρι το 1963, η Mary Quant εξήγε τις δημιουργίες της στην Αμερική, κάνοντας παράλληλα το μεγάλο βήμα προς τη μαζική παραγωγή για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Τα μέσα της δεκαετίας αυτής τη βρήκαν στο απόγειο τα δόξας της, να φέρνει στη ζωή τα «μίνι», τα πολύχρωμα αδιάβροχα και τις σαλοπέτες. Επέκτεινε το brand της στο χώρο του makeup και των αξεσουάρ.

Η ίδια, δε θεώρησε ποτέ πως εφηύρε τις κοντές φούστες. Πίστευε πως το έκαναν οι νεαρές της πελάτισσες, οι οποίες έμπαιναν στις μπουτίκ αναζητώντας όλο και μικρότερα μήκη, αφήνοντας οτιδήποτε μακρύ στην άκρη. Αυτό που παραδεχόταν, όμως, είναι πως τους έδωσε το όνομα της αγαπημένης της εταιρείας αυτοκινήτων: της Mini!

To 1966, η προσφορά της στον κόσμο της μόδας αναγνωρίστηκε κι επίσημα. Για τη συμβολή της στην εξέλιξή του, της απονεμήθηκε το Παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Όταν ήρθε η μέρα της τελετής απονομής, κατέφθασε στο Παλάτι του Buckingham φορώντας – τι άλλο; – μίνι φούστα. Την ίδια χρονιά έγραψε το πρώτο της βιβλίο, την αυτοβιογραφία Quant by Quant.

Στο τέλος των 60s έκανε δημοφιλή τα κολάν και τα στενά παντελόνια, ενώ το 1988 επιμελήθηκε τη διακόσμηση του εσωτερικού του Mini Designer, το αυτοκίνητο που είναι γνωστό για τα ασπρόμαυρα ριγέ καθίσματα και τις κόκκινες ζώνες.

Το 2000, παραιτήθηκε από τη διεύθυνση της εταιρείας της, Mary Quant LTD, ενώ το 2014 ης αποδόθηκε ο τίτλος της Dame. Σήμερα, στα 90 της χρόνια, ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο Sarrey. Πρόκειται για μία εμβληματική προσωπικότητα που, χωρίς αυτήν, κανείς δε γνωρίζει πώς θα ήταν ο κόσμος μας.

 

Διαβάστε επίσης:

Coco Chanel: H γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο της μόδας

Audrey Hepburn: Η ιστορία πίσω από την ηθοποιό, φιλάνθρωπο και fashion icon

Grace Kelly: Το όνομα της έγινε συνώνυμο της κομψότητας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση