Ο μύθος θέλει τον Σαρλ ντε Γκωλ να ακυρώνει την εισβολή στο Μονακό, επειδή γνώριζε πως ο λαός δε γινόταν να αγαπήσει κανέναν περισσότερο από την Γκρέις Κέλι. Την επιτυχημένη ηθοποιό και πανέμορφη πριγκίπισσα που έζησε μια ζωή βγαλμένη από παραμύθι, με μια ιστορία που δε σταματά να συγκινεί μέχρι σήμερα.
Γεννήθηκε σε μία ιδιαίτερα αυστηρή οικογένεια. Η μητέρα της, ήταν εξαιρετικό μοντέλο που αργότερα πέτυχε ως προπονήτρια ενόργανης. Ο πατέρας της, ήταν επιχειρηματίας και πρωταθλητής κωπηλασίας. Η Γκρέις, σε αντίθεση με τα αδέλφια της, ήταν ντροπαλή κι αμήχανη – ένα παχουλό κορίτσι που δεν ένιωθε να ταιριάζει πουθενά. Οι γονείς της, μάλιστα, την αντιμετώπιζαν σαν το «ασχημόπαπο» που δε θα κατάφερνε να βρει ποτέ άξιο σύζυγο.
Όταν απέτυχε να μπει στο Πανεπιστήμιο, οι δικοί της αποφάσισαν ότι δεν είχαν να περιμένουν τίποτα εκείνη, παρά μόνο απογοήτευση. Έπαψαν να της δίνουν σημασία κι εκείνη αποφάσισε να σπουδάσει θέατρο, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της. Χάρη σ’ έναν θείο της, κατάφερε να περάσει στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών. Κι έτσι, μία σταρ άρχισε να γεννιέται.
Έκλεισε τα 18 και μεταμορφώθηκε σε «κύκνο». Πήγε στη Νέα Υόρκη, την πλησίασαν πρακτορεία μοντέλων που της πρότειναν να κάνει φωτογραφήσεις και η πορεία προς την κορυφή ξεκίνησε. Δεν άργησε να γίνει η αγαπημένη των περιοδικών. Παράλληλα, πήγαινε σε κάθε οντισιόν, συμμετείχε σε θεατρικά έργα ακόμη και σε ασήμαντους ρόλους ώσπου, στο τέλος, πάτησε στη σκηνή του Broadway. Μέχρι να κλείσει τα 20, είχε δεχθεί να πρωταγωνιστήσει σε ταινία. Φυσικά, οι διάσημοι σκηνοθέτες την πρόσεξαν αμέσως κι αποφάσισαν πως δε γινόταν να την αφήσουν να «χαθεί».
Για την ερμηνεία της στο Mogambo, η Γκρέις Κέλι κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Την επόμενη χρονιά, το πήρε στα χέρια της. Ήταν εξαιρετική ως Τζόρτζι Έλγκιν στο Country Girl. Εκείνη την εποχή βρέθηκε στο στόχαστρο του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με τον οποίο συνεργάστηκε σε τρία έργα. Δύο από αυτά, τα Rear Window και Dial M for Murder, θεωρούνται από τα κορυφαία της καριέρας του.
Η κινηματογραφική καριέρα της σταρ, είχε μικρή διάρκεια. Κράτησε τέσσερα μόλις χρόνια. Κι όμως, θεωρείται μία από τις καλύτερες ηθοποιούς όλων των εποχών.
Η συνάντηση που άλλαξε τα πάντα
Η Γκρέις συνάντησε τον Πρίγκιπα Ρενιέ Γ΄του Μονακό σ’ ένα φεστιβάλ στις Κάννες. Είχαν προγραμματίσει μία κοινή φωτογράφηση, την οποία εκείνη πάλευε να αποφύγει για να χαλαρώσει από το ιδιαίτερα γεμάτο πρόγραμμά της.
Η μέρα που βρέθηκαν για πρώτη φορά, μοιάζει βγαλμένη από ταινία – λες και ήταν γραφτό να ερωτευτούν. Και οι δύο κόλλησαν στην κίνηση. Εκείνη, ήταν τρομερά απογοητευμένη με την εμφάνισή της. Εκείνος, δεν είχε καλή διάθεση. Όταν, όμως, κοιτάχτηκαν, τα προβλήματά τους εξαφανίστηκαν.
Σχεδόν αμέσως, ξεκίνησαν να αλληλογραφούν. Έξι μήνες μετά, ο Ρενιέ ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να ζητήσει κι επίσημα το χέρι της από τους γονείς της. Η πρόταση γάμου έγινε την Παραμονή Χριστουγέννων, μ’ ένα μικροσκοπικό δαχτυλίδι. Αργότερα, το αντικατέστησε με το διάσημο μονόπτερο, με το διαμάντι 10 καρατίων.
Όλοι περίμεναν το γάμο τους με ανυπομονησία. Εκτός από – επίσημη ένωση δύο ερωτευμένων, ήταν και σημαντική στρατηγική κίνηση για την πορεία του Μονακό. Η χώρα βρισκόταν σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική θέση και αποτελούσε έναν από τους λιγότερο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, μάλιστα, που ήταν ένας από τους καλύτερους φίλους του Ρενιέ, τον είχε συμβουλεύσει να παντρευτεί κάποια σαν τη Μέριλιν Μονρόε ή την Γκρέις Κέλι – και πέτυχε διάνα. Όπως είχε προβλέψει, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε στο Μονακό, το οποίο γρήγορα μετατράπηκε σε στέκι δισεκατομμυριούχων.
Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα, λοιπόν, όταν οι φήμες που ήθελαν τον πρίγκιπα να παντρεύεται απλώς για να ενισχύσει τη χώρα του, ξεκίνησαν να οργιάζουν.
Οι γονείς της Γκρέις, από την πλευρά τους, περνούσαν υπομονετικά να περάσουν οι μέρες μέχρι την τελετή. Θα μπορούσαν, επιτέλους, να γίνουν μέλη της υψηλής κοινωνίας.
Η πριγκίπισσα Γκρέις
Προκειμένου να παντρευτεί, η Γκρέις Κέλι έπρεπε να υποβληθεί σε γυναικολογικές εξετάσεις και τεστ παρθενίας. Οι πρώτες, ήταν όπως θα έπρεπε. Το δεύτερο, την άφηνε παγερά αδιάφορη.
Ο γάμος της με τον πρίγκιπα Ρενιέ χαρακτηρίστηκε ως το γεγονός του αιώνα. Πολλοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι κόστισε περισσότερο ακόμα κι από εκείνον της Ελισάβετ Β’ με το Φίλιππο. Όπως πρόσταζε η παράδοση, πραγματοποιήθηκαν δύο τελετές: Μία θρησκευτική και μία πολιτική.
Η νύφη ήταν εκθαμβωτική. Έφτασε στο Μονακό με ένα υπέροχο πλοίο. Πατώντας το πόδι της στο έδαφος, συνάντησε τον αγαπημένο της και ξέσπασε «καταιγίδα» από κόκκινα και λευκά γαρίφαλα. Το θρυλικό νυφικό της, διακοσμημένα με δαντέλα Βρυξελλών και μαργαριτάρια, έμελλε να μείνει στην ιστορία. Η νεαρή γυναίκα, όμως, δεν απολάμβανε καθόλου την προσοχή που δεχόταν. Κάποτε, παραδέχθηκε ότι της άρεσε να βρίσκεται μπροστά στην κάμερα γυρίζοντας ταινίες, όμως οι δημοσιογράφοι που προσπαθούσαν να εισβάλλουν στην προσωπική της ζωή τής προκαλούσαν αποστροφή.
Είχε επιλέξει να παντρευτεί κάποιον γαλαζοαίματο. Πραγματοποίησε το όνειρο πολλών κοριτσιών, κάτι που πλήρωσε με το υπέρτατο τίμημα. Από τη στιγμή που εκφώνησε τους γαμήλιους όρκους της, έπαψε να είναι η Γκρέις Κέλι. Έγινε η σύζυγος του κυβερνήτη του Μονακό. Ο Χίτσκοκ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως αισθανόταν «ιδιαίτερα χαρούμενος που η Γκρέις μπόρεσε να βρει έναν τόσο καλό ρόλο».
Χρόνια αργότερα, εκείνος της πρότεινε να συνεργαστούν για μία ταινία. Ο Ρενιέ δεν είχε κανέναν πρόβλημα. Ο λαός του Μονακό, από την άλλη, διαφωνούσε. Έτσι λοιπόν, η πριγκίπισσα απέρριψε την πρόταση. Μέσα της, ένιωσε κάτι να σπάει. Κατάλαβε ότι ποτέ πια δε θα μπορούσε να γίνει κομμάτι του κόσμου της τέχνης. Από εκείνη τη μέρα, αποφάσισε να γίνει αυτό που ήθελαν οι πολίτες. Έχασε την ταυτότητά της κι έγινε ο άνθρωπος που έδωσε νέα πνοή στη χώρα.
Το χρυσό κλουβί
Ο γάμος της έμοιαζε ιδανικός. Η πραγματικότητα, διέφερε. Προς τα έξω, έδειχνε να ζει στον παράδεισο. Μέσα της, ούρλιαζε. Ένιωθε παγιδευμένη σ’ ένα χρυσό κλουβί, από το οποίο δεν υπήρχε καμία διέξοδος. Θεώρησε πως αποκτώντας δικά της παιδιά θα μπορούσε, επιτέλους, να χαμογελάσει ξανά – όμως ήταν αδύνατο.
Αγαπούσε τις κόρες και το γιο της, τους κακομάθαινε όσο περισσότερο μπορούσε. Κι εκείνοι, δεν έμπαιναν σε καλούπια, αγνοούσαν τις υποδείξεις των γονιών και των δασκάλων τους, έκαναν τη ζωή τους ανυπόφορη.
Όσον αφορά τη συμβίωση με το Ρενιέ, ούτε αυτή ήταν όπως την περίμενε η Γκρέις. Η ήρεμη φύση του δεν ταίριαζε με τον εκρηκτικό της χαρακτήρα. Την έκανε να πλήττει, ενώ τη χλεύαζε για τα χόμπι της. Υπήρχαν φήμες που την ήθελαν να διατηρεί δεσμό με το σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ντόρνχαϊμ, αδυνατώντας παράλληλα να πάρει διαζύγιο καθώς θα έχανε την κηδεμονία των παιδιών.
Το τροχαίο
Στις 14 Σεπτεμβρίου 1982, βρισκόταν στο αυτοκίνητο με την κόρη της, Στεφανί. Λέγεται πως τσακώνονταν, τη στιγμή που έπαθε το έμφραγμα. Οδηγούσε, οπότε έχασε τον έλεγχο του οχήματος το οποίο βγήκε εκτός πορείας. Η νεαρή πριγκίπισσα είχε πολλά τραύματα, ανάμεσά τους κι ένα κάταγμα του αυχένα. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η Γκρέις Κέλι δεν τα κατάφερε.
Ο θάνατός της σόκαρε ολόκληρη την υφήλιο. Ήταν μόλις 52 ετών. Εκατομμύρια άνθρωποι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θρήνησαν, ενώ ο Ρενιέ δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ. Μετά το χαμό της συζύγου του, άνοιξε έναν δημόσιο κήπο γεμάτο τριαντάφυλλα, το αγαπημένο της λουλούδι.
Η ζωή της Γκρέις Κέλι έχει γραφτεί σε βιβλία, έχει υπάρξει πηγή έμπνευσης για αρκετές ταινίες. Ήταν, άραγε, ένα παραμύθι ή μία δραματική ιστορία χωρίς happy end;
Διαβάστε επίσης:
Σίσσυ της Αυστρίας: Η θλιβερή ιστορία της Αυτοκράτειρας που αγάπησε την Ελλάδα
Πριγκίπισσα Μαργαρίτα: H γυναίκα – σκάνδαλο των Ουίνδσορ
Πριγκίπισσα Diana: H influencer πριν τα social media
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση