INSPIRATION

Γυναίκες και τέχνη: 8 σπουδαίες ζωγράφοι που άφησαν το στίγμα τους

Συνέβαλαν σημαντικά στη διαμόρφωση των καλλιτεχνικών ρευμάτων

γυναίκες
Πηγή φωτογραφίας instagram @georgia_o_keeffe
γυναίκες
Πηγή φωτογραφίας instagram @georgia_o_keeffe

Όπως και σε άλλους τομείς, έτσι και στην τέχνη οι πιο γνωστοί εκπρόσωποι του χώρου είναι άνδρες. Ανάμεσα στους Leonardo da Vinci, Vincent Van Gogh, Pablo Picasso δεν έχει ακουστεί ποτέ ένα γυναικείο όνομα. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση των καλλιτεχνικών ρευμάτων και τεχνών. Αν και αρχικά αποθαρρύνθηκαν από το να ακολουθήσουν μια καριέρα στον συγκεκριμένο χώρο, εκείνες κατάφεραν να θριαμβεύσουν, έχοντας ως πυξίδα την αγάπη τους για τις τέχνες.

Κόντρα στις διακρίσεις κατά των γυναικών, απέδειξαν πως με ταλέντο, υπομονή και αυτοπεποίθηση μπόρεσαν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να προσφέρουν πολλά σε ο,τι θεωρούμε σήμερα ως τέχνη. Από την Ιταλική Αναγέννηση μέχρι και τον Αμερικανικό Μοντερνισμό, οι παρακάτω γυναίκες ζωγράφοι άλλαξαν τα δεδομένα και άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης.

Sofonisba Anguissola (1532 – 1625)

Γνωστή ως Sophonisba Angussola ή Sophonisba Anguisciola, η Ιταλίδα Αναγεννησιακή ζωγράφος από την Κρεμόνα, σπούδασε  τέχνες, κοντά σε τοπικούς ζωγράφους, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλες γυναίκες που ήθελαν εκείνη την εποχή να ακολουθήσουν την πορεία της. Ταξίδεψε στη Ρώμη όπου γνωρίστηκε με τον Michelangelo και στο Μιλάνο, όπου ζωγράφισε τον Δούκα της Άλμπα.

Οι πιο διάσημοι πίνακές της είναι τα πορτραίτα τα δικά της και της οικογένειάς της. Αργότερα στη ζωή της ζωγράφισε και πίνακες με θρησκευτικά θέματα, αν και πολλοί από αυτούς έχουν χαθεί. Το 1625, πέθανε σε ηλικία 93 ετών στο Παλέρμο. Το έργο της Anguissola, όπως και η δυναμικότητά της ως γυναίκα καλλιτέχνης, επηρέασε τις επόμενες γενιές  και η μεγάλη επιτυχία της άνοιξε το δρόμο σε άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με τις τέχνες.

 Artemisia Gentileschi (1593 – 1653)

Η Artemisia Lomi ή Artemisia Gentileschi ήταν Ιταλίδα μπαρόκ ζωγράφος και σήμερα έχει αναγνωρισθεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες καλλιτέχνες του 17ου αιώνα. Σε μια εποχή, όπου οι γυναίκες είχαν ελάχιστες ευκαιρίες να αποκτήσουν καλλιτεχνική μόρφωση ή να εργαστούν ως επαγγελματίες, η Artemisia ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της Accademia di Arte del Disegno στη Φλωρεντία και είχε πελάτες απ’όλο τον κόσμο.

Πολλοί από τους πίνακες της απεικονίζουν γυναίκες από τη μυθολογία και τη Βίβλο. Έγινε γνωστή για την ικανότητά της να ζωγραφίζει τη γυναικεία φιγούρα με νατουραλιστικά στοιχεία και για τον τρόπο που διαχειριζόταν το χρώμα για να εκφράσει τα συναισθήματα.

Élisabeth Louise Vigée Le Brun (1755 – 1842)

H Élisabeth Louise Vigée Le Brun, γνωστή και ως κυρία Le Brun, ήταν μια πολύ διάσημη Γαλλίδα ζωγράφος του 18ου αιώνα. Το καλλιτεχνικό της στυλ θεωρείται επηρεασμένο από το καλλιτεχνικό κίνημα Ροκοκό, με έντονα νεοκλασσικά στοιχεία. Αν και γυναίκα, κατάφερε να χτίσει ένα ισχυρό όνομα, αφού εργαζόταν ως προσωπική ζωγράφος της Μαρίας Αντουανέτας. Η Vigée Le Brun δημιούργησε περίπου 660 πορτρέτα και 200 ​​τοπία. Εκτός από πολλά έργα σε ιδιωτικές συλλογές, οι πίνακές της εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία, όπως στο μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο Ερμιτάζ, την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη και πολλές άλλες συλλογές στην ηπειρωτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Berthe Morisot (1841 – 1895)

Η Berthe Marie Pauline Morisot ήταν ζωγράφος και ανήκε στο κίνημα του Ιμπρεσιονισμού. Το 1864, παρουσίασε για πρώτη φορά στο Παρίσι τα έργα της. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1874, συμμετείχε στην πρώτη έκθεση των «απορριφθέντων» ιμπρεσιονιστών, στην οποία περιλαμβάνονταν έργα των Paul Cézanne, Edgar Degas, Claude Monet, Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir και Alfred Sisley. Πραγματοποιήθηκε στο στούντιο του φωτογράφου Nadar.

Yayoi Kusama (1929 – σήμερα)

Mια από τις πιο σημαντικές εν ζωή καλλιτέχνιδες, η Yayoi Kusama έχει ασχοληθεί με κάθε μορφή τέχνης. Από την γλυπτική έως τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, τη μόδα, την ποίηση, και τη μυθοπλασία, η δουλειά της έχει έντονα χαρακτηριστικά φεμινισμού, μινιμαλισμού, σουρεαλισμού, pop art και αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Υπήρξε μέρος της πρωτοποριακής σκηνής της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ειδικά στο κίνημα της ποπ-τέχνης και έγινε πιο γνωστή στο ευρύ κοινό, όταν οργάνωσε μια σειρά από πράξεις, στις οποίες οι γυμνοί συμμετέχοντες ζωγραφίστηκαν με πολύχρωμες βούλες. Από τη δεκαετία του 1970, η Kusama δημιουργεί έργα τέχνης, κυρίως «εγκαταστάσεις» σε διάφορα μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Tamara De Lempicka (1898 – 1980)

Η Tamara Łempicka ήταν Πολωνή ζωγράφος, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της ζωής στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι πιο γνωστή για τα Art Deco πορτρέτα αριστοκρατών και πλούσιων και για τους εξαιρετικά στυλιζαρισμένους πίνακες γυμνών. Σπούδασε ζωγραφική με τους Maurice Denis και André Lhote και το στυλ της έχει χαρακτηρισθεί ως ένα μείγμα εκλεπτυσμένου κυβισμού και νεοκλασισμού, επηρεασμένο από το έργο του Jean-Dominique Ingres. Συμμετείχε ενεργά στην καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή του Παρισιού μεταξύ των πολέμων. Μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939, ασχολήθηκε με τα πορτρέτα διασημοτήτων, καθώς και νεκρές φύσεις και, στη δεκαετία του 1960, δημιούργησε μερικούς αφηρημένους πίνακες. Η δουλειά της ήταν εκτός μόδας μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά επέστρεψε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, με την ανακάλυψη του Art Deco.

Frida Kahlo (1907 – 1954)

H Frida Kahlo είναι ίσως η πιο γνωστή γυναίκα ζωγράφος. Επηρεασμένη από την κουλτούρα της γενέτειράς της, του Μεξικού, οι πίνακές της χαρακτηρίζονταν από έντονα χρώματα, ενώ το ύφος της ήταν σαφώς επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό, αλλά και από τα ευρωπαϊκά εικαστικά ρεύματα, όπως ο Ρεαλισμός και ο Υπερρεαλισμός. Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος και η σεξουαλικότητά της.

Georgia O’Keeffe (1887 – 1986)

Η Αμερικανίδα ζωγράφος έγινε ευρέως γνωστή για τους πίνακες της με τα μεγάλα λουλούδια, τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης και τα τοπία του Νέου Μεξικού. Η O’Keeffe έχει χαρακτηρισθεί ως Μητέρα του αμερικανικού μοντερνισμού. Η O’Keeffe δημιούργησε πολλές μορφές αφηρημένης τέχνης, ενώ θεωρείται πρότυπο του φεμινιστικού κινήματος, χάρη στο ανεξάρτητο  πνεύμα της και τα δραματικά και καινοτόμα έργα τέχνης της.

Διαβάστε επίσης:

Paloma Picasso: Γυναίκα στο κόκκινο

Elisabeth Badinter: H ιστορία της πλουσιότερης συγγραφέα του κόσμου

Λυδία Καλλιπολίτη, Αρετή Μαρκοπούλου: Οι Ελληνίδες που κατέκτησαν την Biennale Αρχιτεκτονικής του Τάλιν

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση