Power

Esther Choo: Η γιατρός που σχεδιάζει να φέρει κινητές ΜΕΘ στα νοσοκομεία

πηγή: https://twitter.com/choo_ek

Εάν ο κορονοϊός μας έχει διδάξει κάτι, είναι πως όταν συνεργαζόμαστε, όλα είναι πιθανά.

Μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, μία ομάδα γιατρών, κατασκευαστών αυτοκινήτων και ειδικών στις κατασκευές προκάτ, δημιούργησε μία πιθανή απάντηση στο τι θα γίνει με τα υπερπληθή νοσοκομεία. Πρόκειται για τη JUPE Health, μία πρωτοβουλία για τη δημιουργία χώρων ανάρρωσης σχεδιασμένων ειδικά για επιστήμονες υγείας και ασθενείς που βρίσκονται σε καραντίνα.

Με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις αυτοκινητοβιομηχανίες και στην κατασκευή διαστημικών αεροσκαφών, θα σχηματίζονται ειδικές κινητές μονάδες εντατικής θεραπείας. Εάν οι ειδικοί καταφέρουν να πάρουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, είναι αποφασισμένοι να χτίσουν ανεξάρτητες ΜΕΘ για την περιφέρεια και τις πιο απομακρυσμένες κοινωνίες, κάνοντας χρήση ηλιακής ενέργειας και τεχνολογίας των Tesla μπαταριών.

Η Esther Choo είναι ιατρική σύμβουλος της πρωτοβουλίας. Περνάει την καθημερινότητά της στα επείγοντα περιστατικά, ενώ κάνει έρευνα πάνω στις υπηρεσίες υγείας. Γνωρίζει καλά, λοιπόν, τι απαιτήσεις έχει ένας ολοκληρωμένος χώρος θεραπείας, ενώ εξετάζει τις αδυναμίες του συστήματος υγείας και αναλαμβάνει την εύρεση των κατάλληλων λύσεων για να καλυφθούν αυτά τα κενά.

Σκεφτόταν ιδέες, έψαχνε τρόπους να βοηθήσει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους ασθενείς. Προτεραιότητά της ήταν η προστασία των ευπαθών ομάδων.

«Όλοι έχουμε ανθρώπους που ζουν σε ‘παγίδες κορονοϊού’ – έτσι πρέπει να τις λέμε», δήλωσε στο Forbes. «Είναι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες που δεν επιτρέπουν την απομόνωση – όπως τα γηροκομεία, τα σωφρονιστικά ιδρύματα, οι ψυχιατρικές κλινικές, τα ορφανοτροφεία – και τους αφήνουμε σε αυτές τις καταστάσεις ενώ υπάρχει κόσμος που εκδηλώνει συμπτώματα COVID-19. Όταν έρχονται στο νοσοκομείο και γίνεται η διάγνωση, δεν μπορούμε με τίποτα να τους στείλουμε πίσω. Αλλά πολλοί άνθρωποι είναι σε σταθερή κατάσταση και δε χρειάζεται να μένουν στο νοσοκομείο.»

Οπότε πού θα πάνε;

Οι μονάδες της JUPE Health, μπορούν να δώσουν τη λύση. Με κινητές κλίνες και την κατάλληλη τεχνολογία, έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν για καιρό σε καραντίνα όσους χρειάζεται, ενώ οι ειδικοί θα τους παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα. Σύμφωνα με τη Δρ. Choo, θα μπορούν να διανεμηθούν 20 έως 100 συσκευασμένα κομμάτια στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, πολύ σύντομα.

«Μετά, στεγάζεις εκεί το ανθρώπινο δυναμικό σου που δεν μπορεί να γυρίσει σπίτι, ή όλους τους ασθενείς που στοιβάζονται στα νοσοκομειακα κρεβάτια. Έτσι, εάν η κατάστασή τους χειροτερεύσει, θα είναι δίπλα στο νοσοκομείο και θα μπορέσουν να επιστρέψουν κατευθείαν μετά από πιθανό χειρουργείο ή εξετάσεις», τόνισε.

Για εκείνη, δεν μπορούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα σωστή θεραπεία και καραντίνα. Στα νοσοκομεία, γίνεται συνωστισμός και «μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε τον αναπνευστήρα από κάποιον ηλικιωμένο ή πιο βαριά άρρωστο, επειδή έχει μικρότερη πιθανότητα να ζήσει, και να τη δώσουμε σε κάποιον νεότερο με πιο γερό οργανισμό». Όσο υπάρχει έλλειψη σε εξοπλισμό, τόσο η κατάσταση θα χειροτερεύει και θα πρέπει να λαμβάνονται τέτοιες απάνθρωπες αποφάσεις.

Προς το παρόν, γίνονται προσπάθειες εφαρμογής της καινοτομίας JUPE Health στις ΗΠΑ. Μακροπρόθεσμα, τα σχέδια της ομάδας είναι να επεκταθούν σε όλον τον κόσμο.