Οι γυναίκες έχουν αποδείξει την αξία τους με πολλούς τρόπους ανά τα χρόνια. Ως εξαιρετικές εικαστικοί, συγγραφείς, ποιήτριες, Ακαδημαϊκοί και, μερικές, ως βασίλισσες, έχουν ηγηθεί, η κάθε μία στον τομέα της, ισάξια με τους άνδρες.
Ανέκαθεν έφερναν την αλλαγή στον κόσμο, από την εφεύρεση των υπολογιστών, μέχρι τη διεύθυνση τεράστιων προεδρικών εκστρατειών, όπως η Shirley Chisholm και η Hillary Clinton. Σήμερα, η γυναικεία παρουσία είναι εντονότερη από ποτέ, σε κάθε τομέα, και για αυτό θα πρέπει να ευχαριστούμε όλες εκείνες που άνοιξαν το δρόμο.
Παρακάτω, βρίσκονται οι 10 βασίλισσες και ηγέτιδες που έθεσαν τα θεμέλια για την ισότητα των φύλων:
Κλεοπάτρα
Δεν ήταν απλώς μία βασίλισσα. Για τρεις δεκαετίες, κυβέρνησε ισότιμα με διαφορετικούς άνδρες, έχοντας την ίδια – αν όχι περισσότερη – δύναμη μ’ εκείνους. Πολύ συχνά, το όνομά της αναφέρεται σαν συνώνυμο της ομορφιάς, όμως στην Αίγυπτο, ο λαός της τη γνώριζε για το μυαλό και τις ηγετικές τις ικανότητες.
Νεφερτίτη
Σύζυγος του Φαραώ Ακενατών και μία από τις ομορφότερες γυναίκες που έχουν περάσει από αυτό τον κόσμο, ήταν εκείνη που ξεκίνησε τη θρησκευτική επανάσταση για τη λατρεία ενός μόνο θεούς: του Άτονα. Βασίλευε κατά τη 18η Δυναστεία, ενώ ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ίσως συνέχισε να κυβερνά ακόμα και μετά το θάνατο του συζύγου της.
Mary, Βασίλισσα της Σκωτίας
Κάποιοι ίσως τη γνώρισαν από την ομώνυμη ταινία με πρωταγωνίστριες τις Saoirse Ronan και Margot Robbie. Ήταν η πρωτότοκη του James V της Σκωτίας και είχε κλείσει μόλις έξι μέρες ζωής όταν, μετά το θάνατο του πατέρα της, ανέβηκε στο θρόνο. Ως παιδί δεν μπορούσε να κυβερνήσει, όμως όταν μεγάλωσε, στην εξουσία της υπάκουγε και η Γαλλία. Έμεινε στην ιστορία για τη σύγκρουσή της με την Elizabeth I. Κατηγορήθηκε για συνεργεία στο σχεδιασμό του φόνου της και εκτελέστηκε δι’ αποκεφαλισμού.
Elizabeth I της Αγγλίας
Γνωστή και ως η «Παρθένος Βασίλισσα», ήταν η Βασίλισσα της Αγγλίας και της Ιρλανδίας από το 1559 έως το 1603. Η τελευταία μονάρχης της Δυναστείας των Τυδώρ είχε την ικανότητα να ενώνει τους ανθρώπους, πετυχαίνοντας το συμβιβασμό μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών, και χάρη σ’ εκείνη, η χώρα έζησε μία από τις πιο παραγωγικές της περιόδους.
Elizabeth II
Η γνωστή σε όλους μας Βασίλισσα που σημάδεψε την αγγλική ιστορία του περασμένου αιώνα και συνεχίζει δυναμικά. Ήταν η γυναίκα της χρονιάς 1952 για τους Times, ανέβηκε στο θρόνο στα 26 της χρόνια και τις τελευταίες 7 δεκαετίες, καταφέρνει να κρατά την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Αικατερίνη η Μεγάλη της Ρωσίας
Η φημισμένη αυτοκράτειρα που κυβέρνησε τη Ρωσία την περίοδο 1762 – 1796, έγινε η μακροβιότερη ηγεμόνας της χώρας. Διεκδίκησε μέχρι τέλους την εξουσία που της άνηκε, οργανώνοντας το πραξικόπημα που καθαίρεσε το σύζυγό της.
Anne Boleyn
Μία από τις διασημότερες βασίλισσες της Αγγλίας, στάθηκε στο πλευρό του Henry VIII από το 1533 έως το 1536. Παρά την αρνητική της φήμη, ήταν ίσως η πιο επιδραστική γυναίκα του 16ου αιώνα. Χάρη σ’ εκείνη έγιναν μερικά από τα πιο δραστικά έργα στη χώρα, ανάμεσά τους ο Νόμος περί Φτωχών που δέσμευε την Κυβέρνηση να βρει δουλειά στους ανέργους και ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή μόλις δύο μήνες πριν την εκτέλεσή της.
Αυτοκράτειρα Suiko
Από το 593 έως το 621, η Αυτοκράτειρα Suiko ήταν η 33η μονάρχης της Ιαπωνίας. Από μικρή εκπαιδευόταν να γίνει πριγκίπισσα, όμως κυνήγησε τα όνειρά της και έγινε η πρώτη γιαπωνέζα που συγκέντρωσε την εξουσία στα χέρια της.
Αυτοκράτειρα Χήρα Cixi
Ήταν η πρώτη χήρα που ηγήθηκε της κινεζικής κυβέρνησης στη δυναστεία των Quing, για περίπου 47 χρόνια – από το 1861 έως το 1908. Με αντισυμβατική προσωπικότητα, ήταν ο άνθρωπος που εκμοντέρνισε την Κίνα και έγινε γνωστή για την εκτέλεση δεκάδων πολιτικών εχθρών που σχεδίαζαν το φόνο της.
Margrethe II της Δανίας
Είναι η Βασίλισσα της Δανίας και ελέγχει την Εκκλησία της χώρας. Μιλάει πέντε γλώσσες και ασχολείται με την τέχνη. Λατρεύει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και έστειλε στο συγγραφέα των βιβλίων, J. R. R. Tolkien, τη δική της ερμηνεία των σκηνών που περιέγραφε, στης αρχές του ’70. Του άρεσαν τόσο, που τα ενσωμάτωσε στη δανική έκδοση του Άρχοντα, το 1977.