POWER

Γεωργία Σταματέλου (KPMG): Ποτέ να μην αφήσετε κάποιον να σας πει ποιες είναι οι δυνατότητες σας

Κι όμως γίνεται και οι γυναίκες ομιλήτριες στο Delfi Forum το απέδειξαν: είναι δυνατό το φύλο να μην θέτει τα όρια στην πορεία μιας καριέρας, και είναι πολλές οι πολύ επιτυχημένες γυναίκες σε δύσκολους “ανδροκρατούμενους” χώρους.

Η γυναικεία παρουσία ήταν έντονη στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.  Εξέχουσες προσωπικότητες της οικονομίας και της πολιτικής, επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα στελέχη, μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις απόψεις τους και κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί η προβολή των επιτυχημένων αυτών γυναικών συντελεί στη δημιουργία νέων προτύπων για τις νεότερες γενιές, κάτι που χρειάζεται αν θέλουμε στο μέλλον περισσότερες γυναίκες να πιστεύουν στον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους.

Πώς όμως τα κατάφεραν; Συνάντησαν δυσκολίες ή εμπόδια λόγω του φύλου τους; Υπάρχουν στερεότυπα και ποιές είναι οι συμβουλές τους;

Το Portraits απευθύνει μια σειρά ερωτήσεων στις γυναίκες του Delfi Forum 2020 με μία σειρά μικρών συνεντεύξεων εστιασμένων στα μυστικά της επιτυχημένης ανέλιξης σε δύσκολα και ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα όπως αυτά της οικονομίας και της πολιτικής.

Γεωργία Σταματέλου, Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής των Φορολογικών και Νομικών υπηρεσιών, KPMG

Οι χώροι της οικονομίας και της πολιτικής ήταν παραδοσιακά ανδροκρατούμενοι χώροι. Αισθανθήκατε στην επαγγελματική σας πορεία ότι το φύλο σας, δημιούργησε εμπόδια ή καθυστέρησε την ανέλιξή σας;

Προσωπικά, όχι. Βέβαια εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι υπήρξα πολύ τυχερή γιατί από πολύ νέα εντάχθηκα στο δυναμικό ενός οργανισμού που δεν αξιολογεί τους ανθρώπους με βάση το φύλο ή άλλες ταυτότητες αλλά αποκλειστικά και μόνο με βάση τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους.
Στην εταιρεία μας η ισότητα των φύλων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του στρατηγικού μας σχεδιασμού για “inclusion and diversity”, για ίσες ευκαιρίες πρόσληψης και ένταξης στον εργασιακό χώρο. Δίνουμε ξεκάθαρα ίσες ευκαιρίες σε όλους και εστιάζουμε αποκλειστικά στον επαγγελματισμό και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων μας. Και αυτό το κάνουμε πράξη, χρόνια τώρα. Οφείλω να υπογραμμίσω πως είμαστε η πρώτη εταιρεία στη χώρα μας που έκανε γυναίκα συνεταίρο (partner) το 1995, ανάμεσα στις “BIG 4” εταιρείες, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία το 53% των εργαζομένων μας είναι γυναίκες.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αλλαγή στη στάση των μεγάλων επιχειρήσεων απέναντι στις γυναίκες; Τις επιλέγουν ευκολότερα σε ανώτερες θέσεις σε σχέση με το παρελθόν; Τι συμβαίνει στον κλάδο σας;

Τα φορολογικά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι ένας κλάδος που βλέπουμε πολλές γυναίκες σε υψηλές θέσεις. Μάλλον, γιατί χρειάζεται πολλή υπομονή και διάβασμα. Πάντως και στον χώρο των επιχειρήσεων και της οικονομίας βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να ξεχωρίζουν και να παίρνουν το τιμόνι μεγάλων οργανισμών. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο ότι οι γυναίκες μάθαμε να διεκδικούμε πιο δυναμικά ότι μας αξίζει.

Υπάρχουν ακόμη στερεότυπα στον κλάδο σας, σχετικά με το τι μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν οι γυναίκες και πώς ξεπερνιούνται;

Δυστυχώς, ναι. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα Global Female Leaders Outlook της KPMG η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες διεθνώς εξακολουθεί να είναι η κουλτούρα. Συγκεκριμένα, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό (44%) των ερωτηθεισών γυναικών στην Ελλάδα δηλώνουν ότι επηρεάζονται ή έχουν επηρεαστεί στο παρελθόν από προκαταλήψεις ή στερεότυπα φύλου σε σχέση με τη γενική συμπεριφορά.
Eiδικά για τις μητέρες, έχουμε να αντιμετωπίσουμε παγιωμένες αντιλήψεις όχι μόνο στην επιχείρηση και στους πελάτες, αλλά και στην οικογένεια και τους θεσμούς. Από προσωπική πείρα σας λέω ότι ο μόνος τρόπος να αποδείξεις το λάθος σε κάποιον που πιστεύει ότι δεν μπορείς είναι να τον διαψεύσεις. Και αυτό θα πρέπει να θυμούνται και οι νέες γυναίκες που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους. Ποτέ να μην αφήσετε κάποιον να σας πει ποιες είναι οι δυνατότητες σας. Μόνο αν δοκιμάσετε θα μάθετε στα αλήθεια τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε.

Μια και η οικονομία είναι το αντικείμενό σας, πιστεύετε ότι οι οικονομίες θα ανακάμψουν σύντομα από την κρίση της πανδημίας και ποια είναι η σημαντικότερη γνώση που αποκτήσατε από αυτή τη συγκυρία;

Οι οικονομίες πάντα ανακάμπτουν. Το στοίχημα είναι πόσο γρήγορα θα έρθει αυτή η ανάκαμψη, ειδικά για την χώρα μας που βγαίνει από μία δεκαετή πολύ σκληρή ύφεση. Εγώ προσωπικά είμαι αισιόδοξη γιατί πιστεύω ότι η υγειονομική κρίση δεν ακύρωσε τα θετικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο για την οικονομία.
Απλώς προκάλεσε μία αναβολή, που όλοι ελπίζουμε να είναι σύντομη.

Το μεγαλύτερο μάθημα το οποίο πήραμε όλοι από αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία που είχαμε, είναι ότι τελικά όλα γίνονται. Εργαλεία που ήταν στην διάθεση μας αρκετό καιρό πριν και που δεν τα χρησιμοποιούσαμε γιατί «δεν γίνεται», τώρα αναγκαστικά τα χρησιμοποιήσαμε και είδαμε πόσο πολύ μπορεί να βελτιώσουν την καθημερινότητα μας. Κάναμε, αυτό που λέει ο λαός μας, την ανάγκη φιλοτιμία και νομίζω ότι αυτό μείωσε σημαντικά την αντίσταση μας στην αλλαγή. Και αυτή η μειωμένη αντίσταση στην αλλαγή θα είναι ένας σημαντικός καταλύτης για την γρήγορη ανάκαμψη.

Διαβάστε επίσης

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η δύναμη της θέλησης μπορεί να θριαμβεύσει και να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: Η αβεβαιότητα είναι το μόνο σίγουρο για αύριο

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η κρίση έγινε ευκαιρία για τη μεγάλη επιστροφή της Ευρώπης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις