Power

God Save the Queen: Πώς το The Crown μας έκανε να συμπαθήσουμε την απρόσιτη Βασίλισσα

πηγή: Stuart C. Wilson/Getty Images/Ideal Image

Στο λόγο που εκφώνησε για τα 40 χρόνια που έκλεινε ως μονάρχης, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ περιέγραψε το 1992 – τη χρονιά που πραγματοποιήθηκαν δύο βασιλικά διαζύγια, μία καταστροφική πυρκαγιά στο Windsor Castle και κυκλοφόρησε η άκρως αποκαλυπτική βιογραφία της Diana – ως annus horribilis.

Και τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμη.

Στις 31 Αυγούστου 1997, η Lady Di έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η Βασίλισσα άργησε να αντιδράσει και βρήκε τον Τύπο απέναντί της, ενώ το κοινό την αντιμετώπισε με απέχθεια.

Σήμερα, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Η Ελισάβετ Β΄ είναι το δημοφιλέστερο μέλος ολόκληρης της οικογένειας. Περιγράφεται ως η απόλυτη φεμινίστρια και έχει υμνηθεί σε άρθρα με τίτλους όπως 25 λόγοι να αγαπήσεις τη Βασίλισσα.

Τι έφερε αυτή την αλλαγή;

Σίγουρα, έχει γίνει μέρος της βρετανικής κουλτούρας. Η ύπαρξή της παρέχει σταθερότητα στον κόσμο ενώ η ηλικία της, η οποία σήμερα έφτασε τα 94 χρόνια, της δίνει μία επιπλέον γλυκύτητα.

Ας μην ξεχνάμε και κάτι άλλο: Τη σειρά The Crown.

«Ο κόσμος που έχουμε γνωρίσει οι περισσότεροι, περιλαμβάνει την Ελισάβετ να κάθεται στο θρόνο», είπε στο BBC η δημοσιογράφος Heather Cocks, η οποία συμμετείχε στη συγγραφή του μυθιστορήματος The Royal We και μας έδωσε μία φανταστική, δική της εκδοχή των ευγενών.

«Βλέπουμε έναν άνθρωπο που έχει ζήσει σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας, έχει βιώσει τεράστιες αλλαγές, χαρές και λύπες. Για σχεδόν επτά δεκαετίες, με αμέτρητους πρωθυπουργούς και παγκόσμιους ηγέτες να έχουν περάσει, εκείνη παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς

Η Ελισάβετ Β’ θεωρείται ένας ακλόνητος βράχος που κρατά σταθερή τη χώρα. Έχει κληθεί να διαχειριστεί μείζονα εθνικά θέματα, ενώ ήταν μητέρα και σύζυγος. Μέσα από τη σειρά, μας παρουσιάζεται το πορτραίτο μίας γυναίκας που πορευόταν πάντα με οδηγό το καθήκον, αποφασισμένη να μη δείξει σε κανέναν τα πραγματικά της συναισθήματα.

«Το The Crown έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζαμε τη βρετανική μοναρχία. Δεν υπάρχει αμφιβολία», τόνισε ο ιστορικός και ειδικός, Robert Lacey, ο οποίος είναι επίσης σύμβουλός των σεναριογράφων.

Πράγματι, βλέπουμε μία άλλη πλευρά των πραγμάτων. Μπορεί η Βασίλισσα να είναι δυνατή και απρόσιτη, όμως δεν παύει να είναι άνθρωπος. Έχει τις δικές της αδυναμίες, τις στιγμές που είναι έτοιμη να λυγίσει – όμως ποτέ δεν το κάνει.

Bettmann/Getty Images/Ideal Image

Εκτίθεται από πολύ νεαρή ηλικία και διαχειρίζεται με μαεστρία τα Μέσα Ενημέρωσης. Ήταν ακόμη 27 ετών τότε που, το 1953, πήγε κόντρα στον Winston Churchill και αποφάσισε να γίνει τηλεοπτική μετάδοση της τελετής στέψης της. Ξέρει πολύ καλά ποια είναι και τι θέλει να περάσει προς τα έξω: ενότητα, σταθερότητα, συνέχεια.

Και μέχρι σήμρα, αυτό το μήνυμα προωθεί.

«Και τι θα γίνει όταν φύγει από τη ζωή;». Μία ερώτηση που περνάει από το μυαλό των Βρετανών, αλλά δεν την ξεστομίζουν. Θεωρείται μία πρόταση ταμπού.

Θα είναι τραγωδία. Θα είναι απώλεια ακόμη και για εμάς. Γενιές έχουν μεγαλώσει βλέποντάς τη στο θρόνο. Οι τρεις από τους τέσσερις τελευταίους Πρωθυπουργούς της Αγγλίας γεννήθηκαν αφότου είχε αναλάβει τα καθήκοντά της.

Προς το παρόν, παραμένει ακλόνητη στη θέση της. Και χάρη στη σειρά The Crown, η προσφορά και η προσωπικότητά της θα μείνουν για πάντα ζωντανές.