Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη Χρυσή Αυγή θα μείνει στην ιστορία. Πίσω από αυτήν, βρίσκεται η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η γυναίκα που «έδεσε» την υπόθεση. Η δικαστικός που, στα αρχικά ακόμη στάδια επεξεργασίας της δικογραφίας, έλαβε φάκελο με σφαίρες – ένα προειδοποιητικό μήνυμα με σκοπό να τη φοβίσει. Κι όμως, είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
«Αν δεν είχες θάρρος αυτή την υπόθεση δεν μπορούσες να τη φέρεις εις πέρας… Εμείς οι δικαστικοί οι εισαγγελείς όταν ορκιστούμε να επιτελέσουμε το καθήκον μας έχουμε αποδεχτεί και τον κίνδυνο», ανέφερε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και τη Σία Κοσιώνη. «Εκπλήρωσα ευσυνείδητα το καθήκον μου, αισθάνθηκα ικανοποίηση και υπερηφάνεια γιατί επιτέλεσα το καθήκον μου με ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα, αμεροληψία κρίνοντας κατά συνείδηση και υπακούοντας στο νόμο, αισθάνομαι ικανοποίηση και υπερηφάνεια γι’ αυτό».
Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη τόνισε πως από την αρχή ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, την είχε ενημερώσει σχετικά με την εμπλοκή βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής σε εγκληματικές ενέργειες. Είχε πλήρη συνείδηση των κινδύνων που διέτρεχε και δεν έκανε πίσω. Γνώριζε καλά πως έπρεπε να κινηθεί με τεράστια προσοχή, κάνοντας «χειρουργικές κινήσεις» όπως η ίδια σημείωσε.
«Έπρεπε να σκεφτώ, και οι εισαγγελείς σκέφτονται και αποφασίζουν μόνοι, σε αντίθεση με τους δικαστές… Έπρεπε να συγκεντρώσω όλες τις δικογραφίες, να τις μελετήσω προσωπικά για να έχω προσωπική άποψη για το εάν όντως πακετάρονται και ποιο έγκλημα πρόκειται να ερευνήσω διατάσσοντας προκαταρκτική εξέταση», είπε. Επέλεξε τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη και ξεκίνησαν την έρευνα. «Μας έβρισκαν οι πρώτες πρωινές ώρες στην εισαγγελία βγαίναμε από την πίσω πόρτα για να μη μας βλέπουν». Μετά από δέκα περίπου μέρες, ο κύριος Βουρλιώτης συνέταξε αναφορά σύμφωνα με την οποία προέκυπταν επαρκείς ενδείξεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις νόμου περί όπλων και οπλοκατοχή. Η πρώην εισαγγελέας την ενέκρινε και έδωσε την εντολή για τις νόμιμες ενέργειες που ακολούθησαν. Στο τέλος, ένιωθε πως είχε κάνει καλά τη δουλειά της.
Χαρακτήρισε, έπειτα, την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη Χρυσή Αυγή «ανταμοιβή όλων των συναδέλφων που ου επεξεργάστηκαν τη δικογραφία συνέλεξαν το ογκωδέστατο υλικό, λειτούργησαν ευσυνείδητα, αμερόληπτα και αντικειμενικά.»
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεγάλο χρονικό διάστημα που κράτησε η δίκη, σχεδόν πεντέμισι χρόνια. Κατά την άποψή της, μία από τις σημαντικότερες αιτίες είναι πως δεν υπήρχε συγκεκριμένη αίθουσα για την εκδίκαση της υπόθεσης. «Επίσης έχουμε ένα χρονίζον θέμα ότι δεν παρατείνονται οι συνεδριάσεις των ποινικών δικαστηρίων δεν μπορούν 3μ.μ. οι δικαστές να κατεβάζουν τα μολύβια. Κι η αποχή των δικηγορών πήγε την υπόθεση πίσω πολλούς μήνες» εξήγησε.
Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη έχει χειριστεί μία ακόμη εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, εκείνη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Πρόκειται για μία εξαιρετική επαγγελματία που από το 1972 που αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάστηκε σκληρά. Είναι η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στον Εισαγγελικό Κλάδο και, από το 2012, η πρώτη Αντιεισαγγελέας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Την επόμενη χρονιά, επελέγη από το Υπουργικό Συμβούλιο στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου – μία ακόμη πρωτιά για το φύλο της.
Συνταξιοδοτήθηκε στις 30 Ιουνίου το 2016 κι αποτελεί παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.
Διαβάστε επίσης:
Μαρία Λεπενιώτη: Η δικαστής που τόλμησε
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της δικαστικού που πάλεψε για την ισότητα των φύλων
Αριστοτελία Δόγκα: «Εφεξής, εγώ και η Ελένη θα είμαστε μαζί, σας δίνω το λόγο μου»
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση